Å reise i Tanzania

Å reise i Tanzania

Vurderer du å ta med familien på «Den store reisen»? Safari, vandring eller strandferie? Her har vi samlet noen velmenende tips som forhåpentligvis vil gjøre oppholdet enklere.

Tekst og foto: Reismedbarn.no

Andre kulturer kan gi store inntrykk. Det kan være både lærerikt og urovekkende. Å reise i Tanzania har gjort både oss og barna en god del erfaringer rikere. Å lære og kjenne landets kultur, infrastruktur, trafikksikkerhet, sol og varme har vært en opplevelse i seg selv.

Tanzania er et fantastisk vakkert land med sitt subtropiske klima. Det er frodig, i hvert fall langs kysten og veldig fargerikt. Med sine store fjellområder, savanner, innsjøer, kystlinje, korallrev og mangroveskog har landet så utrolig mye å by på. I tillegg har Tanzania et utrolig rikt plante- og dyreliv, så å underholde store og små på reise, er ikke vanskelig i dette landet. For oss nordboere var dette verdens største dyrepark og akvarium med det beste av alt, i vill fri natur!


Utrolig vakker naturIkke bli overrasket om dere må stoppe for noen ville dyr som tar snarveien over motorveien.

Tanzania har blitt et veldig populært feriemål hvor reisende ofte kombinerer safari med badeferie. Dar es Salaam er landets viktigste og største by og er ofte et startsted for alle reiser innover til Savannen eller ut mot Det indiske hav. Det er enkelt å reise hit og tidsforskjellen er minimal, + 1 time på sommeren og + 2 på vinteren. Et stort pluss ved å reise hit, er at man slipper jetlag.

Glem ikke landsbygda
80% av Tanzanias innbyggere bor på landsbygda. Det er nesten verdt å legge opp til et besøk eller en biltur igjennom en landsbygd eller to. Det er så mye å se, så mange inntrykk, en reise gjennom tid og sted. Tanzania er et av verdens fattigste land, men tross fattigdom og korrupsjon er tanzanianerne et veldig vennlig folkeslag. De virker tilfredse og ganske så uvitende om hvordan vi lever i den vestlige verden. Allikevel er de heldige, de er relativt selvforsynte og har tak over hodet.

Livet her er så fjernt fra vår hverdag. Barna våre har vanskelig med å forstå de store kontrastene. Reisesekkene deres er proppfulle av godbiter til reisen, alt fra tegnesaker til elektroniske duppedingser. Utenfor bilvinduet leker barna med plastflasker og tausnører. Like uvirkelig er det at de faktisk bor i skur og jordhytter og at de henter vann én gang om dagen.


De store kontrastene

Infrastruktur
I motsetning til oss her i nord som helst skal bo lengst mulig unna de trafikkerte veiene, er det nettopp her det meste skjer. Flertallet bor her, de tjener til livets opphold her, vannforsyningene deres er her, barna leker her, kua har fått sitt beiteområde rett utenfor asfaltkanten og de slapper av her, langs de trafikkerte veiene. De klarer faktisk å ta livet helt med ro, med trafikkduren som deres egen meditasjon.


Typisk Afrika


TIPS TIL REISEN:

Valuta
US Dollar og Tanzanianske shilling (TZS).
På grunn av begrensede uttaksbeløp i minibank og store seddelbunker er det alltid lurt med dollar i reserve. Ta med deg dollar fra Norge, minibanken på flyplassen kan være tom ved ankomst. Bruk tanzanianske shilling så langt beholdningen rekker, prisen i dollar er alltid noe høyere enn i lokal valuta. Sørg for at kredittkortet ditt er åpent for det afrikanske kontinentet.

Driks
Det er normalt å tipse de som gjør deg en tjeneste, enten det dreier seg om bæring av bagasje eller transport. 1 dollar til vaskedama eller bagasjebærere og 5-10 dollar per guide om du er på utflukt. Beregn gjerne en god del ekstra dersom du har egen sjåfør på safari, men husk tips etter innsats.

Innbyggere
48 millioner innbyggere

Sol
Solen er ekstremt sterk så nært Ekvator. Bruk høy faktor, smør hyppig og tykke, tykke lag. Bruk gjerne klær med solfaktor og uv-filter til barna og husk gode avbrekk fra solen.

