• NORGE, Hemsedal

  03.04.2013

  HEMSEDAL 900 moh

  HEMSEDAL 900 moh

  Påsken er over på tide med en oppsummering.

  Dette kunne egentlig vært gjort med tre beskrivende ord: Sol, fjell, ski.
  Men, litt dypere må vi vel dykke. Vi begynte å planlegge påsken sånn ca rett over jul. Vi ville, skulle, måtte til sol og strand etter det som har vært en alt for lang og alt for kald vinter. Vi skulle til Kapp Verde, vi skulle til Dubai, vi skulle til Tenerife. Vi endte opp i Hemsedal.
  Èn ting er prisene. Fy søren som charteroperatører, flyselskap og hoteller setter opp prisene med en gang det er skoleferie. Vi driver et reisenettsted, men lar oss allikevel sjokkere av prisene som flasher mot deg når man saumfarer nettet etter den perfekte ferien. Vel, prisene til side. Det var rett og slett ikke plasser å oppdrive. Så da begynte vi å sjekke alternativer i fjellet. Prisene er vel ikke bare til å le av her heller, men vi var heldige og fant en nabo med en finfin leilighet like ved bakkene i Hemsedal som skulle stå tom. Så, vi klinte til og satte nesa til fjells. Selv etter den lange vinteren valgte vi altså å oppsøke enda mer snø og aktiviteter deretter.
  Hemsedal for mor i huset er snowboard, afterski, nachspiel, to timers søvn og så ut i bakkene igjen. Nå skal det sies at dette begynner å nærme seg 20 år siden. For første gang pakker jeg bilen til samme destinasjon, med en på ni, en på fem, en hund, en mann, 8 par ski, like mange par ullundertøy, disneyfilmer og brettspill. Ikke ett par høye hæler, ingen partytopper til å imponere snowboardgeeksa, ikke sminke, ikke, ja, du skjønner.
  Den O’store festeplassen fra fordums ungdomstid skulle nå ses påmed morsinstinkt og barnas beste høyest på prioritetslista.
  ”Sjekk de kule fjellene da, mamma”. Dalen bader i sol fra knallblå himmel i det vi når målet og jeg må si meg enig. De er ganske så ”kule”!
  Leiligheten vi skal bo i ligger upåklagelig til i gåavstand til skianlegget. Etter å ha sjekket innom bopælen i 5 minutter spotter guttene to akebrett på baksiden av huset, hiver på seg klær og løper ut. Livet føles straks veldig lett og deilig, masse uteplass, akebakker, masse snø og sol. Pappa og eldstemann legger ut på en langrennstur i lysløypene, mens mor og femåringen velger aking som aktivitet første kvelden.

  Været holder seg utrolig fint hele uken igjennom. Vi drar på langrennstur fra stadion på Gravset og ut i nypreparerte, supre løyper, vi spiser Kvikk Lunsj, appelsin og brødskive med brunost. Vi er nordmenn på tur og hele familien føler at vi er født med ski på beina. Deilig.
  Også bruker vi selvsagt alpinanlegget. Det er noe ganske annet å stå ski med to barn, enn med en gjeng venner da man selv var i sin ungdoms vår. Men, bakken har også forandret seg de siste 20 årene. Nederste del av anlegget er nå tilpasset de aller minste og har de hjelm og er under 6 år, står de gratis hele dagen. Et veldig pluss, for det er ikke mange turene man rekker med de aller minste som skal lære.

  Gaupeland -som barneområdet kaller seg skryter av karusell, akebrett og mye annen moro, men jeg ble ikke veldig imponert av ”karusellen” som besto i en maskin med 7 ”armer” som man hektet en ”sklimadrass” på og som gikk saaaaaaakte rundt og rundt og rundt og… ja. Det var heller ikke mulig å finne noen ansatte som dro i gang noen aktiviteter eller var særlig behjelpelige med å svare på spørsmål. Vi traff på en sløv danske som kun svarte; jeg vet ikke om noen kjelker. Da vi undret på hvor vi kunne låne de gratis kjelkene vi hadde lest om på nettsiden www.skistar.com
  Men, han på fem var storfornøyd han altså og han på ni forsvant høyt opp mot toppen sammen med andre kjente for å stå i skogen.
  Jeg må si jeg ble overrasket over hvor enkelt det var å ha med barn i bakken, alt er veldig tilrettelagt med rene toaletter lett tilgjengelig, åpen matbutikk og Lodgen restaurant med gode burgere og andre retter til barna. Man kan og plassere de aller minste i en ”barnehage” (Revehiet) der de blir passet på i alt fra en time, til hele dagen, - alt etter hva mor og far måtte ønske. Sportsbutikker med fristende tilbud er også åpne hver dag vi er der. Det er også mulig å leie alt av utstyr dersom du skulle mangle noe.

  I en av pausene tar jeg meg plutselig i å lukke øynene og i tankene beveger jeg meg noen meter opp i bakken, over barneområdet der musikken fra afterski’en dundrer ut av PA- anlegget og merker at jeg smiler. For innerst inne i hodet, i et bittelite sekund, er jeg 17 år igjen og står nervøst i køen på ”Stavkroa” og pugger stjernetegnet til det falske legget jeg har fått låne.
  ”MAMMA”!!!! Man blir brått revet tilbake til nuet, lar afterski være afterski og stiller seg atter en gang bak en litt redd femåring i heisen på den aller slakkeste bakken, for så å kjøre med han mellom bena ned og skryte hemningsløst når han får til å lage ”kake” med skiene.

  Tidene forandrer seg, men noen ganger er ”gamle dager” litt lettere å huske enn andre. Hemsedal innfridde på 90-tallet og innfridde vel så bra 20 år etter med helt andre intensjoner.

  Se bilder
 • Reismedbarn Shop
 • Visit Sweden
 • apollo
 • Supersaver
 • Trivago
 • FAMILIEPARKER I EUROPA
 • blue
 • kosthold
 • Pilot
 • Reismedbarn Shop