En hel dag på scooter!

En hel dag på scooter!

Vi drar på scootersafari i Östersund, vii skal hilse på tamme elg i Moose Gargen og besøker et av sveriges godt bevarte slott, nemlig Verkö slott.

Tekst og foto: Charlotte Edøy

I Norge er det fortsatt slik at det ikke er lov til å kjøre scooter hvor man vil. For å traktere dette fremkomstmiddelet er det enklere å ta denne aktiviteten i Sverige, eller på Svalbard. 
Selv om det er færre regler å forholde seg til i nabolandet, er det heller ikke fritt frem her, så sett deg inn i hvilke regler som gjelder før du planlegger de helt store utfluktene. Reismedbarn fikk derimot prøve oss på en snøscootetur med barn, der «alt» var lov.

Jämtlands skjærgård må utforskes og da med utsikt fra Storsjön.  

Østersund by har ennå ikke våknet til liv denne lørdags morgen, men vi er tidlig på`n, og spaserer den lille turen ned til Vinterparken, der vi skal møte vår guide for dagen.

Vi har kledd oss litt ekstra godt i dag, forberedt oss på en kjølig tur over isen.

Vi møter Sten-Åke Jonssen som driver goforit.se. Sten-Åke er en erfaren scooterkjører, han har kjørt scooter siden 1967 og tilbakelagt mange mil i fjell, skog og vidder i hele Norden. Han har til og med kjørt strekningen Östersund - Kiruna.

Sten-Åke henviser oss til omkledingsbua der vi finner varme overlevningsdrakter til oss mammaene. 

Vi får utdelt ispigger som er vårt nødutstyr dersom uhellet skulle være ute langt ute på isen.Vi ble litt overrasket da han fortalte at påbud om hjelm på snøscooter først inntraff nå i Januar. Barn over 8 år må utstyres med samme type hjelm som voksne, mindre barn kan eventuelt bruke medbragt slalomhjelm og briller.

Man må ha med gyldig førerkort samt ta en alkotest før man får sette seg bak rattet.

Litt lenger bort langs strandpromenaden står scooterne og venter på oss, spenningen stiger.

Barna får ikke lov til å kjøre selv, de plasseres trygt bak hver sin mamma der de sitter godt beskyttet med god ryggstøtte og store håndtak ved hoftene.

Vi får en rask opplæring, Sten-Åke forklarer oss hvordan man starter og manøvrerer scooteren, og så setter vi fart utover den islagte Storsjøen, der ca. 50 cm tykk is skal holde oss trygt de 16 kilometerne bort til Moose Garden.


Fornøyde barn sammen med vår medsjåfør Sten-Åke Jonssen 

Moose Garden

Like utenfor Östersund finner du Moose Garden, en koselig familiedrevet gård som huser 7 tamme elg. Har du ennå ikke sett “kongen av skogen” ansikt til ansikt så er tiden inne nå. Her kan du hilse på blant annet “Bettan” og “Hero” som er to av heltene i flokken.


Var dette Hero eller var det Bettan tro?

Vi lærer at elgen er så mye mer en god mat. Man kan lage ost på elgmelk og at såpe av det lanolinaktige fettet som finnes i elgens pels. Vi lærer at elgen produserer cellulose, detter fordi den på vinterstid spiser så mye bark at man kan lage papir av elgens avføring. 

Vi klapper og mater elgene, vi spiser fika og drikker kakao i deres hyggelige cafè før vi drar videre.

Vi hiver oss på scooterne, varmere i trøya som vi er, øker vi farten nyter vakker natur og hvite vidder.

LES OGSÅ: VINTERBYEN ÖSTERSUND

Verkö Slott

Turen går videre til Verköen og Verkö Slott. Et lite Prinesseslott skimtes i det fjerne, det ligger å bader i sol på østsiden av øya, det er rene påskestemningen. Vi kjører oppover åssiden og runder et gammelt koselig bygg som vanligvis er en sommeråpen kafe. Uten tvil at det er mange som har kommet scooterveien. Her står det scootere til all slags bruk, scootere med pulker til mindre barn, scootertaxier og andre typer scootere til ulik bruk.
 

Slottets historie strekker seg tilbake til 1800-tallet og idag har det blitt en stor attraksjon for tilreisende. De fleste kommer hit på dagstur for å nyte omgivelsene og den deilige maten, overnatting i slottets vakre rom er også mulig hele sesongen.

Vi får en omvisning på slottet, spiser deilig lunsj “Viltskav med rårörda lingon” og Verköburgare før vi skal legge ut på vår 40 minutters scootertur tilbake til Östersund.

Mette og rike på nye opplevelser, nyter vi resten av på den lange scooterturen hjem.
Dette har vært en opplevelse utenom det vanlige for vår del og vi sitter igjen med bare positive opplevelser. Det var enkelt å komme seg rundt på scooter, oversiktlig og fin utsikt til alle de flotte stedene. Avslappende for barna, men allikevel spennende med fart og mye å se på. Den største anstrengelsen var kanskje det å holde seg fast.

 

Sponset innhold: Journalist har fått dekket oppholdet av Visit Sweden. 

 

"Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no 

Les også:

Livet i pulk
Pulkvett
På ski for aller første gang

 • Reismedbarn Shop
 • Lek Mer
 • Babyshop
 • Barnas beste reiser!
 • Visit Sweden
 • Supersaver
 • Babystore
 • FAMILIEPARKER I EUROPA
 • blue
 • kosthold
 • Pilot
 • Reismedbarn Shop