Ekte påske i leid hytte

Ekte påske i leid hytte

Påsketuren går til Ustaoset. Hytta ligger midt mellom Hallingskarvet og Hardangervidda. Vintertoget suser forbi, skiene vil bare gli og gli. Snart er det appelsinpause og kvikklunsj.

Tekst og Foto: Marte Østmoe Foto: Geir Berven

Det er visse ingredienser vi nordmenn nesten forventer når kalenderen sier påske. Det er hyttetur, krim, skiturer, appelsinpauser og kvikklunsj. Det er påskeegg som gjemmes, påskequiz, klister på skiene og fregner i ansiktet. Og hvor kan vi oppnå alt dette? Jo, på en hytte i Buskerud, nærmere bestemt Ustaoset, like mellom Hallingskarvet og Hardangervidda. Hit kan vi kjøre bil eller også ta tog. For finnes det noe mer romantisk enn å faktisk kjøre NSB helt opp på fjellet? Neppe!

Selv valgte vi bilen og var lastet til fulle med rekvisita som skulle gi den optimale påsketuren noen sinne: Kilovis av marsipan som skulle rulles og knas til påskefigurer, sitronkake og mel til boller, her var påskelam og påskeørret.

Men mest av alt gledet vi oss til å komme fram til årets påskehytte.


Fin med appelsin:
Appelsiner må være med på tur. De gjør seg ikke bare som niste, men også som påskepynt.

Nøkkelklar hytte fra 1800-tallet
Meningen var å gå to turer fra parkeringsplassen og opp, men jøss så fristende det er å takke ja til en scootertur! Tilhengeren lastes av det beste man kan ønske seg og ikke lenge etter er vi framme. For der ligger den, strategisk plassert øverst på en knaus, som en rubin på en ring, med gress på taket og bygget av tunge tømmerstokker. I motsetningen til de nyere hyttene som gjerne er bygget på flate sletter uten skjul, lener vår hytte seg mot en liten klippeformasjon som også gir le for de verste vindene. Er det kanskje mellom stenene her at påskeharen gjemmer eggene sine?

Spente låser vi opp. Vi har aldri vært her før. Området er ukjent. Hytta på Ustaoset er fra 1800-tallet, men for oss er også den helt ny. Nå er den vår for noen gylne påskedager.


Påskemarsipan:
Vi tok med oss kilovis påskemarsipan på hytta på Ustaoset og laget vårt eget godteri av marsipan fra Pals.

 
Spillekveld:
Spill, rebuser og quiz hører påsken til.

Vi deler hytte
Over 12 % av alle nordmenn har eierskap til ei hytte og over 440 000 hytter og fritidseiendommer er registrert i Norge. Dette varsler hytteavisen.

Forfatter av den ferske boka ”Hytta, fire vegger rundt en drøm”, professor i antropologi ved Universitetet i Oslo, Marianne Elisabeth Lien, skriver først og fremst om alle følelsene som er knyttet til hytta, tingene vi har der og personene vi møter nettopp der. Forfatteren innrømmer at hun selv har tilgang på to hytter, men understreker at det å ha ei hytte ikke må anses som noe menneskerett. Alle nordmenn ønsker seg urørt natur og skal vi bevare denne ressursen, er det i følge professoren bedre å dele på de hyttene vi allerede har. Tankegangen stemmer med Novasols filosofi. Novasol er ledende formidler av hytter i Norge og resten av Europa.

Bare i Norge har de 1700 hytter på lista si. Valget er ditt. Det er hytter på fjellet og hytter ved havet. Det er hytter i skogen og hytter ved vann. Det er store luksushytter med boblebad og tradisjonelle hytter med enkle fasiliteter. Dette betyr at så lenge vi ikke eier ei hytte selv, kan vi velge mellom alle mulige varianter og dertil hver gang komme til nye områder. For oss er dette helt toppen!

 
Jeg fant jeg fant:
Etter lang leting inne og ute, oppe og nede, fant barna verdens største påskeegg. Lykken var komplett.


Ski i alle retninger:
På Ustaoset var det løyper i alle retninger og best var forholdene ved foten av Hallingskarvet.

