Flyskrekkens sorte tanker…

Flyskrekkens sorte tanker…

Om en liten uke skal jeg ut å reise. Sol, strand og bad venter meg. Meg, guttene mine og mannen min. Etter en lang, mørk vinter skal vi smake sol lenge før den skinner varmt her hjemme. Men før det venter et 6 timer langt mareritt som skygger for solen.

Skrevet av: Jannecke Weeden

Angst er en uforklarlig følelse, den er irrasjonell, dukker opp når du minst trenger det, er påtrengende og overveldende. Fobi fungerer på samme vis. Fobi (fra phóbos, som betyr frykt eller sykelig frykt) er en irrasjonell, intens og vedvarende frykt for visse situasjoner, aktiviteter, gjenstander, dyr eller mennesker (Wikipedia). Flyskrekk er en fobi. En av de aller vanligste. Opp mot 15-20% av oss svarer at man har opplevd ubehag eller redsel under flyvning.

Slik blir du kvitt flyskrekken!

Greit nok det, fint å vite at man ikke er alene, men det hjelper ikke meg. Folk sier til meg; ”Det er tryggere å fly enn å kjøre bil”. Eller; ”Du vet det er farligere å gå ut døra hjemme?”

Dette er tanker som overhodet ikke hjelper meg. Nettopp pga det du leste over, angst og fobier er irrasjonelle følelser. Det er veldig, veldig vanskelig å rasjonalisere irrasjonelt ved bruk av rasjonelle tanker. Vrien setning, men sann.

Tips til flyturen!

Nå er det bare en uke til jeg skal sette meg på et fly til sol og sommer. Til jeg skal omgi meg med lykkelige barn, plaske i basseng, dra på oppdagelsesturer og slappe av etter en intens arbeidsperiode, men før det, står altså flyturen. Den overskygger alt det gode, fine, gøye. Den gjør at jeg nesten avlyser, at jeg prøver å finne på unnskyldninger for å ikke reise. Du tenker kanskje ”her driver hun et reisenettsted, også er hun redd for å fly”. Det stemmer, og jeg er ikke stolt av det, jeg klarer bare ikke å la være. Mitt hovedproblem er dog ikke å komme meg gjennom flyturen. Det er å komme meg gjennom flyturen uten å vise guttene mine at jeg er redd. Man sier angst er arvelig, at det kommer gjennom arv og miljø. Selv er jeg skråsikker på at barn som ser foreldre vettskremte for noe irrasjonelt, selv vil oppleve ubehag i samme situasjon. For dem er vi helter. Sterke, smarte, allvitende. Hvorfor skal mamma eller pappa være redd for noe og ikke dem? Jeg vet ubehaget kommer til å dukke opp. Jeg vet jeg kommer til å bite meg i håndbakken, tygge meg i leppa, gå en tur bak til de kabinansatte for å fortelle dem at jeg er redd og at jeg ikke vil at barna mine skal se det. Jeg vet det, for jeg har gjort det så mange, mange ganger før.

Annonse: Bestill flyturen din her.

Det underligste er at jeg går om bord vel vitende om de irrasjonelle, ubehagelige tankene som kommer til å dukke opp. ”Hva er du redd for”? ”Flyet er sjekket og er 100% trygt, hvis ikke hadde det ikke tatt av fra flyplassen”. Jeg vet det. Jeg vet og at jeg er mer redd for redselen, enn for at flyet skal falle ned. Jeg hater tanken på at jeg ikke kan tappe kapteinen forsiktig på skulderen å si ”Hei du, jeg vil gjerne av nå jeg. Jeg syns faktisk at 10 minutter med konstant risting er litt i overkant, så nå vil jeg av. Før jeg kaster opp”. Det er redselen min. Ikke nødvendigvis for å dø, men for å få klaustorfobi, for å bli tvunget til å sitte i setet mitt med beltespennen på å spy i en pose. En skjebne som i min irrasjonelle verden er verre enn å svime av etter 20 sekunder styrtende mot døden.

Forberedelser til flyturen!

Du lurer kanskje på om det betyr at jeg er mer redd for å kaste opp, enn å dø. Trygt hjemme i sofaen er jeg ikke det. Det må en flykabin til for at dette scenarioet skal bli til mitt mareritt, bare å skrive om det gir meg høyere puls og magevondt. Så nå skal jeg bruke den kommende uken på å planlegge hvordan jeg skal komme meg gjennom enda en flytur uten å vise barna mine at det er det verste jeg vet i hele verden. Hvordan jeg kjekt skal si jeg bare syns det er gøy når det rister litt og at når jeg forsvinner i noen minutter er det bare fordi ”naturen kaller”. Jeg skal trekke på meg ”mamma er rolig smilet” i alle de 6 timene flyturen varer. Så får jeg heller lande med et aldri så lite blødende sår i munnviken. For tankene mine får du aldri, i alle fall ikke så lenge du er min sønn og under 25.

"Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no 


Les også:

Tips fra flyvertinnen
Tips til flyturen
Små barn på lang tur


 • Reismedbarn Shop
 • Lek Mer
 • Babyshop
 • Barnas beste reiser!
 • Visit Sweden
 • Supersaver
 • Babystore
 • FAMILIEPARKER I EUROPA
 • blue
 • kosthold
 • Pilot
 • Reismedbarn Shop