Finn lykken på Island

Finn lykken på Island

Islands nasjonaldag 17. juni er barnas dag, men også alvenes dag… Bli med Barnasbestereiser til Sagaøya. Her tror stortingsrepresentanter på de underjordiske. Dette er landet med de bratteste vannskliene, de varmeste kulpene og de kaldeste vindene.

Tekst og foto: Marte Østmoe

Men ingenting ser ut til å bite på Islenderne. Reiser du hit, er det best å komme som en viking, Ikke bare i ånden, men også kledd som en. Gjennomsnittstemperaturen er 11 grader, det være seg sommer som vinter. Også på nasjonaldagen 17. Juni, er det smart å ha kofte, hatt og gode sko. For uansett vær eller vind, - i dag går islendingene i tog. Det vakre flagget, omvendt av det norske, blått, hvitt og rødt, vaier i vinden. En og annen gassballong stiger til værs. Og nei, islenderne har ikke valgt 17. juni som sin nasjonaldag fordi 17. mai var opptatt. På denne datoen i 1944, ble Island en selvstendig republikk. Endelig var de fri og verken under norsk eller dansk herredømme. Nå fikk de også sin egen grunnlov. 

Trend og tradisjon
På nasjonaldagen blir selvstendigheten feiret, barna står i sentrum, men natur og nasjonalromantikk trekkes ofte fram i taler og sanger. Og kanskje er det noe eget med øysamfunn? Trendforskere mener at innbyggerne her ligger årevis foran oss andre. I moteverdenen blir islendere gjerne benyttet for å prøve ut nye retninger og ny design. 

Samtidig holder de på de gamle tradisjonene og selv stortingsrepresentanter tror på de underjordiske. Ja, selv om kirken står sterkt, lever alvene og hulderfolket side om side. Flagget vaier som et rødt kors, men under planleggingen av nye  motorveier, tar man hensyn til både alvesteiner og gamle gudehov.  

Les også: Vikinger, varme kilder og islandshester på Island

Klart det finnes alver
Det sies at hele 50% av befolkningen på 323 000 innbyggere, tror på alvefolket og det overnaturlige. Alvene har alltid vært der og skal respekteres. ”Det er mye mellom himmel og jord” flirer vi nordmenn og tør ikke tro på en verden utenfor oss selv. På Island der i mot, er det heller få som tør si at de ikke tror på dette. Her er alver en hverdagslig sak og du er langt fra gal hvis du ønsker å diskutere andre dimensjoner – ei heller hvis du ønsker å kommunisere med avdøde slektninger. Til dette formålet finnes det en rekke mennesker å kontakte. De kaller seg ”medium”.  Noen jobber for riksradioen, noen opererer kun gjennom telefon og andre står frem og arrangerer åpne møter. I den moderne hovedstaden Reykjavik, finner du til og med en egen alveskole. 


Besøk gjerne museet Kjarvalsstaðir, Reykjavik Art Museum. Her kan barna kle deg ut som en alv. 


Plass til alle
I følge alveskolens rektor Magnús Skarpheidinsson, finnes det alver i de fleste land. Han er ikke i tvil om at alvenes tilstedeværelse gjør Island til et bedre sted å være -  et bedre land å besøke. – Islands tøffe og harde kultur blir mykere og mer innholdsrik takket være alvene, mener Magnús. Riktignok er Island en ganske liten øy, men fremdeles er det plass til alle. Flere virkeligheter fint leve side ved side. 

I følge rektoren ved alveskolen, er nettopp dette årsaken til at islenderne stråler av lykke, optimisme og positivitet.   

En styrkende vulkan
For ingen motgang og økonomiske krakk ser ut til å bite på brødrene og søstrene på sagaøya. Kanskje er det været som har gjort dem så sterke? Kanskje har naturen styrket dem underveis? For hvordan er det egentlig å leve på en øy med regelmessige jordskjelv og vulkanutbrudd? Usikre fremtid til tross, islenderne har alltid skåret høyt på undersøkelser der man måler innbyggernes lykkefølelse. 

Islenderne er og blir lykkelige. Kan det nettopp skyldes friheten de ervervet seg i 1944? 

Kan det skyldes troen på Gud, skjebnen eller også alvene? 

Kan de skyldes tilgangen til varmt deilig vann, direkte oppvarmet fra jordens indre? 

For når vi nordmenn lader batteriene på tur, lader de hardt arbeidende islenderne batteriene i vannet. I bassengene, i ”Sundlaug” og ”heitur pottur” og ikke minst i de ekstremt bratte og svingete vannskliene. En hver by med respekt for seg selv, har et utendørs svømmebasseng med vannsklier, eller ”rennibraut”, som gir sitrende magesug. Her renner du bokstavelig talt ned – du brøyter deg fram. Ja, som hos en ekte islending får du skikkelig fart, det unna i svingene og du hyler av lykke! 


Fossefall: Å besøke Gullfoss er både gratis og fantastisk og en av Islands største turistattraksjoner. 

Sjekk fly, Oslo - Reykjavik

I følge rektoren på Islands alveskole Magnús Skarpheidinsson, bor alver også utenfor Island. Men hvorfor er det bare islenderne som virkelig tror på dem og opprettholder kontakten? 

Teoriene er mange. 

 1. Island ligger midt mellom den amerikanske og den europeiske jordplatene. Den geografiske plasseringen egner seg spesielt godt for kommunikasjon mellom mennesker og det overnaturlige. 
 2. Gud har valgt islenderne som sitt utvalgte folk til å ha kontakt med de underjordiske og formidle kunnskapen om dem.  
 3. Islendingenes nære forhold til naturelementene gjør dem spesielt skikket til å holde kontakt med de skjulte.
 4. Gassene fra vulkanene gir islenderne helt spesielle evner.  

 

http://www.barnasbestereiser.no

 

"Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no 

 

Les også:

Store byer med små barn
Geniale apper
En flyvertinnes tips til småbarnsfamilier

 

 • Reismedbarn Shop
 • Visit Sweden
 • apollo
 • Supersaver
 • Trivago
 • FAMILIEPARKER I EUROPA
 • blue
 • kosthold
 • Pilot
 • Reismedbarn Shop