Dette gjør deg syk på reise!

Dette gjør deg syk på reise!

Ok, vinteren sitter kanskje fortsatt i kroppen og vi ser fryktelig frem til de varme sommerdagene. Både under nordlige og sydligere breddegrader. Men når varmen stiger ute, stiger den også inne. Og mange stiller dermed airconditionen på fullt for å få den avkjølende «friske» følelsen når man går inn.

Skrevet av: Reismedbarn.no Foto: Istock.com

Om du ikke passer på, kan sommerforkjølelsen komme når du minst ønsker det. Ofte skyldes det rett og slett feil bruk av aircondition.

– Vi har sett at svært mange nordmenn får luftveisinfeksjoner fordi de bruker aircondition feil.
Det sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring.
Det er ikke rart at man er raus med å stille temperaturen på litt ekstra kald guffe, når man kommer fra «normale», norske temperaturer og det plutselig er 30 og 40 grader i skyggen. Vennesland sier at det slett ikke er uvanlig at nordmenn på tur stiller gradestokken inne helt ned mot 16-17 grader, det kan gi grobunn for luftveisinfeksjoner.

Anbefalt temperatur
Temperaturen som anbefales inne, er 22 grader for å slippe unna en kjedelig forkjølelse på tur. Feber, hoste og halsvondt kan føre til at ferien blir tilbragt i hotellsengen, og det vil man helst unngå.

Det viser seg at luftveisinfeksjoner rammer alle, uansett alder og helsetilstand. Men barn og personer med nedsatt immunforsvar er ekstra utsatt, og de bør være ekstra oppmerksomme når de bruker aircondition, ifølge Vennesland.
Hun forteller videre at skulle man ha uflaks å bli syk på ferie, dekker reiseforsikringen både lege og medisinutgifter.

Hva med hjemme?
Verre er det kanskje når man blir syke av air conditionen hjemme. Det ikke alle vet, er hvor viktig renhold er for å forhindre både allergireaksjoner og unngå ulike smittestoffer.

Erfaring viser at vi kjøler ned for mye når varmen blir for intens for oss her i Nord. Og slett ikke alle vet nok om hvordan man skal rengjøre slik at den behagelige «kulden» ikke gjør oss syke. Jo større temperaturforskjell mellom ute og inne, desto verre blir det. Grunnen er at når den kalde luften blåses ut, trekkes den varme luften fra rommet inn i anlegget. Og når den varme luften kommer i kontakt med de kalde flatene på air conditioningen dannes dugg og kondens. Dette er en utfordring, sier overlege i Arbeidstilsynet Jan Bakke til NRK.
Kombineres dette med forurensing som for eksempel støv i rommet, kan dette gi næring til mikrobiologisk oppvekst. Derfor er det viktig at man holder utstyret rent slik at den avkjølende luften ikke gjør oss ekstra sårbare for allergireaksjoner og ulike smittestoffer.

Det varierer fra leverandør til leverandør hvor ofte man må rengjøre varmepumpen eller kjøleanlegget, så følg produsentens anbefalinger. Overlege Bakke sier videre til NRK at det er liten vits og dumt at vi kjøler for mye i sommervarmen. - Det er energisløsing, spesielt i land lenger syd, men og i økende grad i Norge fordi det stadig installeres mer air condition anlegg også her. Bakke mener at en bordvifte er å foretrekke, da dette er naturlig kjøling. Både bedre og mindre risikabelt. Men om du tar i bruk en slik vifte bør du passe på at det ikke er for mye støv i rommet den står i.

Når du reiser utenlands er det nesten garantert at det er air condition tilgjengelig, spesielt i varmere land. Pass på at du ikke går bananas med å få kjølt ned oppholds - og soverom til «norske» temperaturer. Slik «falsk» avkjøling fører i tillegg til overnevnte og til forkjølelse, som er en kjedelig ting når familien endelig er på tur.

 

Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no

 

Les også:

Ting vi liker
Reiser ditt barn alene?
Små barn på lang tur

 

 

  • Reismedbarn Shop
  • Visit Sweden
  • apollo
  • Supersaver
  • Trivago
  • FAMILIEPARKER I EUROPA
  • blue
  • kosthold
  • Pilot
  • Reismedbarn Shop