And the winner is….Spain!

And the winner is….Spain!

Hvor vil du reise? – Spania, svarer vi nordmenn i kor. Spania er det nye favorittreisemålet. Noen barnefamilier velger til å med og flytte dit.

Skrevet av: Marte Østmoe Foto: Istock.com

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå kan fortelle at Spania slår Sverige ned i støvlene. Fra nå av er det til Spania nordmenn vil.

I løpet av et år opplevde Spania en sterk økning innen turismen. Spesielt nordmenn elsker Spania. Fra 2015 til 2016 valgte 14 000 flere nordmenn å legge ferien sin hit. 

Fortsatt er Sverige populært, men nabolandet ligger nå  på andreplass og besøkstallene har gått noe ned. Nordmenns tredje mest populære ferieland er Danmark. Joda, det er ”dejlig å være norsk i Danmark”, men strømmen fra Norge er likevel ikke like stor som før.  

Tyskland
Der Spania trekker flest nordmenn, er Tyskland det landet som på kort tid har klart å opparbeide flyten av norske turister. En av årsaken til dette kan være at nordmenn ikke ønsker å reise langt. De ønsker seg tryggere destinasjoner, men vil samtidig gjerne oppleve noe nytt. Et yndet reisemål er Tysklands største familiesenter Weissenhauser Strand utenfor Kiel.

Men mens Tyskland tar i mot 347 000 norske turistreiser, hilser Spania 1 186 000 nordmenn velkommen. Differansen viser et gap på 839 000 reisende. Noen nøyer seg heller ikke bare med å være turister, men velger rett og slett å bli. Vinneren er nemlig Spania.

 

Valgte Spania for et år.

 Familien Kern, Marte Haddal (45) Arve (46), Frida (16) og Alma (10) ville ikke bare være turister i Spania. De ville flytte! Den norske skolen trakk dem til Rojales.

– Klima og tilgjengelighet er nok Spanias største fordeler. Dette er familien Kern enige om. Opprinnelig bor de i Stavern i Vestfold, men for tiden leier de ut huset sitt til politistudenter. Mamma Marte har tatt seg et års permisjon fra jobben som førskolelærer, mens pappa Arve er selvstendig næringsdrivende grafisk designer og kan i prinsippet jobbe hvor som helst. Storebror Emil (25) bor i Bergen, mens søstrene Frida og Alma har funnet seg til rette på den norske skolen.

God tid, strand og skole
– Den norske skolen var helt avgjørende for at valget falt på Rojales, forteller Arve, men røper at de har besøkt stedet tidligere, de har venner her og kan selv ta i mot venner som kommer med rimelige ruter via Ryanair og Norwegian.

– Costa Blanca har også noen av verdens beste strender, samt mange små pittoreske byer, legger Arve til. Den enkleste forklaringen på hvorfor familien nettopp valgte Spania, er at de rett og slett ønsket å prøve noe helt annet og gjerne et helt år.

Om det blir mer enn et år er familien ikke helt sikre på. Kanskje…

– Ett år i første omgang, så får vi se hva tiden bringer. Manjana manjana…

 

Ny skole, nye elever

Alma går i 5. Klasse og Frida går VG1.

– Det er en norsk privat skole og den overgangen var helt uproblematisk, mener pappa Kern. Å komme ny i en klasse her, er liksom ikke en stor sak, siden de fleste familier kun bor her i et år, og det stadig kommer nye til.

– På grunn av den norske skolen har vi selvsagt mange norske venner og tilbringer mye tid sammen med dem, innrømmer Arve, men mener det også er fullt mulig å få seg spanske venner hvis man vil det. –  I så fall må du bare engasjere deg litt ekstra, bevege deg utenfor det norske og skandinaviske miljøet og helst kunne noen spanske gloser.


En av Costa Blancas langstrakte strender

Sjømannskirken, tennis og golf

Sammenlignet med livet i Stavern og i Norge er hele familien Kern mye mer sosiale nå som de bor i Spania.

– Vi reiser til andre byer og områder, tilbringer selvsagt en del tid på strendene, går i fjellet og spiller tennis og golfer.

Marte jobber en dag i uken som frivillig ved Sjømannskirken og er engasjert med diverse verv i skole og FAU.

Hvis familien skal trekke fram noe negativt, noe som faktisk ligger langt inne, er det kvaliteten på boligene.

– Mange av husene som typisk benyttes som ferieboliger er ikke godt egnet som helårsbolig, forteller Arve og legger til at det om vinteren både kan føles rått og kaldt. Spesielt ille er det likevel ikke. Verre er det kanskje med varmen. – Ja, Noen ville kanskje føle at varmen kan bli i drøyeste laget til tider.

Arve Kern synes heller ikke varmen er et problem

– Da skrur vi bare ned tempoet noen hakk og tar dagene litt mer som de kommer.

 

Dette savner familien Kern fra Norge:

Godt grovbrød

Katten vår

 

Dette kommer de til å savne når de kommer hjem til Norge:

Det herlige klimaet.

Det rolige tempoet.

Fiestaene og den gode maten

Spania for nordmenn: Marte Haddal (45) Frida (16) Alma (10) og Arve Kern (46) har funnet roen i Spania, Ciudad Quesada, Rojales i provinsen Alicante. Her skal de bli i et år og kan derfor ikke kalles turister, men innbyggere.

 

Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no

 

Les også:

Ting vi liker
Reiser ditt barn alene?
Små barn på lang tur

 

 

 • Reismedbarn Shop
 • Lek Mer
 • Babyshop
 • Barnas beste reiser!
 • Visit Sweden
 • Supersaver
 • Babystore
 • FAMILIEPARKER I EUROPA
 • blue
 • kosthold
 • Pilot
 • Reismedbarn Shop