Bare barnemat

Bare barnemat

Noen ganger vil de små være så store som mulig. Andre ganger vil de aller helst bare være barn. Spesielt når vi snakker om mat sier Barnasbestereiser.

Tekst og foto: Marte  Østmoe

 

– Hva er det på menyen?

9-åringen napper til seg den litt klissete trykksaken, snur og vender på den, finner fram til vinkartet og blar opp på nytt. 

Hæ? Ingen barnemeny? 


Vi har syklet opp og ned Göta kanal og er sultne, men hva? Ingen barnemeny? Skal barna la være å spise da eller? 

Vi befinner oss på Norrqvern konferans och hotell i Sverige. Restauranten ligger så å si i selve Göta kanal. I løpet av dagen har vi syklet en mil eller to. Vi har hatt vind i håret og trøkk i pedalene Nå er vi sultne. Men ingen barnemeny? 

– Jammen lilla gumman, svarer kelneren som har fått med seg oppstyret: 

– Klart du skal få barntallrik, vi gör bara en mindre porsjon, til halva priset! 

Ikke kult med ketchup

Göta kanal renner litt fortere. Vi voksne stråler og enda gladere blir vi når vi leser om stedets matfilosofi. Her er økologiske grønnsaker og kortreiste lekkerbisken! Helt i tråd med hva vi har lest i Niels Christian Geelmuydens bok ”Sunnheten på bordet”. Helt i tråd med hva matforsker Annechen  Bahr Bugge anbefaler. Hun er forsker ved forskningsinstituttet SIFO og til NRK har hun gått hard ut mot Norges tradisjonelle barnemenyer. Menyene gis oss kresne og usunne barn, mener hun.  

For utvalget av retter for barn tar ofte utgangspunkt i at barna ikke vil spise noe annet enn det de allerede har smakt 100 ganger. Entrecote er byttet ut med dårlige pølser. Poteter er blitt til chips og det som er grønt er ikke grønt, men rødt og heter ketchup. 

 

12-åringen ender ofte opp med burger, denne gangen blir det vegetar. 

Linseburger som serveres med ost fra Sivans, innlagte marinerte grønnsaker, gulrot-og chilikrem, samt karamellisert løk. Brød, rustika strips og dippsaus.


Barnas restaurant

I følge Bugge bør barna i stedet presenteres for nye smaker og fargerike ingredienser. 

Matskribent Andreas Viestad tror at hemmeligheten ligger i selve matlagingen. 

Viestad som har skrevet flere kokebøker tilpasset barn, sier til NRK at barna nok vil smake, så lenge de selv har deltatt på kokkeleringen. 

Les også: Matforsker: Barnemenyer gjør at barna blir mer kresne.

9-åringen peker på en rett presentert på den svenske menyen. Hun leser på litt gebrokkens svensk og oversetter etter beste evne: – Sommarsalat som serveres med urte- og hvitløksgrillet kalkun fra Adelåsen, kirsebærtomater, chilimarinerte bønner, sprø grønn salat, ramsløkskrem og hvitløkskrutonger.

 Hun stopper opp bed ordet ”kalkun”. 

 – jo, det høres godt ut! 

Riktignok lar hun de røde, de hvite og de sorte bønnene ligge. Den grønne sausen blir ikke heller ikke rørt. Salatbladene mumser hun i seg som var hun en kanin. 

Så har hun i det minste forsøkt seg på en ny rett. En rett for de voksne, tilpasset barn. 


Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no

Les også:

En matperle!
Gorumetbarn
Små barn på lang tur


 • Reismedbarn Shop
 • Lek Mer
 • Babyshop
 • Barnas beste reiser!
 • Visit Sweden
 • Supersaver
 • Babystore
 • FAMILIEPARKER I EUROPA
 • blue
 • kosthold
 • Pilot
 • Reismedbarn Shop