Galdhøpiggen – helt topp for barna

Galdhøpiggen – helt topp for barna

Norges Høyeste topp. 2467 meter over havet. Det er da vel ikke noe for barna? Å joda! Galdhøpiggen er helt topp! Barnasbestereiser har vært der!

Tekst og foto; Marte  Østmoe  Foto: Rune Haug

– Jippi! Endelig spennes tau fra klatresele og barna kan gå i sitt eget tempo. Det er et tempo de gante fy fasan. Barna blir helt bergtatt av Galdhøpiggens bratte egg. Steiner blir passert. Hender griper og føtter spenner i fra. Det går som en vind. 

Styggebreen er lagt bak oss. Stygg er den ikke, men ekkel. Lumsk. 

– Under det tynne laget av snø, kan det gjemme seg fryktelige dype og dødelige sprekker, opplyser guiden Jon Sjorgard. 

Han er en kjærkommen ekstrahjelp akkurat i dag. Flere familier har sittet på gjerdet og ventet på været. Endelig ble det sol og nærmere 1000 mennesker er på vei mot Norges tak. 

På toppen kryr det av mennesker fra 6 år til 80. Noen har gått den lange turen fra Spiterstulen. Opp og ned tar denne vandringen 9 timer, mens man fra Juvashytta, til Galdhøpiggen og tilbake, regner 6 – 7 timer. Siden vi her må passere Styggebreen, er det nødvendig å følge en gruppe med guide. Det er fint å gå sammen, men det kan også være litt krevende for utålmodige tindebestigere. Ikke alle deltakerne er like raske. Akkurat i det vi skal begynne å småløpe opp til toppen, passerer vi faktisk flere foreldre som bare må sette seg bomp ned. 

 

Barn på lette føtter med tungpustede foreldre

Nei, ikke alle foreldre har mot eller motivasjon nok til både seg selv og barna. 

Å nå Norges høyeste topp kan være en utfordring selv for de voksne. Men la deg ikke fortvile. Det finnes råd. Det finnes pedagogiske, guider med barnetekke og både humør og motivasjon i sekken. Rune Haug er en av dem. Han er daglig leder av Jotunheimen arrangement, et selskap som tilbyr private guiding, men også turer spesielt tilpasset barn.

Mens andre selskap kanskje opererer med aldergrenser, satser Jotunheimen arrangement på at foreldrene vet sitt eget barns beste og tilrettelegger målet etter barnas kondisjon og motivasjon. Dette sammen med en litt spisset informasjon til familiene i forkant av turen, gjør at de møter godt forberedt til turen. 

For å understreke at selskapet satser på barna, har de rett og slett kalt en av tilbudene sine for Galdhøpiggen KIDS.

– Sist vi var oppe med en gruppe, var et av barna 5 år, opplyser Rune og smiler.

I det gode humøret hans ligger det allerede en god dose motivasjon. Latteren smitter, det samme gjør lysten til å komme til toppen. For dette er Runes store pasjon.

– Den dagen jeg ikke synes dette er gøy lenger, da må jeg finne på noe annet!

 

Liten gruppe, tett på

– På våre turer samler vi maks 15 personer, opplyser Rune. Dette er fordi vi ønsker å se hvert enkelt barn, bli kjent med dem og snakke med dem underveis.

Når Jotunheimen arrangement tar med seg barn over Styggebreen til Norges høyeste topp Galdhøpiggen, tar de seg god tid til å binde opp taulaget og en av guidenes viktigste oppgaver er å ivareta sikkerheten.

Først i taulaget går guiden, deretter følger et barn. Deretter går det en voksen, etterfulgt av et barn osv. osv.  taulaget avsluttes så av en voksen som er ”ankermann”.

– For å kunne krysse breen må vi minst ha 3 med i taulaget, forklarer Rune og sier videre at det alltid skal være 3 meter mellom hver tindebestiger.

Avstanden er viktig i tilfelle noen skulle være så uheldig å ramle ned i en sprekk.

Da skal det være langt nok tau til neste mann slik at ikke han eller hun følger med i fallet, men snarere kan bremse fallet eller trekke personen opp igjen, til det brukes også tekniske hjelpemidler som guiden har med.

 

Kommunikasjon i stiv kuling

Taulengden og avstanden mellom deltakerne kan også by på problemer.

– En gang vi skulle krysse breen, blåste det 15 sekundmeter, minnes Rune. – En tøff 8-åring gikk bak meg, jeg ville så gjerne oppmuntre han, men vinden suste og det var umulig å kommunisere.

Rune visste råd.

– Jeg benyttet en hver anledning til å snu meg mot ham for å gi han tegnet tommel opp.

Svarte han med det samme tegnet, visst jeg at vi kunne fortsette.

Det er dette som i følge Jotunheimen arrangement er tegnet på en vellykket opplevelse, for turen skal tilrettelegges barna ønsker, mot og krefter.

– Når vi endelig er kommet opp på toppen, må det eksempelvis legges opp til at barna får tid til å glede av prestasjonen sin, de må gjerne nyte utsikten, grøsse litt over høyden, snakke med hverandre og dele erfaringer.

