5 stjerners?

5 stjerners?

Man forventer at hoteller med både fire, og i alle fall fem stjerner vil stå til forventningene når vi booker rom. Men hvem bestemmer egentlig stjernerne på et hotell?

Skrevet av: Reismedbarn.no

Det beste man kan score som hotell, er fem stjerner, men noen få eksklusive hoteller mener de er så mye bedre enn andre fem-stjerners, at de selv har lagt til både en og to stjerner. Men 6 og 7 -stjerners hoteller ligger utenfor den egentlige skalaen.

Antall stjerner skal gi en indikasjon på hva man kan forvente av både fasiliteter og service.

I Norge er en del hoteller stjernemerket gjennom Norsk Hotellklassifisering. Her bygger kriteriene i hovedsak på det som gjelder i resten av Europa, hvor det er HOTREC som er paraplyorganisasjon for hotell og restaurantorganisasjoner, som har utviklet et felles klassifiseringssystem. Hotelstars Union, som 15 europeiske land, deriblant Sverige og Danmark er tilknyttet ventes å bli ledende for hele Europa.

Les også: Sjekk ut disse ville hotellene

Det er allikevel forskjell fra land til land. For eksempel skal et tre-stjerners hotellrom i Spania, være større enn et tre-stjerners rom i Frankrike. I Storbritannia er det kun krav om eget bad og toalett på fire-stjerners hotell, mens i Sveits må også en og to-stjerners hotell ha eget toalett og bad på rommene. Så det er ikke enkelt som turist å vite hva man kan forvente av et bestemt antall stjerner på et hotell. Hverken i Europa, eller verden forøvrig. Nettopp fordi systemene som stjernene deles ut etter, er forskjellig fra land til land.

Kanskje det er nettopp derfor TripAdvisor har slått så an hva ekte tilbakemeldinger gjelder?

Det er nettopp sider som TripAdvisor og andre nettsteder der personlige opplevelser og "stjerner" deles ut, som har gjort at britiske myndigheter har trukket seg fra landets offisielle stjernesystem.

Les også: Sov godt på hotell med barn

I det øvrige Europa er det Hotelstars Union som tildeler stjerner etter en kombinasjon av oppfylte minimumskrav og oppnådde poeng.

Minimumskravene for å få tildelt Hotelstars kan varieres og målrettes til enkelte av landenes spesielle forhold, og poeng deles ut etter hvilke fasiliteter og serviceytelser som tilbys. Ordningen omfatter i alt 270 kriterier! Kanskje det er på grunn av dette enorme antall kriterier, samt at det allikevel er store forskjeller fra land til land, som gjør at folk flest ikke vet hva man kan forvente av hotellene? Eller hva stjernerne faktisk innebærer.

Grunnen til at vi i Reismedbarn begynte å lure og grave, var at vi fant det underlig at et 4-stjerners hotell i Sverige, ikke hadde pusset opp på 15 år, toalettpapiret var som avispapir og frokosten var langt under pari. Som nordmann på besøk i nabolandet, var forventningene til et 4-stjerners hotell langt høyere enn hva det viste seg å være.

Det blir dermed enda vanskeligere for hotellene og oss som gjester å stole på stjerner når det ofte er små "filleting" som hardt toalettpapir, som får noen gjester til å se rødt og dermed dra stjernerangeringen på TripAdvisor ned. Så vår anbefaling er å lese anmeldelsene med et visst kritisk blikk, hør med venner som har besøkt stedet og stol på magefølelsen.


(Kilde: Wikipedia, Berlingske, Danmark)

 

Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no

 

Les også:

Saft suse
Reiser ditt barn alene?
Små barn på lang tur


  • Reismedbarn Shop
  • Visit Sweden
  • apollo
  • Supersaver
  • Trivago
  • FAMILIEPARKER I EUROPA
  • blue
  • kosthold
  • Pilot
  • Reismedbarn Shop