Barn som reiser alene

Barn som reiser alene

Har du vurdert å sende barnet ditt alene på tur med fly? Kanskje for å besøke Bestemor og Bestefar, eller en venn på et annet sted i landet, eller til og med til et annet land? Det høres kanskje skummelt ut? Det er trygt, skal vi tro både SAS, Widerøe og Norwegian.

Skrevet av: Reismedbarn.no

Alle de nevnte selskapene tilbyr assistansetjeneste der de lover å ta godt vare på barnet ditt under hele reisen. Tjenesten gjelder barn mellom 5 og 15 år. Fra barnet er 5 til 11, må tjenesten benyttes, mens 12-15 åringene har valget om de vil benytte seg av dette, eller ikke. Dersom barnet mellom 5-11 år reiser sammen med en person som er 16 år eller eldre, trenger du ikke å bestille denne tjenesten.

Les: Tips til reisesyke

Bestill gjerne ditt barns reise i god tid før avreise for å være sikker på at barnet får en bekreftet plass. For å kunne ta godt vare på barn som reiser alene, finnes det et begrenset antall plasser.

Et lite tillegg i prisen
Det koster et lite tillegg til billettprisen. Hos SAS er prisen 250 kr én vei innenfor Norge og 350 kr for én vei til et annet land. Norwegian
krever  og et tillegg for assistanse. Barn f.o.m 5 år t.o.m 11 år vil få barnerabatt (betaler 75 % av gjeldende voksen pris, rabatten gjelder ikke skatter og avgifter). De tilbyr ikke denne tjenesten til følgende land: Til eller fra Russland, Ukraina, Israel, Serbia, Bosnia, Kosovo, Bulgaria, Tyrkia, Marokko, De Forente Arabiske Emirater, USA og Thailand. Norwegian krever og at barn som reiser uten ledsager må reservere reisen senest 48 timer før flyavgang via deres kontaktsenter.

Du skal fylle ut et håndteringsdokument. Det inneholder personopplysninger for ditt barn, reisevei og navnet på den personen som skal møte barnet ditt ved ankomst, og underskrift av foreldre/omsorgsperson. 

Bli på flyplassen helt til flyet har tatt av. Du må hjelpe barnet ditt med å sjekke inn og levere bagasjen. Du skal alltid vise et gyldig ID-bevis ved innsjekkingen, uansett reisemål gjennom sikkerhetskontrollen, frem til gaten og om bord i flyet. Vel om bord hjelper vårt personale barnet ditt til riktig seteplass, ser etter henne/ham under hele flygningen og hjelper barnet ut av flyet ved ankomst. SAS byr alltid alle barn som reiser alene på noe fra Our Café-menyen om bord.

Les: Flyskrekk

Følg barnet trygt til gaten
EU-reglene sier at bare de som skal reise og som har et boardingkort kan passere sikkerhetskontrollen og gå inn i transittområdet. Hvis barnet ditt skal reise innenlands i Norge, kan du til tross for disse reglene følge med barnet ditt hele veien til gaten. Kontakt personalet på flyplassen, så hjelper de deg med alle formaliteter.   

Adkomst 
Ved ankomst kan du ikke møte barnet ditt ute ved flyet. Personalet vil møte barnet ditt ved flyet, de tar hånd om eventuell bagasje og går gjennom toll og passkontroll. Deretter overlates barnet til den personen som møter (den voksne personen som står i håndteringsdokumentet). For å sikre at det er rett person, må vi få se et gyldig ID-kort for den som møter barnet ditt. Ingen selskaper som tilbyr denne tjenesten leverer ut barn til noen uten ID. Så minn den som skal hente barnet på å ta med gyldig legitimasjon, med bilde!

 

Noen ekstra regler fra Norwegian

 • Barn som reiser alene har ikke anledning til å ha med hund/katt i kabinen eller hund/katt i lasterom.
 • Barn under 5 år, kan ikke reise alene.
 • Bestilling av assistanse kan ikke gjøres pr e-post. 
 • Barn som reiser alene må sjekke inn minimum 1 time før avgang.
 • Barn som reiser alene kan ikke reise over flere strekninger (gjennomgående reise).

"Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no 


Les også:

Tips fra flyvertinnen
Tips til flyturen
Små barn på lang tur • Reismedbarn Shop
 • Visit Sweden
 • apollo
 • Supersaver
 • Trivago
 • FAMILIEPARKER I EUROPA
 • blue
 • kosthold
 • Pilot
 • Reismedbarn Shop