En natt bak gitteret

En natt bak gitteret

Horsens på Østjylland, er kanskje mest besøkt grunnet kloster og festninger, men det er ikke grunnen til at vi har lagt turen innom den lille byen. Vi skal rett og slett i fengsel.

Tekst og foto: Charlotte Edøy

Fengselet vi skal besøket er Horsens statsfengsel som etter 150 års fengselsdrift ble stengt i 2006. I 2012 åpnet fengselet igjen, men den gang som en kulturell arena. Idag er fengselet eller Fængslet et prisbelønnet museum, overnattingssted og en festival- og konsertarena hvor verdenskjente artister som Metallica og Aerosmith har opptrådt.


Litt historie
Fengselet ble etablert så tidlig som i 1853 og var beregnet for innsatte med lengre soningsdommer. De innsatte tilbrakte nettene i cellene og om dagen arbeidet de. Litt interessant hva arbeidsvilkår angår, er at det i 2006 var 175 fanger og 240 ansatte, mens det i 1858 var 500 innsatte og 29 ansatte. Ryktene sier at det ble foretatt 46 henrettelser etter 
andre verdenskrig som følge av Landsforræderloven.

Vi ankommer stedet med buss og det er med blandede følelser vi plukker opp hver vår koffert og beveger oss inn mot hovedbygningen, vi skal jo rett og slett i fengsel. Det kommende døgnet skal vi spise, leve og sove som en fange.

 
Fengselsgården

Sleep In
Den gamle sykehusavdelingen er idag gjort om til et hostel. Den virkelige fengselsstemningen er intakt, her er det vel ikke gjort stort annet enn å oppgradere til dagens krav i forhold til brannforskrifter og lignende. Vi skal sove i de gamle sykecellene, bak lås og slå… Mor gruer seg nok mer enn 5-åringen, men man kan jo ikke vise det...

Vi blir innlosjert og får hvert vårt cellenummer, vi skal bo i nummer 5. Hver celle forteller hver sin historie, hvem som har bodd der og hva slags forbrytelser de hadde gjort og ikke minst hvilken sinnstillstand de var i.

 


Sleep In/den gamle sykehusavdelingen

Dette brant seg fast på netthinnen....

 

Museet

Fængselsmuseet er en autentisk opplevelse, idet vi entrer inngangen ser vi skygger av innsatte og fengselsbetjenter løpe etter hverandre. Mannstemmer som roper og kommanderer, dører som blir slått igjen, fanger som skriker tilbake. Guffent, men og spennende. Nå begynner oppdagelsesferden. 

Vi blir henvist til første rom som er personalrommet, her får vi en oversikt over noen utvalgte fanger og ansatte som vi skal bli mer kjent med. Vi får beskjed om å velge oss en identitet. Vi trekker hvert vårt id-kort, vi velger fengselets organist, fengselsbetjente og insatte. 

Kortene vi har fått utdelt kan vi under museumsrunden “svipe” på henviste skjermer for å få opp “din persons” historie. -Kjempegøy. 

Dette er noe helt annet enn å traske rundt i et helt vanlig museum. Alle rommene er levendegjort ved hjelp av fysiske detaljer og prosjekterte skygger eller filmer på veggene. Ser du tegn til din personlighet kan du svipe kortet ditt igjen, lytt til telefonsamtaler hvor de forteller om sine problemer eller hør historien om fluktkongen Lorentzen, som på et år gravde en tunnel under fengselet ved hjelp av en skje.

Vi begir oss videre inn til sykeavdelingen, sikringscelleavdelingen, straff- og isolasjonsavdelingen osv. Barna er ville av begeistring, og med stor innlevelse leker de politi- og røvere. Og for å gjøre det hele enda litt mer autentisk, og dette var ikke planlagt, var det en av jentene (9år) som ble låst inn i en celle mens de lekte, uheldigvis gikk døren i vranglås og det tok litt tid før de fant riktig nøkkel. Det aller mest finurlige, var at jenta som ble innelåst, hadde valgt id-kortet til den insatte som hadde bodd i nettopp denne cellen. Det gikk heldigvis fint, men det satte en ekstra piff i den litt uggene stemningen.


Bak lukkede dører...

Les også: Sommerland Djurs, nordens største sommerland


Bak høye murer


Det er tid for kvelds og søvn

Mat kan du tilberede selv eller kjøpe ferdig i Café Lorentzen. Vi spiser hyggelig kveldsmat i caféen som faktisk er et hyggelig sted med gamle møbler fra fengselstiden, ja så hyggelige at det ikke frister noe særlig å gå til køys. Caféen følger Fængselsmuseets åpningstider, men kveldsmat kan også bestilles etter avtale. 


Varm og lun atmosfære i Café Lorentzen


Herr Lorentzen som rømte fengselet ved å grave en tunnell pryder caféen.

Ingen luksus

En køyeseng, bord, to stoler, en vask, et speil og den gamle celleradioen i veggen som for øvrig ble hyppig brukt til skjulested for diverse ting, er det du må klare deg med under en natt i fengselet. Her er ingen ting pyntet på. Gulvet føles nedtråkket og slitt, i veggene ligger det mange historier og det kjennes på kroppen. Av en eller annen merkelig grunn fikk jeg ikke sove denne natten, noe (eller noen?) holdt meg våken og jeg undres hva det kan ha vært. Men det så ikke ut til å plage Julius på 5.


Rommet vårt…

Klokka vekker oss 08.00, jeg har visst fått meg noen timers søvn allikevel. Lettet og glad for at natt har blitt til dag og rett og slett begeistret over opplevelsen. Dette er helt klart en litt uggen opplevelse og noe helt utenom det vanlige, men jeg ikke ville vært foruten. 5-åringen var i alle fall i ekstase, han husker fortsatt døren som gikk i vranglås, han husker skyggene, han husker gitteret og historiene kan man jo som mamma eller pappa lage ønskede «aldersgrenser» på.

 

En uforglemmelig opplevelse...

For informasjon se  fængslet.dk

 

Sponset innhold: Journalist har fått dekket turen.


"Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no 

 

Les også:

 

Geniale apper
Gårdsferie
Alt du bør huske på til storbyferien

 

 


  • Reismedbarn Shop
  • Visit Sweden
  • apollo
  • Supersaver
  • Trivago
  • FAMILIEPARKER I EUROPA
  • blue
  • kosthold
  • Pilot
  • Reismedbarn Shop