Den ultimate tenåringsbursdagen

Den ultimate tenåringsbursdagen

Hjelp! Barnet er blitt ungdom! Tenåringen vil ikke ha barnebursdag! Hva gjør vi når ballonger og pølse ikke er nok? Ganske riktig, vi gir ungdommen opplevelser i gave!

Tekst og bilder: Marte Østmoe  -SPONSET INNHOLD-

Ønsket kom egentlig fra barnet selv. Rettere sagt ungdommen.

– Jeg gidder ikke ha bursdag. Kan vi ikke heller finne på noe artig? En opplevelse eller reise? Eplet faller ikke langt fra stammen. Det er opplevelser og reiser som står øverst på ønskelista til de voksne også.

Nå er barnet blitt nesten voksen og griner på nesa av ballonger, er trøtt av pølser og tar avstand fra kollektive invitasjoner med bilder av prinsesser og biler på.

– Da heller finne på noe gøy med Ida, sier bursdagsbarnet. – Ida og jeg ha jo vært venninner helt siden barnehagen.

– Og så må vi utfordres, psykisk og fysisk!

Helt konkret hva hun tenker på, vil hun ikke ut med. Såpass barnslig er hun fremdeles. Hun ønsker å bli overrasket.


Gave uten innpakningspapir

For hva er det hun egentlig ønsker seg? Tiden er inne for å Google. Tiden er inne for hjernetrim og tankekart. Det skal vise seg at noen heldigvis har funnet opp kruttet før! Det finnes et firma som gir opplevelser som gaver. Et firma som har skjønt at det ikke er smykker eller klær tenåringen ønsker seg mest, men gode minner. Opplevelser som kan berike ikke bare den ene dagen, men også dagene framover. Opplevelser man kan vokse på, lære av eller bare nyte her og nå. Opplevelser som de i ettertid, kan snakke om og le av!


En helt annen verden

Opplevelsesgaver er det helt store. Det mest trendy. Å følge med i tiden er jo en tenårings mandat nummer en!

På nettsidene til YouWish  er det bare å legge inn ønsker og plotte inn sted. Vips – der kommer forsalgene på rekke og rad. De har en egen kategori for gaver til barn - og ungdom og her finner du over 100 opplevelser av alle slag over hele landet. De er alt annet enn dølle slik en fornuftig mor eller far kanskje ville foreslått. De er alt annet enn tradisjonelle. Vi skal til Oslo. Vi skal i fangenskap, vi skal løse koder og fysiske hindre. Deretter skal vi ut og fly i rommet. Verdensrommet. Vi er avatarer og kan regelrett dø hvis vi ikke finner tilbake til romskipet i tide.


Gøy med glattcelle

– Vi kaller oss Vimsene, foreslår tenåringen. Det viser seg at hun på skolen blir kalt Vimsa. Hennes egentlige navn er Vilma Sol. Spesielt vimsete er hun heller ikke, men høyt og lavt vil hun gjerne være. Det må skje noe helst hele tiden. Hun er uredd og elsker å knekke koder. For en tid tilbake gikk det en TV-serie på TV3 som het Fangene på fortet.

Vi tre som nå opererer som Vimsene: Bursdagsbarnets eneste gjest, Ida og jeg, bursdagsbarnets mor, har aldri sett programmet på TV og forstår ikke intuitivt dette konseptet. Men klart vi tar utfordringen! Hvordan er det å være fanget? Klarer vi brasene? Er vi er raske? Smarte? Og ikke minst, er vi dyktige på samarbeid? Alt dette skal vi teste ut nå.


Laget heter ”Vimsene”. På en tavle kan vi sjekke hvor mange poeng vi har samlet.

Kanskje burde vi være flere på laget, men det går også fint å bare være tre. Vertskapet gir oss en hyggelig og detaljert introduksjon. En brikke rundt halsen fungerer som nøkkel og vi får vite at siden vi er ferskinger, bør vi begynne på de letteste oppgavene og låse oss inn på rom med vanskelighetsgrad 1.

Spente klatrer vi ned trappene og ned i en labyrint av korridorer spekket med tunge fangedører. Ved hver dør er det hektet en introduksjon, psykisk og fysisk vanskelighetsgrad og hvor mange som må til for å klare å løse oppgaven. Men selve oppgaven, nei den kjenner vi ikke før vi er innenfor døra. Hjelp!

Ny Verden: På Fangene på fortet har hvert rom nye utfordringer. Bare det å finne ut hva man skal foreta seg, er en oppgave i seg.

 

Kamp med tiden
Vi har en og en halv time på oss. Klarer vi 1000 poeng, kan vi gå videre og får tilgang til nye rom. Nye utfordringer. Akkurat nå har vi mer enn nok med de rommene vi har til disposisjon. Noen lyser rødt. De er opptatt. Andre lyser grønt og vi kan gå inn, men må være raske. Ikke sjeldent opplever vi at en lyd av nederlag, allerede før vi skjønner oppgaven. Heldigvis blir vi stadig bedre. Vi delegerer oppgaver, en kryper, mens en annen regner, den tredje trykker på knapper. Sensorer registrerer om vi er nær gulvet, vi balanserer, kaster oss i lianer og danser flash dans. Når tiden er ute får vi utskrift av poengsummen vår og kan analysere hva vi har vært er best på. Gøy! Resultatene viser at vi skårer best på oppgaver som krever god hukommelse og raske reaksjoner!

Les mer om Fangene på fortet her. 

Hjernen er alene: Laget ”Vimsene” gjør det best på oppgaver der det kreves høy hjerneaktivitet, hukommelse og samarbeid. Her spilles Master Mind.

 

Virtuell høydeskrekk

– Hjelp, jeg har jo høydeskrekk!

