Historiske Visby

Historiske Visby

Det er ikke i alle byer man får oppleve middelalder og Pippi Langstrømpe hånd i hånd. Det er heller ikke ofte matopplevelser og dragedrap kan foregå i samme by. Men i Gotlands Visby i Sverige, får man teste ut det meste.

Tekst og foto: Charlotte Edøy og Visit Sweden

Visby kan by på mye historie, det er ikke uten grunn at byen står på Unescos verdensarvliste. Byen er kanskje først og fremst kjent for sin karakteristiske og historiske ringmur som går rundt den indre delen av byen. En fantastisk godt bevart mur eller borg om man vil kalle det det. En gåtur langs bymuren er et must, planlegg lunsjen, pakk gjerne med deg en piknikkurv og spis ute i det fri. Begynn turen ved Visborgs slott, og avslutt med et besøk i det eldste tårnet -Kruttårnet som ble bygd på 1100-tallet. På veien passerer man blant annet den østre delens mektigste tårn -Kajsartårnet. Dalmanstårnet som er 17 meter høyt er et kjent innseilingsmerke dernest Brunnsporten som tidligere var en brønn. Jomfrutårnet som har vært et gammelt fengsel og avslutningsvis -kjærlighetsporten.


Selv gatebukkene i byen er det et historisk sus over

 I kjærlighetsporten entrer du Visbys botaniske hage, fantastisk vakker! Godt beskyttet mot vær og vind bak murene, vokser det fiken- og valnøttrær, tulipantrær, magnoliaer og mange andre nydelige, eksotiske vekster. Det tilbys også en guidet tur langs ringmuren spesielt tilrettelagt for barn. Her får barna svar på alle sine rare og underfundige spørsmål, spørsmål vi voksne hverken hadde turt, eller tenkt på å spørre om. Hva gjorde folk under middelalderen? Hva spiste man på den tiden? Hvorfor heter det middelalder? Spørsmålene haglet.

Pippivandring
Middelalderbyen er også stedet hvor Pippi Langstrømpe-filmene ble spilt inn. Her har du mulighet til å ta med barna på «Pippivandring» -en sprø tur i Pippis fotspor. Guiden tar dere med til mange morsomme steder i byen vi kjenner igjen fra filmene. Turen starter på Rackarbacken. Bestill billetter på forhånd og vær tidlig ute, det blir fort fullt.


Les mer: Fartsfylt dag på Gotland


For mer Pippi, fart og spenning anbefaler vi en dag i Kneippbyn Sommer- og badeland.  Her er det fart og moro for store og små. Med 35 attraksjoner, 9 vannsklier, 7 basseng og atpåtil Pippiteater, kan vi love at dere får en dag proppet med fart og spenning. 

Tornerspel
Et av Visbys årlige høydepunkter på sommeren er Gotlands Ridderduell, eller «Tornerspel», som de så fint kaller det i Sverige. Utenfor bymuren i Visby, nærmere bestemt Strandgärdet, kan familien dra på en spektakulær opplevelse. I et publikumsfylt arrangement kan du se Sveriges beste riddere gjøre opp i kamp. Hei frem din favoritt enten om du er på "stadslaget Visby» sin side eller Gotland sitt «langsbygdelag». Ridderne skal igjennom ulike utfordinger og kjempe hver og en mot sine rivaler. «Backe opp» din ridder, spar ikke på stemmen, her kan barna endelig få lov til å bruke utestemmen sin. 


Ridder i kamp

Underholdningsverdien er høy, her er det ikke bare riddere på hest, du får også se gjøglere i full vigør og bueskyttere i duell. Ute på markedet fortsetter stemingen og festlighetene. Mens du nyter duften av nygrillet lam og villsvin kan barna teste sine ferdigheter. Her kan de prøve å beseire dragen eller kanskje de klarer å dra sverdet ut av steinen med sin indre styrke slik kong Arthur gjorde?

Her selges det ekte lærhåndtverk, sverd, rustninger og smykker. Hva med en litt middelaldersk variant av det vi idag kaller "streetfood"? -Safranpannekaker, helstekt villsvin, gyros og falafler av diverse slag. 

Vil dere ha dere et realt middelaldermåltid ønskes store og små velkomne i autentiske omgivelser i Kapitelhusgården som ligger innenfor ringmuren.

Les også: Bli med Reismedbarn til Sverige

Det søte bylivet

I middelalderbyen er det smått og hyggelig. Her kan barna løpe fritt på brosteinsbelagte og bilfrie gater. Visby er full av koselige kafeer og i ferien er det er vel lov til å unne seg noen ekstra gode fristelser? Nyt Crêpes og galetter i det sjarmerende lille strykejernshuset «Crêperie & logi» eller hva med et besøk i Karamellboden? Her bugner det av godis; klassiske polkagriser, brente mandler og «Tomteklubber» samt mengder med smågodt -ja faktisk over 90 sorter! Pass på så barna ikke går berserk. Nyt en is nede i havnen, isbodene på «Skeppsbroen» har et hav av smaker å velge i.

En meget bra matanbefaling fra oss i Reismedbarn er Amarillo, ikke så inspirert av middelalderen, men absolutt verdt et besøk. I en bortgjemt bakgård midt i Visby kan du nyte deilige småretter inspirert av det internasjonale kjøkkenet. Her kan de friste med Lammequesadillas, Flanktaco, bakt blomkål, pilgrimsmuslinger, chilistekte scampi og enda mer deilig. Rett og slett mat for alle ganer.

Vi storkoste oss i Visby, både store og små. Opplevelsene ventet på rekke og rad og maten er et kapittel for seg. For ikke å snakke om godteriet... Vi kan rett og slett anbefale stedet på det varmeste. God tur!

FAKTA:

Visby ringmur: 3,44 km lang, 27 tårn, hvorav eldste del ble bygd rundt 1150.

Flyplass: Visby Lufthavn

Ta deg til Visby: Med båt, ferge eller fly. Norwegian har direkteflyginger hit.

Forslag til overnatting:
Strand Hotel Visby, 4 stjerners hotell med innendørs basseng sentralt beliggende i den indre delen av Visby.

"Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no

 

Les også:

Bli med Reismedbarn til Sverige
Gjør bilturen til en lek
Små barn på lang tur


  • Reismedbarn Shop
  • Visit Sweden
  • apollo
  • Supersaver
  • Trivago
  • FAMILIEPARKER I EUROPA
  • blue
  • kosthold
  • Pilot
  • Reismedbarn Shop