Det perfekte terrenget for å trekke barn i pulk

Det perfekte terrenget for å trekke barn i pulk

Hal i og dra! Vinterferien ligger åpent foran oss, minstemann sover i pulken. Men oi så tungt det er å dra! Bli med på jakten etter den beste familiehytta, og de gode opplevelsene med barn i pulk.

Tekst: Marte Østmoe  Foto: Novasol

Hadde du ikke pulk-trekking i tankene da du bygget hytta? Tenkte du kanskje mer på deg selv og valgte en beliggenhet med bakke opp og bakke ned? Frykt ikke! Det er ingen skam å snu. Ingen skam å leie en annen hytte tilpasset ditt feriebehov. For det er jo et faktum: Som unge, spreke ønsker vi oss kanskje et terreng som byr på fart. Vi er også villige til å klatre, men med små barn i familien blir det annerledes. Er pulken med som etterslep, er det nesten umulig å bestige topper. Det å i det hele tatt komme seg ut på tur, kan være et strev i seg selv, ja nesten som Mt. Everest å regne.

På sporet av felleskap
Så tungvint trenger det ikke være. I Norge finnes det over 400 000 hytter. Dette melder Statistisk sentralbyrå. De fleste av disse eies av gifte menn over 60 år. Vi vet også at det er få folkeslag som har tilgang til så mange hytter som nettopp oss nordmenn. Enten eier vi ei hytte selv, vi har foreldre som eier, eller en bror eller søster. Ofte er også hytta det stedet hvor vi feirer de store høytidene og møtes som storfamilie. Så er det heller ingen hemmelighet at familiesammensetningene endres underveis. Det er dine barn og mine barn og kanskje kommer det attpåtil en attpåklatt? I de tilfellene er det ikke like gunstig å være for mange under samme tak på samme hytte. En ting er plassen inne, men også terrenget utenfor spiller en stor rolle for å holde motivasjonen oppe.

Vintermekkaet Sjusjøen
– Vi har svært god erfaring med hytteutleie på Sjusjøen i Hedmark, informerer Pia Buen, daglig leder i Novasol.

Sjusjøen er hennes favoritt, men trekker også fram Trysil som også ligger i Hedmark, og som er kåret til en av Norges beste vinterdestinasjoner. Hvis Trysil troner hyttemarkedet her, er det Rauland som stikker av som den beste skidestinasjonen i Telemark, mens Gol i Hallingdal med rette kan kalles et vinterparadis.

Pia forteller at Novasol formidler 1600 ulike hytter til leie i Norge og at de fleste som leier nettopp er barnefamilier.

Disse er i hovedsak ute etter ganske høy standard tilsvarende 4 og 5 stjerner. Det vil si hytter med alt av hvitevarer og kanskje også badstue og badestamp.

 

Bortoverski
Komfortabelt vil vi ha det, men det betyr ikke at vi holder oss innendørs! Langt der i fra!

Størsteparten av Novasols hyttetilbud har vært knyttet til kysten, men nå som langrenn på nytt er blitt populært, vil mange også på hytta om vinteren, da fortrinnsvis for å gå på ski. Størst rift er det om hyttene med et rikt og oppkjørt løypenett rett utenfor døra.

– Røldal i Hardanger, i Odda kommune, er Novasols nyeste satsningsområde, informerer Pia som også kan fortelle at stedet ligger ca. tre timers kjøring fra Bergen. Skal vi tro redaktør i På Hytta Leif Magne Flemmen, kan tre timer i bil være litt i overkant av hva den gjengse nordmann er villig til å reise, men når det kommer til hyttene i Røldal kan det virkelig være bryet verdt.

 

Felles glede
Velger du ferie i Oppland kan du nord i fylket få topper å bestige, mens terrenget i sør er flatt og åpent. Her er det ideelt å trekke pulk! Vil du likevel spe på med en dag eller to i bakken, reiser du til  Hafjell, Kvitfjell, Beitostølen eller Mysusæter. Pia Buen vil igjen ta oss med til Novasols hytter på Sjusjøen der løypene garantert er nypreparerte og strekker seg som kritthvite og doble togspor. Her ligger minstemann trygt oppbevart nederst i pulken, mens storesøster eller storebror stolt går ved siden av og kan snakke om alt de har sett, hørt eller tenker på. Vinterferien må helst tilbringes sammen, men ingen skal lide. Ikke de som lærer seg skikunstens gleder, ikke de gamle, ikke barna som sover mens de andre staker og heller ikke foreldrene som trekker pulk.

 

Tips om pulk fra DNT:
Kommunikasjonsrådgiver Mari Stephansen i DNT sier at foreningen ser at den store majoriteten av barnefamilier går dagsturer tilpassa dagens form og føre. Hun mener at det er gode muligheter for å trekke pulk, ja i hele landet, men at det helt klart er lettere i oppkjørte løyper. Med preparerte løyper blir alle glade, eller som Stephansen sier: –Nå ligger det meste til rette for en fin dag for alle, der fokuset er kos, og det er lettere å vende hjem rakst hvis det skulle bli nødvendig.

DNT arrangerer jamnleg enkeltturar med pulk, men desse er ikkje nødvendigivs tilpassa barnefamiliar. Sjekk ut her.

Til dem har hun følgende tips:

 1. Senk ambisjonene når du har barn i pulk. Sats på korte turer, ha fokus på at barna skal trives og ha det kjekt.
 2. Pass på temperaturen i pulken. Barnet skal ikke fryse, men heller ikke bli for varmt. Tenk på hvordan du selv ville hatt det for at det skulle være behagelig.
 3. Legg gjerne et godt underlag i bunn av pulken og deretter et skinn.


Flere flotte vinterdestinasjoner:
Vinterferie i Rauland
Vinterferie i Trysil
Vinterferie i Gol 

"Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no 

Les også:

Livet i pulk
Pulkvett
På ski for aller første gang

 • Reismedbarn Shop
 • Visit Sweden
 • apollo
 • Supersaver
 • Trivago
 • FAMILIEPARKER I EUROPA
 • blue
 • kosthold
 • Pilot
 • Reismedbarn Shop