Helsingborg

Helsingborg

Sverige bugner av destinasjoner som fortjener høyere "kjendisfaktor" enn de har her hjemme. Derfor sendte Reismedbarn, i samarbeid med Visit Sweden, Familien Jonstang Grødem langt sør i Sverige,for å sjekke hva man bør oppdage der! Høstferien bød på oppsiktsvekkende mange steder og attraksjoner for familien, og som du kan lese fra deres første oppsummering her, virker det som om Skåne overrasket svært positivt!

Skrevet av: Marianne Jonstang Grødem


Familien Jonstang Grødem

Helsingborg er Skånes nest største by etter Malmø. Historien strekker seg tilbake til vikingtiden, og i mellomkrigstiden var byen og dens slott et av Nordens mektigste steder. Havnen, det spektakulære rådhuset og tårnet Kärnen er noe av det som kjennetegner byen. Ønsker man å bo sentralt og fint til en fornuftig pris, ligger Hotel Tornet perfekt til. Det er et leilighetshotell med  romslige og pene rom med Slottsparken som nærmeste nabo. Helsingborg har mye å by på av opplevelser og kulturelle attraksjoner, selv for de minste.

KäRNEN
Tårnet Kärnen er et 35 meter høyt tårn fra 1300-tallet, og fra toppen av tårnet er det en flott utsikt over Øresund. Den fine Slottsparken omringer tårnet med veltrimmete plener, blomster, trær og en innsjø med ender og kaniner vandrende fornøyde rundt. I mørket er de sistnevnte mest aktive, og man ser flere titalls hvite kaninstusser sprette rundt når man går gjennom parken på kveldstid. En borg med to tårn, en lang trapp ned mot byen samt vannfontener er Helsingborgs svar på Spansketrappen i Roma.  SOFIERO SLOTTSTRäDGÅRD
Sofiero slott fra 1865 er omgitt av en fantastisk park. Vi kan godt forestille oss hvor praktfull hagen er om sommeren under blomstringstiden når 5000 plantearter står i full blomst, hvorav 400 av dem er forskjellige rhododendronarter. Høsten har absolutt også sin sjarm og de høystrakte bøketrærne over den løvdekte bakken skaper en helt spesiell atmosfære. Det er en enorm ”hage” å boltre seg i for barna, og de elsket å ha parken for seg selv så de kunne slå hjul på gresset, løpe opp og ned trapper og skråninger for å utforske alt parken har å by på.

I parken ligger det en slottslekeplass, Barnas Sofiero, med både små lekehus, utskjærte tredyr og et høyt tårn med sklie og klatremuligheter. Der er det mange organiserte aktiviteter for barn om sommeren. Det er en slottsbutikk i parken og slottsrestauranten er rangert som en av de bedre restaurantene i Sverige.

WALLÅKRA STENKäRSFABRIK
Ønsker man å trekke litt ut på landet, er Wallåkra Stenkärlsfabrik absolutt verdt et besøk. Hovedbygget står i original stil og ligger idyllisk til i Rååndalen. Dreieskivene har snurret der siden 1864 og man får en følelse av å ha reist 100 år tilbake i tid. Hyggelige Åsa Orrmell som både driver og eier fabrikken tar imot de besøkende, og om ønskelig kan man få en privatvisning på gården.

Hjemmelaget sjokoladekake og drikke kan nytes i naturskjønne omgivelser, der bekken sildrer forbi med både fisker og sjøkreps, mens man får høre litt om historien til fabrikken som lager de berømte krukkene. Spesielt spennende var det å høre at kullet og leiren som utvinnes her ble trampet på av dinosaurene for 200 millioner år siden. Det er funnet dinosaur-avtrykk i dette området, og kopien er trykt ned i en leirplate på fabrikken, mens originalen er å finne i Kongehuset. Røyken sivet ut av pipa og den enorme, runde teglsteinsovnen var fortsatt varm til tross for at det sluttet å brenne i ovnen for 1 uke siden. Det morsomste av alt for barna var at de fikk dreie sine egne skåler som de kunne ta med seg hjem.

" Det er funnet dinosaur-avtrykk i dette området, og kopien er trykt ned i en leirplate på fabrikken."

TOMATENS HUS
Kun noen minutters kjøring fra fabrikken ligger restauranten Tomatens Hus landlig til. Der kan man spise lunsj i rolige omgivelser omgitt av åkre der kuene gresser og rådyrene leker. I et koselig hus med vinterhage og butikk kan man kjøpe små ”Miss Alice”-krukker med delikatesser laget på stedet. På den andre siden av veien ligger drivhuset der de berømte tomatene dyrkes. Nylig ble de kåret til Sveriges beste tomater.

TROPIKARIET
Tropikariet er en innendørs dyrehage der mange av dyrene overraskende nok går fritt rundt. Det er delt inn i områder. I Madagaskar sitter apekatter og lemurer, som Kong ”Julian” i Madagaskarfilmene, i trærne og hopper fra gren til gren. Plutselig løper et par apekatter forbi bena til de besøkende.

Avdeling Maldivene inneholdt store flotte akvarier med ”Nemo” og hans fargerike venner, koraller, haier m.m. I et annet basseng kunne vi legge hendene våres i vannet og utallige fisker strømmet til for å spise døde hudceller. I Sør-Amerika var det fargerike fugler, andre apekattlignende dyr, skilpadder og krokodiller.

Regnskogen var den mest skumle – og selv vi uredde voksene ble lettere skremt der vi i nattemørket gikk gjennom rommet  med den tropiske atmosfæren mens flaggermusene fløy over oss og sneiet håret. Apekatter hoppet over hodene våres og andre nattaktive pungrotter og dyr løp rundt på bakkenivå. Fantastisk og skremmende på en gang! En spennende dyrehage for store og små.

Les også om andre inspirerende desitinasjoner i Sverige.

KITCHEN AND TABLE
Et spisested som anbefales på det sterkeste er Kitchen and Table. En mørere biff skal man lete lenge etter! Restauranten ligger ved foten av borgen i tilknytning til Clarion Grand Hotell. New Yorker Marcus Samuelsen har innført den multikulturelle miksen av mat fra Manhattan til Skandinavia og kombinert det med lokale råvarer. Lokalene i restauranten er lune og lysekronene, veggdekoren og teaterlampene på bordene setter et eget preg på lokalene. Barna fikk tegnesaker og ballonger, noe de satte stor pris på. Med et utrolig hyggelig personale og smaksopplevelser utenom det vanlige, anbefales en middag på denne restauranten på det varmeste. En perfekt avslutning på en herlig dag i flotte Helsingborg!

Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no

 

Les også:

Sveriges vestkyst -en reiserute
Reiser ditt barn alene?
Små barn på lang tur

  • Reismedbarn Shop
  • Visit Sweden
  • apollo
  • Supersaver
  • Trivago
  • FAMILIEPARKER I EUROPA
  • blue
  • kosthold
  • Pilot
  • Reismedbarn Shop