Pedagogen Rune vet godt hvor viktig det er med premier og verdien av å kjenner på mestringsfølelsen.

– Så sant været tillater det, skal de unge turdeltakerne få minst en times pause på toppen. Å nå en topp er et fysisk og psykisk mesterstykke - og det må nytes!

Barn høyt og lavt. Rune Haug er barne- og ungdomsarbeider i tillegg til brefører og instruktør, og når han ikke guider i Jotunheimen jobber han på Borgliga barnehage eller på Frosta leirskole i Trøndelag.

Nora på topp: Det er Nora (på 6år) fremst i taulaget. Hun ble litt sliten på tur opp, men hun var kjempeflink og blid på hele turen, og klagde ikke en eneste gang!

 

 

Dette er Jotunheimen arrangement:

Selskapet har ca 100 turer i året og arrangerer turer på ca 40 topper med stort og smått. Flest antall turer har vi til Galdhøpiggen 2469 meter over havet og Store Austanbotntind 2204 moh.

På linje: Går du fra Juvashytta må du passere Styggebreen. Det går kanskje litt tregt i tau, men er helt nødvendig. Styggebreen lever opp til navnet sitt og har stygge, dype sprekker som skjuler seg under snødekket. 

 

Du kjenner ditt barn best
DNT, Den Norske Turistforening merker turene med vanskelighetsgrad og hvem de ulike distansene passer for. De har også egne fellesturer og arrangementer for ulike aldersgrupper, fra de aller minste og opp til seniorer. Kommunikasjonsrådgiver Christine Thune poengterer at det generelt er mye bedre å gå «for kort», enn for langt, og at turform, mestring og glede bygges over tid, steg for steg. Hun understreker også at alle barn er ulike, og at det er foreldrenes oppgave å kjenne barnet sitt godt nok, og tilpasse turene etter barnets energi, form og motivasjon. 

– Vi i Turistforeningen gir gjerne gode råd om hvordan du kan tilrettelegge for gode, barnevennlige turer som også kan gi varig turglede, men å garantere effekten opp til voksen alder, kan verken vi eller andre gjøre. Der spiller sosialt miljø, interesser, tid, mulighet, bosted og en rekke andre faktorer inn, i tillegg til erfaringene fra oppveksten.

Christine anbefaler derfor å ha som mål å skape gode opplevelser som setter spor i form av varig lyst til tur og friluftsliv. Når dette frøet er sådd, vil barna, når de blir ungdommer og kanskje selv foreldre, bringe verdiene videre. 

– Denne huskelisten med «Barnas Turregler» er et enkelt og godt utgangspunkt avslutter Thune.

 • Sørg for en god start. Pakk sekken med nødvendig utstyr i god tid, helst kvelden før
 • Ta gjerne med noen gode venner med barn på samme alder
 • Involver barna i planleggingen, selg inn turideen, og lytt til barnas ønsker
 • Ta med sunn og næringsrik mat og nok drikke. (og gjerne litt god «nødproviant»)
 • Bestem dere for om målet med turen er å være ute og leke, eller om dere vil til en hytte, en fjelltopp eller et annet konkret turmål 
 • Snakk om de positive turopplevelsene både underveis og etterpå
 • Vær med på leken. Lek, tøys og samtaler i naturen skaper nærhet og god kontakt mellom barn og voksne.
 • Kle deg godt og praktisk selv også. Voksne som er for kalde eller varme er ikke det beste turselskapet for barn
 • Husk å kle dere i lag-på-lag, slik at det er lett å regulere varmen underveis. 
 • La heller turen bli litt for kort enn alt for lang, og ta mange pauser.

 

Barn på topp


Tom Olav Sæterdal (8) år. Tindebestiger fra Drammen. Besteg Galdhøpiggen sommeren 2016. 

– I fjor var jeg på Prekestolen, og jeg har også gått på Birkedalsbreen. Og så har jeg vært ved pyramidene i Egypt! Det anbefales! 

Nora Mathea Borgi (8) og bror Sindre Borgi (6). Tindebestigere fra Lillesand. Besteg Galdhøpiggen sommeren 2016.

– Vi har vært på Gaustadtoppen, på Prekestolen og på Kjærdalsbolten. 


Hanna Svendsen (7) og søsknene Sara Svendsen (9), Jonas (13) og Rebekka (13). 
Tindebestigere fra Kristiansand.

Besteg Galdhøpiggen sommeren 2016. Det er tyngre å gå Trolltunga i Tyssedal. Det er de fires søsknene enige om. Men å gå over en isbre er også spennende og gøy! Etter Galdhøpiggen vil det tøffe firspannet å bestige Besseggen!

 

 

"Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no 

Les også:

Saft suse
Gorumetbarn
Små barn på lang tur

 

 • Reismedbarn Shop
 • Visit Sweden
 • apollo
 • Supersaver
 • Trivago
 • FAMILIEPARKER I EUROPA
 • blue
 • kosthold
 • Pilot
 • Reismedbarn Shop