Her er dine rettigheter som passasjer når flyet er forsinket

Her er dine rettigheter som passasjer når flyet er forsinket

Forsinkelser på flyplasser i hele Norge har skapt store problemer for mange ferierende og forretningsreisende under årets sommeruker. Selskapet AirHelp, som assisterer rammede passasjerer med å hente inn erstatning, har laget en oversikt over sommerens forsinkelser.

Tekst og foto: Airhjelp.no

Den forteller at det mellom 24. juni og 4. august var hele 174 flyvninger som var forsinket av årsaker som gjorde dem erstatningspliktige. Dette rammet totalt 20 778 passasjerer i Norge i fellesferien.

Får ikke erstatningen
Dersom samtlige hadde fått sin rettmessige erstatning i henhold til EUs lov for flypassasjerer (EC 261) ville utbetalingen vært på svimlende 62 751 122 kroner. Det er en økning på nærmere 13 millioner kroner – over 20 prosent – i forhold til samme periode i 2016.Det er likevel kun de færreste som får sin erstatning, forteller Mia Anfinsen, landssjef for AirHelp i Norge.

– Dessverre er det bare rundt 20 prosent som kjenner sine rettigheter og krever kompensasjon fra flyselskapet når flyet er forsinket. I mange tilfeller er det også svært vanskelig å få flyselskapene til å innrømme erstatningsansvar, og derfor er det mange som ikke orker å følge opp kravet sitt. Vi synes det er trist at mange flyselskap spekulerer i dette og ikke tar sitt fulle ansvar når forsinkelser inntreffer, sier Anfinsen.

– Ofte er det tekniske problemer som skaper forsinkelser, og dette har selskapene ansvaret for.  Dersom flyet er mer enn tre timer forsinket, og dette ikke er forårsaket av uforutsette hendelser som streik eller ekstremvær, har passasjerene krav på erstatningssummer opp mot 600 euro. Men det er ingen automatikk i at denne erstatningen deles ut, sier Anfinsen.

15 flyplasser med forsinkelser
I sommer ble det registrert forsinkelser på 15 flyplasser i Norge. Naturlig nok er det Oslo Lufthavn Gardermoen som har flest forsinkelser i sommer, med 117 registrerte. De øvrige som topper listen er Flesland Bergen (22), Sola Stavanger (11), Værnes Trondheim (10) og Langnes Tromsø (8).

Her er dine rettigheter som passasjer når flyet er forsinket:

1. Hvis flyets ankomst er mer enn 3 timer forsinket, eller kansellert, kan du ha rett til erstatning. Ankomsten er ikke når flyet treffer bakken, men når den stopper ved gaten og dørene åpnes.

2. Grunnen til forsinkelsen er avgjørende. Driftsomstendigheter, blant annet mangel på ansatte eller sikkerhetsmangler, er blant årsakene som gir deg rett til erstatning.

3. Størrelsen på kompensasjonen varierer. Avhengig av hvor lang turen var, hvor reisen gikk og hvor stor forsinkelsen var, kan du ha rett til mellom 2300 og 5500 kroner i erstatning.

4. Forsinkelser på grunn av spesielle/ekstraordinære omstendigheter kompenseres ikke. Dette inkluderer situasjoner som lyn, medisinsk nødhjelp, streik, dårlig vær, restriksjoner fra lufttrafikktjenesten, plutselig svikt i flyplassens radar, politisk uro og lignende.

5. Avhengig av lengden på turen og lengden på forsinkelsen, har du rett til mat og drikke på flyplassen dersom du må vente lenger enn to timer.

6. Hvis du er strandet på flyplassen over natten, fordi du vil bli booket om til et annet fly dagen etter, har du krav på et hotellrom og transport til / fra flyplassen.

7. Sørg for å lagre alle kvitteringer. Hvis forsinkelsen betyr at du går glipp av en forhåndsbetalt hotellovernatting, leiebil eller annet, kan du ha rett til erstatning.

8. Vær oppmerksom dersom flyselskapet tilbyr deg en reisekupong eller lignende, og du må signere. Det kan bety at du gir avkall på retten til fremtidig kompensasjon.

9. Hvis du blir varslet om at flyet er kansellert, gjelder særskilte regler. Hvis varselet er gjort mindre enn 14 dager før avreise, har du rett til å komme på en alternativt fly maks to timer før din opprinnelige bestilling og ankomst maks fire timer etter den opprinnelige bestillingen. Hvis varselet er gjort mindre enn sju dager før, det er hhv. en og to timer.

10. Husk å lagre ditt boardingpass, slik at du har den nødvendige informasjon hvis du ønsker å søke erstatning. Du kan få et raskt overslag over dine rettigheter ved å skrive inn dine reisedetaljer i AirHelps nettside eller app.

Merk: Dette gjelder reiser som dekkes under Europaparlamentets lovgivning. Du kan lese alle reglene på AirHelps hjemmeside airhelp.no

Om AirHelp
AirHelp er et selskap som hjelper reisende å hevde sine juridiske rettigheter og søke om å få kompensasjonen de har rettmessig krav på under globale flypassasjerlover. Siden oppstarten i 2013 har selskapet hjulpet over to millioner mennesker over hele verden.
AirHelp er aktiv i 30 land, har 500 medarbeidere og tilbyr brukerstøtte på 15 språk. For mer informasjon, besøk www.airhelp.no.

Om EUs lovverk for passasjerrettigheter
Under EU loven, EC 261, er passasjerer beskyttet hvis flyet deres blir forsinket, innstilt eller overbooket, og hvis forsinkelsen ikke skyldes ”ekstraordinære omstendigheter” utenfor flyselskapets kontroll. Du kan ha krav på opptil NOK 5500 hvis flyet ditt var:

 • Forsinket i tre timer eller mer
 • Flyet ble innstilt, og du kommer frem til ankomststedet mer enn to timer senere enn angitt
 • Du er nektet ombordstigning på grunn av et overbooket fly, hvilket resulterer i en forsinkelse på mer enn tre timer til ankomststedet

Alle flyene fra én EU flyplass til en annen (dette gjelder også Norge) er beskyttet under loven, mens alle fly med Europeiske flyselskap til eller fra EU-flyplasser til resten av verden er også beskyttet. Passasjerer som reiser fra en EU flyplass til steder utenfor EU er også beskyttet, uansett hvilket flyselskap de reiser med.”Ekstraordinære omstendigheter” som er utenfor flyselskapets kontroll, gir ikke rett til kompensasjon.

 

"Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no 

 

Les også:

Geniale apper
Surf's up!
Seychellene, strender som vaniljesukker

 

 
 • Reismedbarn Shop
 • Visit Sweden
 • apollo
 • Supersaver
 • Trivago
 • FAMILIEPARKER I EUROPA
 • blue
 • kosthold
 • Pilot
 • Reismedbarn Shop