Lønner seg for alle parter
Leier vi hytte gjennom Novasol hjelper vi på mange vis også hytteeieren som ikke selv kan benytte bygget. Det heter seg i sangen at det skal bo folk i husan, men det samme gjelder jo hyttene. Jo mer hytta benyttes, jo bedre er det jo. Dessverre viser det seg også at hytteiere kan ta vann over hodet når de kjøper. For hva koster det egentlig å eie ei hytte? DNB eiendom oppfordrer ferske hyttekjøpere til å finjustere regnskapet.

Etter bankens beregniger kan du fort ende opp med 10- 20 000 kroner i året.

Da er forsikring, fyring, velkontigenter, brøyting, vei og evt. festeavgift tatt med i beregningene. I tillegg kommer vedlikehold av selve hytta. NRK Livsstil tar med de samme utgiftene, men legger til transport, heiskort, båtplass og proviant. Summen av hyttekjøpet og bruk av hytta pr. år vil dermed, i følge boliganalytiker Bjørn Erik Øye ved Prognosesenteret, nærme seg 90.000 i året.

Men selvsagt vil utgiftene variere. Forbruk på hytta og behovet for oppussing er svært ulikt hos brukerne. En gammel hytte vil i så måte kreve større summer med tanke på oppjustering, mens en ny hytte kanskje har flere strømkilder og dermed gir en høyere strømregning. Beliggenheten og om det er lang vei til hytta kan også spille inn.

 

Bekymringene er lik null
Men som leietaker av hytte trenger vi ikke tenke på alt dette. For oss er det bare å spise smilende egg til frokost, drikke svart kaffe og kakao, fyre i peisen og sjekke yr og ski-informasjonen for området.

For oss leietakere er den største bekymring hva vi skal smøre under skiene og hvor påskeegget kan være gjemt. Et annet spørsmål er om det blir langrenn eller slalåm?

Bare 20 minutter fra den koselige hytta vår i det stille landskapet, ligger trendy Geilo med alle fasiliteter og til og med alpinanlegg på alle dalsider. Hvilken bakke skal vi velge?

Det viser seg at det går buss mellom bakkene og at skikortet kan benyttes i alle bakkene! Hurra for nysnø, korte heiskøer og og deilig logistikk! 
https://www.skigeilo.no


Av måneskinn:
Av måneskinn gror det ingenting, heter det seg, men på hytta vi leide av Novasol på Ustaoset, var det som om lykken fikk gro.


Godt og lånt:
Å få god stemning og dekke festbord er fint mulig også på utleiehytte. Hytta er ikke vår, men vi føler oss hjemme. Kanskje er det spesielt kjekt for barna å stadig oppleve nye steder.

Parallelle spor
Dagen etter er det langrennsskienes tur. Løypenettet strekker seg mot øst og vest. Vi hilser på påsketurister til høyre og venstre og oppdager at Ustaoset nok er et yndet sted både for søringer og vestlendinger. Her raske menn og kvinner med skøyteski, men også familier med pulk på slep og hund i front. Vi en blandet flokk, men bokstavelig talt på sporet av den samme stemningen.  For også her har professor Marianne Elisabeth Lien rett. Antropologen kaller hytta et skrin med minner og gode følelser. Og selv om denne hytta ikke eies av oss, opplever vi en egen tilhørighet. På hytta er vi samlet, vi har større tålmodighet, bedre humør, god tid, stål i ben og armer og gule, gode feriedager. Ekte påskeglede får vi på leid hytte!

 
Ustaoset:
Vi valgte å hyre scooter for de få meterne opp mot hytta. Proviant, marsipan og klær gjorde det vanskelig å bære. Likevel opplevde vi at hytta lå sentralt til. Passe nær både vei og togstasjon.

 

Les også:

Novasol, litt ditt og litt mitt
En natt bak gitteret
Dine rettigheter når flyet blir forsinket


  • Reismedbarn Shop
  • Visit Sweden
  • apollo
  • Supersaver
  • Trivago
  • FAMILIEPARKER I EUROPA
  • blue
  • kosthold
  • Pilot
  • Reismedbarn Shop