Dårlig tid eksisterer ikke.
Alt går saktere, belag dere på at ting tar tid - sånn er det bare.

Vaksinering
Begynn vaksinering i god tid før avreise.
Sjekk med din lokale reiseklinikk om hva du trenger til destinasjonen din. For å komme inn i landet så er Gulfebervaksinasjon et krav, husk sertifikater, dette må fremvises ved ankomst. Vaksinen som beskytter mot difteri, tetanus, kikhoste og poliovaksine er kjekk å friske opp, dette gjelder for øvrig uansett hvor man reiser i verden. Vaksinering mot Hepatitt A og B er også lurt å ha. Her finner dere en fullstendig oversikt over vaksineprogrammet.

Noen anbefaler drikkevaksine mot kolera, denne beskytter også mot turistdiaré. Godt foreredte er dere også om dere tar Idoform på reisen.

Malaria
I Tanzania finnes det malariainfisert mygg. Spesielt utsatt er du i områder som er utenom den vanlige turistruten, i bushen, på safari og i sumpområder. På Zanzibar er så og si malaria utryddet, men mygg kan det likevel være.

Uansett om man reiser til malariastrøk er det lurt å beskytte seg. Ta malariamedisin tilpasset alder, start 1-2 dager før avreise og fortsett 7 dager etter hjemkomst. Husk at det er begrensninger for gravide, ammende og barn som veier under 10 kg. Bruk myggbeskyttende midler, spray for både klær og kropp.

Hygiene
Håndsprit er kjekt å ha for hånden, nye bakterier florerer.

Mat
Du kan fint spise det meste av mat i Tanzania, ta samme forhåndsregler som du ellers ville gjort på reise, sjekk at kjøttet er gjennomstekt. Ikke drikk eller puss tenner i vann fra springen. Unngå salat og frukt som er skylt i springvann. Vær også påpasselig med isbiter.

Visum
Alle reisende som ønsker å besøke Tanzania trenger visum.
Visum ordnes ved innreise på selve flyplassen og koster 50 US dollar.

Suvenirer
Vær påpasselig med hva du tar med deg hjem av suvenirer. Minner fra naturene som – skjell, koraller, bein og ting som er laget av skilpaddeskall er “fy-fy”.

Strøm/volt
I Tanzania trenger du omformer til type D og G, sistnevnte er det som er typisk britisk plugg.

Trafikksikkerhet
Trafikksikkerheten er ikke som i Norge. Begrenset trafikkopplæring, høy hastighet  og mangelfulle kjøretøy er ofte årsaken til alle trafikkulykkene her i landet. Anbefaler å booke transport igjennom de dere reiser med.

Fraser verdt å kunne:
Jambo: Hei
Mambo: Hallo
Poa: Bra
Karibu: Velkommen
Karibu sana: Hjertelig velkommen
Hakuna Matata: Ikke noe problem
Asante sana: Tusen takk

Slik reiser du hit
KLM flyr fra alle Oslo sine flyplasser og flere mindre flyplasser i Norge som Kjevik, Sola etc med flybytte i Amsterdam. Amsterdam-Dar Es Salaam er 8-10 timers flytid. Veldig overkommelig. Lurt å legge opp til en dag- og en nattflyving.

Hvordan legge opp reisen
Samarbeid gjerne med et selskap som kan skreddersy reisen for deg. Vi anbefaler å bruke et selskap som er lokalkjente og som har erfaring med å legge opp reiser for barnefamilier. Vi reiste med All in Tanzania og er veldig fornøyde med opplegget vårt, deres gode råd og service både før og under reisen.

Følg reisen vår her på Reismedbarn.no


Her tjenes det til livets opphold.

"Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no 

Les også:

En gave fra Gambia
Seychellene, strender som vaniljesukker
På ski for aller første gang

  • Reismedbarn Shop
  • Visit Sweden
  • apollo
  • Supersaver
  • Trivago
  • FAMILIEPARKER I EUROPA
  • blue
  • kosthold
  • Pilot
  • Reismedbarn Shop