Det er bursdagsbarnet, tenåringen, som roper. Stemmen virker litt hul, men reell nok. Hun snakker inn i en mikrofon og rundt øynene har hun tykke VR-briller. I virkeligheten sitter hun på en kjøkkenstol, men i den nye verdenene som hun nå befinner seg, har hun nettopp kodet seg ut av en kiste og flyr rundt i en enorm sjakt. Under henne er det en enorm uendelighet. Det samme gjelder over henne. Men kjeglene som beveger seg rundt i rommet, har ulike koder og skal plasseres som nøkler på romskipet vårt. Dette krever presisjon og samarbeid.

– Hvis jeg henter den, kan Ida skyte på meteoroiden med laser, instruerer bursdagsbarnet og har skjønt at her må det samarbeid til.

I spillet er vi partnere, en blå, en grønn og en rød avatar, men i virkelighetens verden sitter vi i hvert vårt mørke rom.

– Jeg blir kvalm, opplyser Ida og vi andre skjønner det. Å fly er ikke noe vi pleier å gjøre liksom. Men er det ikke nettopp det vi mennesker, til alle tider, har ønsket ? Å være fri som fuglen, oppleve verdensrommet, få en oversikt og bryte hindringer som kommer på vår vei. Alt dette kan vi klare med VR-briller på!

I en hel time sitter vi helt stille, men er samtidig i aksjon. Ikke minst må hjernen jobbe. Hva mer kan en tenåring ønske seg?

Les mer om Virtual Reality her.


Avatar: Med VR-brillene på, blir du som en robot. Hendene er dine egne, men samtidig styringsredskapet til å fly, programmere og kode inn svar på oppgaver.

 I en time skal bursdagsbarnet befinne seg i et eget univers. Helt fritatt fra virkelighetens verden.

Tilbake til virkeligheten
Ute av døra, ute på gata, i den virkelige verdenen, er vi ikke riktig sikre på om vi fremdeles spiller. Verden går litt rundt. Vi svever fremdeles. Tenker at vi skal mestre. Tenker hindringer og løsninger. Slikt blir man sulten av. Skrubbsulten! Mat må man ha! Og er pølser ut, blir pizza aldri kjedelig. Peppes Pizza er neste stasjon! Med en bursdagskrone av papp blar den verdensvante tenåringen opp i menyen og finner ut at man kan komponere sin egen pizza. Genialt! Ikke overraskende blir det mye av alt. Masser av mozzarella! Stjerneskuddet er en del av toppingen og selv om det nesten er litt flaut med så mye oppmerksomhet, er det helt greit likevel. Rundt bordet kan vi ta en voksenprat. Snakke planer. Snakke drømmer. Snakke om reisemål og nye opplevelser. Nye ønsker.

På sett og vis har dagen gitt oss nye perspektiv, men først og fremst underholdning. I møte med alt dette nye, alle farene, alle kravene, har det også skjedd noe med samholdet. Fortsatt er vi Vimsene. Den heftige bursdagen har gitt oss noe å prate om. Noe som er vårt. En opplevelse og en tilhørighet det store barnet kan ta med seg inn i voksenlovet. Dette har vært alt annet enn en skoledag, likevel har hun lært en hel del om seg selv og andre, for husk: Du blir aldri for stor til å leke!

Mat: Egenkomponert Pizza, krone på hodet og en lang prat med bestevenninnen. Det er alt hva en tenåring kan ønske seg!

 

Tips:

 • På fangene på fortet er et mye kryping. Trange rom skal forseres. Dette er ikke stedet å ha penklærne på. Bruk klær som tåler en støyt og som det er lett å bevege seg i.
 • Oppgavene gjør deg svett. Kombinasjonen  av raske avgjørelser, tankevirksomhet og fysiske anstrengelser får opp adrenalinet og gjør deg svett. Husk drikke!
 • Flere av oppgavene krever at gruppa består av flere enn to.
 • VR-spill gir fantastiske opplevelser som er umulige å få til i virkeligheten, men føles helt reelt og fremkaller de samme reaksjonene hos deg, som om du opplever det på ekte.
 • Har du lett for å bli sjøsyk eller er høydeskrekk, kan du bli kvalm eller uvel. Ta en pause fra spillet. Lukk øynene og hvil sansene før du fortsetter.
 • Står du fast i spillet, kan gamemaster, hjelpe deg. Ellers er alle beskjeder på engelsk.
 • Spillet egner seg altså ikke for barn under 12 eller for dem som ikke forstår engelsk.
 • Å gå ut å spise når tenåringen har bursdag er stas både for bursdagsbarnet og lettvint for foreldre.  Å stå i kø på bursdagen sin er ikke kult. Vær tidlig ute og bestill bord. Det kan være ok å se sitt eget navn på skiltet der det står reservert. Hvis restauranten vet at det er en bursdag som skal feires, hender det at de kan bidra med noe ekstra, men husk at det er en tenåring det er snakk om her. Ikke alle rekvisitter er like passende. Gi gjerne beskjed om at vi ikke snakker barnebursdag!

 

Youwish
Youwish.no tilbyr gavekort på opplevelser over hele Norge, i alle prisklasser og kategorier. De har et stort utvalg av opplevelser rettet mot barn, ungdom og familie. Dette er en super nettbutikk for alle som ønsker å overraske barnet som har alt med noe helt spesielt.

 

Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no

 

Les også:

New York med tweens
Reiser ditt barn alene?
Små barn på lang tur • Reismedbarn Shop
 • Visit Sweden
 • apollo
 • Supersaver
 • Trivago
 • FAMILIEPARKER I EUROPA
 • blue
 • kosthold
 • Pilot
 • Reismedbarn Shop