Et mareritt på skinner

Et mareritt på skinner

Snart starter jakten på toget som skal ta oss nordover.

Skrevet av: Reis Med Barn

Vi i Reis med barn er veldig opptatt av at vi skal dele erfaringer, ferieminner, bilder og tips. De aller fleste velger å fortelle om gode tips, gode minner og gode erfaringer. Det er hyggelig, men dessverre er det ikke alltid at verken ferien eller erfaringene er utelukkende positive. Vi mener at det er vel så viktig at vi her på nettstedet vårt kan advare og tipse om reiser eller turer som ikke sto til forventingene, så her kommer våre erfaringer fra siste Norgesferie.

Vi skulle reise til Mosjøen –byen midt i Norge. Mamma, pappa, sønn 4 og sønn 9. Fra Oslo er det rundt hundre mil, så det er langt både med tog og bil.

Dessverre er det også ufortjent dyrt å fly til mindre plasser i Norge, så å fly hele veien er sjelden et valg for oss når det gjelder turer innlands. Det endte med at vi fløy til Trondheim for så å sette oss på toget resten av veien. En togtur på rundt 6 timer.

Etter å ha stått tidlig opp for å rekke noen timer hos gode venner i Trondheim blir vi utpå ettermiddagen kjørt til jernbanestasjonen. Utstyrt med noen rundstykker og litt tubeost drar vi trøtte pikkpakket vårt med oss og starter jakten på toget som skal ta oss nordover. Spor 3, ja vel. Vi måtte til slutt spørre en konduktør om det kunne stemme at den ene vognen som sto der var toget til Mo i Rana?

- Jo da, det stemte.

Da vi så hva slags tog vil skulle med, ble vi umiddelbart engstelige for å ha fått seter mot kjøreretningen. Heldigvis hadde vi flaks og fikk nesa riktig vei. Verre var det med mannen ved siden av, som vi i seks timer måtte sitte å se bli mer og mer grønnlig i fjeset av å sitte feil vei. Dette var et av de nye dieseltogene. De er det ikke mye komfort over! Ekstremt bråkete, kalde, illeluktende og verst av alt; ekstremt harde seter det kun er mulighet for å dytte det ca 4 cm bakover. Ikke spesielt søvnvennlig med andre ord.

Det hadde vi ikke sett for oss da vi sto opp grytidlig samme morgen. Vi hadde snakket med guttene om den fine togturen vi skulle ha, hvor vi kunne sove, spise på restaurantvogn og kanskje vi til og med var så heldige at vi kom med toget som har egen lekevogn!? Eller et av de der det er egne kupeer nesten som på Harry Potter Expressen! De gode intensjonene falt i fisk da det ikke en gang gikk an å bruke NSB polettene mor har opptjent seg på Komfortavdelingen i pendlingen til og fra jobb på en kopp varm kakao.

”Dæm der virke itj på dæm her togan” var beskjeden han på ni fikk da han prøvde. Heldigvis hadde vi med oss nødprovianten i tubeosten og rundstykkene, hvis ikke kunne dette blitt det rene marerittet. Det tenkte vi da, men ferien har så vidt startet.


 
Øyfjellet i strålende sol 

Vi tilbragte 5 dager i nydelig vær i Mosjøen. Det er en fin by når solen skinner over Øyfjellet og kveldene fortsatt er lyse og lange. Man må virkelig gå tilbake i sin egen barndom for å finne på ting å gjøre. Bruke naturen, gå turer, finne spøkelseshus, se etter fisk i elva. Man må rett og slett huske hvordan man selv lekte før playstation, DS’er, Disneychannel og smarttelefoner. Det er nesten ikke biler, nesten ikke folk, cafeer stenger tidlig og det skjer fint lite. Stille, rolig, tid til familien. Vi er av den sorten som er litt strenge på å tillate nevnte duppeditter når sola endelig viser seg. Så det ble turer, badminton, spruting med hageslange og fotball på løkka. Når barna bare kommer i rett modus, glemmer all ”actionen” i diverse spill og tv-serier, så er det faktisk fascinerende å se konturer av egen barndoms lek. Enkelt, men likevel så gøy. 

 
Gammeldags sommer 

Men.

Så klarer NSB nok en gang å tråkke på alt av nyskapte sommerminner.

Nattog.

