Fryktelig eller bare veldig gøy?

Fryktelig eller bare veldig gøy?

Dødninghodene triller. Gresskarene lyser. Edderkoppspinn kleber seg til hud og hår. Halloween er skremmende. Men mest er det bare grusomt morsomt!

Tekst og foto: Marte Østmoe, Visit Sweeden, Barnas beste reiser.


Tusenvis av nordmenn engasjerer seg i Halloween. Noen er for andre er mot. Noen er så pass i mot at de arrangerer alternative arrangement. Det kan være disko uten masker. Her er det saft som ikke ligner blod. Det er kostymer som ikke gjør at de andre gjestene tisser på seg. På disse festene er man venner og ikke fiender. Man er samlet under trygge rammer og det er garanti for ikke å påkoste seg traumer eller livsvarig mørkeredsel.

Karusellgrusmoheter
På den helt andre siden av Halloween-skalaen finner vi grøss og gru i Göteborg. For tredje år på rad skal det feries med grusomme triks. I år åpner man dørene til det skumleste av alt: Et helt nytt, forferdelig, skrekkelig og skummelt spøkelseshus som kalles Vinden. Her møter man slemme barn som er blitt holdt innelåst i minst 100 år.

Kanskje du og jeg står på lista nå? Mindre skummelt, er hårreisende karuseller, disko og godterijakt. 

Kan det bli verre? Kan det bli bedre?

Mellom karusellene sniker det rundt bloddryppende zombier, gale vitenskapsmenn, bisarre karakterer, vrengte demoner. Det er dunkelt. Det er mørkt. Svart.


Skummelt:
Fugleskremsler og flaksende flaggermus. Helt fram til 4. november er Göteborg omskapt fra koselig by til skrekkens stad.


Fryktens pariserhjul:
Pariserhjulet på Liseberg gir deg en god, eller også dårlig, alt etter som man ser det, oversikt over byens grusomheter.

Magi med Albert Åberg
Heldigvis finnes det også litt lys. Intet mindre enn 30 000 gresskar gir stemning til parken.

Også utenfor gjerdene syder det av skrømt. I Botanisk hage er det gresskarfest.

Og husker du Albert Åberg? Gutten som bor sammen med pappaen sin og som jo er pittelitt mørkeredd? I Sverige heter han Alfons Åberg. Historiene  skrevet av Gunilla Bergström, er oversatt til 29 språk, men er og blir den samme , sjarmerende fyren. Karakteren ble skapt på 70-tallet men er fortsatt like populær.

Jammen har han ikke også fått sitt eget kulturhus og du inviteres inn til både eksperimenter og magi.

Men kan vitenskap også være skremmende? Klart det kan! På vitenmuseet kan du konkurrere med flaggermus. Du blir utsatt for klissete slim og ekle, små kryp. Bli med på farlige, eksplosive eksperiment. PANG!

Søtsuget: Små barn av Halloween synes mesker seg gjerne i godteri og sukker, men sukkersøte – det er de ikke.

Borte eller hjemme
Selvsagt er det ikke nødvendig å reise bort i det hele tatt. Ikke nødvendig å feire Halloween heller. Men å slippe helt unna, det er nesten umulig. Butikkene disker opp med rekvisita i sort og oransje. Alt blir større. Stadig mer skummelt. Stadig mer grotesk.

Er det rart vi reagerer? På en annen side er det vanskelig å stoppe. Og dem som tror at julebukkene er bedre, tar skammelig feil. Historien sier at julebukkene var en gjeng barn som gikk fra hus til hus, utstyrt med en raggete fell, en maske eller også horn. Det heter seg at dette er en kopiering middelalderskikker fra Sør-Europa. I katolske land arrangerte man opptog bestående av djevelfigurer. Dette var en helt naturlig del av julespillet. I eldre tradisjon har julebukk dessuten blitt brukt om en farlig vette, gjerne benyttet som skremselspropaganda til barn og voksne. Vettene, eller julesveinene eller også den onde Lussi, overvåket juleforberedelsene. Hun straffet folk og skremte barn. Det er  altså ikke før i nyere tid at vettene er blitt snille og julebukkene er nusselige barn som star på trappa di og synger “Deilig er jorden”.Klorer på din dør:
Barn har alltid likt å kle seg ut. Halloween er en god anledning. Men også en dårlig. Noen blir mørkeredde av sitt eget oppsyn. Ta gjerne på deg egen kostyme og gå med!

Skrekkblandet fryd
Slik endres tradisjonene. Og nå er det Halloween som gjelder. Det er lov å bremse. Det er lov å ta det helt ut. Det er lov å ha regler. Det er lov å lære barna at de gjerne må utføre et triks eller opptreden før de kan kreve snop. Det er også lov å holde dem i handa. Det er lov å kjøre hele løpet og reise til Liseberg. For det må jo være lov å benytte en hver anledning og gjøre noe artig  - men helst sammen. Både voksne og barn.

Faktisk kan det bli grusomt morsomt!

Tips:

 • Hjelp til å arrangere HalloVenn finner du på deres nettsider. Søk gjerne på facebook da mange undergrupper annonserer her. Eksempelvis si Sarpsborg.
 • Er du redd for at knøttet skal gå seg vill eller bli skremt under sin vandring fra dør til dør? Ta gjerne initiativ til å samle vennegjengen hjemme hos deg før de vandrer ut.

 • Kle deg gjerne ut selv og tilby dem å bli med!

 • Gi dem gjerne en matbit før vandringen starter. Her er det store sjanser for sukkerkikk!

 • Se til at de er villige til å dele godteriet likt.

 • Pass på at de blir enige om at det de ikke liker, det som er for sterkt eller for surt – rett og slett gis til mamma eller pappa! Bra deal!

 • Synes du  som voksen at festen blir for dyr? Du har ikke lyst til å kjøpe kostyme eller oransje plastbøtte? Sjekk ut hva en gjerrigknark ville gjort.
 • Hjelp dem med å lage en runde slik at de ikke går i samme spor som nabobarna.

 • Se til at barna på forhånd er enige om hvor og til hvem de skal gå.

 • Minn dem på reglene: Et lyser ikke utelampa skal de IKKE ringe på!

 • Pass på at de har et klokkeslett å komme tilbake til eller se til at minst et barn i gruppa har telefon.

 • Hold av minst en time etter runden slik at barna får fordelt godteriet og at de skilles som venner – dette til tross for at de ser ut som hekser, djevler og troll!

- Jorunalist har fått dekt reise og opphold! -

Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no

 

Les også:

Ting vi liker
Reiser ditt barn alene?
Små barn på lang tur

 

 

 • Reismedbarn Shop
 • Lek Mer
 • Babyshop
 • Barnas beste reiser!
 • Visit Sweden
 • Supersaver
 • Babystore
 • FAMILIEPARKER I EUROPA
 • blue
 • kosthold
 • Pilot
 • Reismedbarn Shop