Best for babyen, på spansk!

Best for babyen, på spansk!

Det kan være ganske frustrerende å stå med en liten en på armen, i et nytt land og foran deg bugner det av ukjente varer med navn man knapt klarer å uttale. Derfor blir vi glade når vi kommer over folk som Marbellamamma, som gladelig deler sine tips over hva som er best for de små. Les hennes tips fra et av landene vi nordmenn besøker aller mest; Spania.

Skrevet av: Susanne Wemmestad-Haaland

Bleier
Når du skal kjøpe bleier og wipes på butikken i Marbella, ser alt ganske annerledes ut. Da er det godt å vite at Pampers har et annet navn i Spania, nemlig Dodot. Og så velger du bare hvilken str. babyen trenger, som du pleier i Norge.

Grøt
Er barnet ditt så lite at det spiser grøt daglig kan det være greit å ta med dette fra Norge i bagasjen. Jeg kan være enig at dette er litt tungvint, men f.eks. Nestlè sin grøt er helt annerledes her enn hjemme. Helt fra 4 måneder er smaken forskjellig, og disse skal blandes ut med morsmelkerstatning og ikke vann, som vi er vant med. Grøtene er også mye søtere enn i Norge. Ettersom hver pakke inneholder 10 porsjoner, trenger du kanskje heller ikke pakke så mange esker til sydeferien. (Må du kjøpe grøt, er Nutriben sin best synes jeg.)
Vann til babyer:
Har du et lite barn, under 6 måneder må du for sikkerhets skyld også koke flaskevann i Spania. Dette fikk jeg anbefalt fra helsestasjonen og årsaken er at det kan være ting i flaskevannet, som babyen kan reagere på. Så dersom du f.eks skal lage grøt lar du litt flaskevann koke noen minutter, også kjøler du det ned før du blander alt sammen. Etter babyen har fylt 6 måneder kan den trygt drikke vann rett fra flasken. Vår favoritt er den blå flasken, med vann fra Solan Cabras.

Morsmelkertsatning
Trenger du å kjøpe litt morsmelkerstatning finnes det mange gode merker å velge mellom. Mine favorittmerker er Nutriben og Almiron, den blå pakken med isbjørnen (se bildet over). Denne finnes både i pulver, men også i eske med ferdigblandede småflasker, som kun brukes en gang. På matbutikken, f.eks. på Hipercor på El Corte Ingles, finnes det også store kartonger med ferdigblandet MME, disse står sammen med bleiene, men etter de er åpnet skal de stå i kjøleskap. Pass på at du velger en som samsvarer med barnets alder/måneder.
Tips om hva slags pålegg du kan kjøpe på butikken til de små finner du her.Solkrem
Solfaktor er et must for små barn i solen. Går du innom et farmacia/apotek finnes det kjempebra solkremer for barn som holder i mange mange timer. Da får barna god beskyttelse, uansett om de bader eller leker i solen.

Annonse: Kjøp Sophie De Giraffe, økologisk sertifisert babyprodukter her.


Stellerom
Hvis du har barn som bruker bleier fortsatt er det veldig smart å ta med en liten matte/håndkle til å skifte på. Enten kan du ta med en fra stellebagen, eller så finnes de i engangsversjonen fra Libero. Spanjolene er flinke til å tilrettelegge med stellerom og toaletter, men ettersom bakteriekulturen og virus kan være ganske annerledes hos spanske babyer, er det greit med litt beskyttelse når du skal skifte på minsten.

Annonse: Sammenleggbar stellemadrass fra Fârg og Form Sweden


Middagsglass
Kanskje er hele familien ute og koser seg på restaurant, men fortsatt spiser noen i familien middagsglass? Da er det bare å spørre etter en liten kanne med varmt vann (una jarra con agua caliente), som du senker glasset ned i. Dette er helt vanlig i Spania, ettersom folk tar med seg barna titt og ofte for å gå ut å spise.

Les også: Tips til restaurantbesøket med de små

Amming
Dersom du fortsatt ammer er dette selvsagt helt greit de aller fleste steder. Men det er fint å vite at spanjoler generelt er litt mer konservative enn nordmenn rundt dette. Vær diskret, gjerne med et sjal/tunika eller lignende, så er det ingen som blir støtt. Folk som bor her ammer sjelden offentlig, de tar heller med seg litt morsmelkerstatning på flaske når de er ute på cafe etc. En av mine sønner tok hverken flaske eller smokk, så da var det fint å kunne ta med et lite sjal eller en kjole/topp som var ekstra diskret å amme i.

Antiskli
Har du små barn, vet du hvor viktig det er med antiskli-sokker:) Disse finnes ikke på matbutikken, og heller ikke på El Corte Ingles, så kjøp disse i Norge før du reiser, f.eks. på H&M. Barna våre bruker sine både i bassenget og i badekaret/dusjen inne, og faller nesten aldri når de har på disse.

Vann
Ta alltid med en ekstra vannflaske slik at barna har nok å drikke. På butikken finnes det også småflasker med spesiell drikketut til barn. Det trenger ikke være kjempevarmt før de aktive barna har behov for noe ekstra å drikke.

Les også; sol, sommer og sykdom

Sykdom
Hvis barnet ditt er sykt, og du ikke har tatt med medisin som paracet hjemmefra er dette lett å få kjøpt på apoteket (farmacia). Dersom barnet har feber, pleier vi å bruke Junifen eller Dalsy, det er en mikstur som er meget effektiv. De aller fleste apotekene i turistområdene har minst en ansatt som snakker engelsk. Forklar hva som feiler barnet og husk å fortelle om eventuelle allergier eller andre tilstander barnet har.

For flere fine Spaniatips, les bloggen www.marbellamamma.no

  • Reismedbarn Shop
  • Visit Sweden
  • apollo
  • Supersaver
  • Trivago
  • FAMILIEPARKER I EUROPA
  • blue
  • kosthold
  • Pilot
  • Reismedbarn Shop