Far i huset er ihuga togfan, da han selv er fra nord har han ”tatt tog hele livet”. Det finnes ingenting i fars hode som er bedre enn å sovne til lyden av jern mot skinner –ka donk, ka donk, ka donk, kadonk, tjjjshhhh, tjjjssshh. Egen sovekupè med toalett, dusj og vask, deilige senger og igjen, den søvndyssende lyden av tog gjennom nattsvart landskap. Det er tydeligvis (her får jeg lyst til å banne) lenge siden far har tatt nattoget.

MAKAN!

Toget skal forlate stasjonen på det grufulle tidspunktet 01:40.  Vi vurderte å bestille sovevogn, men da det kostet 850 kroner for en kupè med plass til to av oss, ville det si 1700(!!!!!!!) kroner EKSTRA i tillegg til billetten, droppet vi det og tenkte at det tar vi heller en helg i London for..! Far var også hellig overbevist om at setene på nattoget er gode, myke, kan legges langt bakover og har en egen gardin rundt seg som gir litt privatliv når man skal ligge å sove. Så greit, vi bestiller ikke kupè.

I og med at toget gikk da det gikk, hadde vi lagt guttene tidligere på kvelden i behagelige klær, slik at det bare var å løfte dem sovende inn på toget. Lurt tenker du? Glem det!! Toget har flombelysning og akkurat de samme setene som på det grufulle toget vi hadde oppover. Det er nesten ikke mulig å beskrive hvor vonde de setene er å sitte i, langt mindre å sove i. Det ligger slengt en liten plastpose med et fleeceteppe, ørepropper og øyemaske i, i hvert sete. Har NSB noensinne forsøkt å sette en sånn øyemaske på en fireåring? Eller puttet ”sov i ro” i barneører?

”Skal det virkelig være så lyst hele veien”?

 
Bildene er tatt kl 02:15 om natten uten blitz. Flombelysning 

- ”Ja, hvis dæm skru av lysan på dæm her togan, så ser itj æ nånnteng” svarer konduktøren… Hva med å skaffe dimmelys i 2012??Det er 2012, dimmelys er oppfunnet..

Guttene er nå lysvåkne, klokken er 02:15 og mor sitter på det knallharde togsetet og gråter. Vi ber om sovekupe og får beskjed om at det er fullt. Heldigvis er det noen som ikke rekker/vil på toget fra neste stasjon, så 02:30 får mor og to gutter labbe inn og legge seg i en ”seng”. Vi blir riktignok 850 kroner fattigere, men å bli i setet var uutholdelig. ”Jeg må på do”. Klokken er 04:10. På med litt klær, ut av sovekupeen, vandre bortover korridoren, så, do. Tilbake; natta.

Minstemann og mamma må dele sengen som er 75 cm bred, så søvn ble det heller lite av. Da man endelig duppet av mot 06:30 tiden, river en konduktør opp døren og sier -”Værnes neste”.

Unnskyld meg NSB, men er det ikke normal høflighet å banke før man stormer inn på noen sitt ”soverom”? Vi kommer oss i klær, finner ut at det man betaler 850 kroner for er to sykt smale senger, to flasker vann og muligheten til å bruke et håndkle på 40x40 cm. Med på kjøpet får man og en herlig, påtrengende diesellukt det ikke er mulig å lufte ut. Helt vanvittig. Det eneste positive med å ta nattog med barn  på NSB i 2012, er at man lærte at det gjør vi aldri igjen.

Skulle dere av årsaker jeg ikke kommer på her være nødt til å ta nattog, sørg da for dette:

• Ring NSB og hør om noen kan fortelle deg hva slags togsett du har i vente

• Er det ett av de nye; sov så mye du kan før avreise, ha fanget ditt tilgjengelig som seng
  for de små

• Ta gjerne med en tynn lue som kan trekkes ned over barnets øyne

• Ha med proviant, spesielt vann

• Ha 850 kroner du hadde tenkt til å kaste tilgjengelig, bruk de på sovekupe om det finnes

• Men mest av alt, prøv å reise på dagtid. Da slipper både du og barna å lide av søvnmangel
  i to-tre dager etter hjemkomst.

"Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no

 

Del gjerne dine erfaringer om NSB her:

  • Reismedbarn Shop
  • Visit Sweden
  • apollo
  • Supersaver
  • Trivago
  • FAMILIEPARKER I EUROPA
  • blue
  • kosthold
  • Pilot
  • Reismedbarn Shop