Husker barn reisen?

Husker barn reisen?

Vi reiser som aldri før og barn henger med på turen allerede fra spedbarnsalder. Vi plasker og leker, besøker dyrehager og fornøyelsesparker, vi lager piknikk i parker og dropper «voksentingene», men husker barna noe av all moroa?

Skrevet av: Reismedbarn

Sannheten er at svært få barn husker noe fra før fylte 3 år. Visse hendelser kan feste seg, men det er sjeldent. Hvorfor? - Fenomenet kalles  «barndomsamnesi», eller aldersbestemt glemsel. Grunnen til dette er at hukommelsen ikke er godt nok utviklet før fylte tre år.

Dette betyr ikke at de minste ikke kan huske bakover i tid, som at de var og fisket krabber dagen før, eller at de måtte kjøre langt for å komme til Bestemor. Men et studie fra psykologer ved Emory University i USA, viser nå at hukommelsen fra de første barneårene svinner hen når man når sjuårsalder. Forskerne har intervjuet barn om tidligere hendelser i livene deres. Første gang når barna var tre år. Deretter ble de bedt om å gjenfortelle de samme minnene når de var henholdsvis fem, seks, sju, åtte og ni år.

Les også: La barna være delaktige i planleggingen

Dette er den første empiriske undersøkelse gjennomført om når den aldersbestemte glemselen inntreffer. Studien har tatt opp barnas minner og fulgt dem i årene oppover for så å kunne spore når de glemmer minnene.

Dette betyr med andre ord at man har minner helt fra man er i spedbarnsalder, og de fester seg over lenger og lenger tid jo eldre barnet blir, men minnene fra de første barneårene klarer altså ikke å feste seg for resten av livet.

Les også: Små mennesker, store byer

Det betyr selvsagt ikke at man ikke skal fortsette å gjøre hyggelige ting for barna. Det er viktig hvordan man snakker med barna om opplevelsen i ettertid, dette kan nemlig ha noe å si for hvor godt hendelsen fester seg. La barna fortelle om opplevelser Om barnet må gjøre en innsats selv for å bearbeide et minne, øker det sjansen for at minnet blir sittende. Få barna til å utdype følelser, tanker og oppfatninger rundt noe som har skjedd, eller som dere har opplevd sammen. Da kan barnet få mer sammenheng i hendelsene og knytte de mer til sin egen historie. Dette sier psykolog Ylva Østby til foreldre.no

Vi i reismedbarn testet noen av våre egne barn, da Elias (11) ble spurt om han husket noe fra reiser vi gjorde før han fylte 4 år, svarte han «jeg husker at vi var i Paris. Der lurte vi pappa til å spise sterk sennep. Jeg husker og at vi spiste crëpes med Nutella under Eiffeltårnet» han var 3 1/2 år da vi var i Paris. Videre forteller han at han husker huset vi leide i Danmark da han var 5. «Jeg vil bo der igjen, spille fotball i hagen med pappa, i barings».

Underlig at hverken Disneyland eller Legoland, som var grunnen til besøket begge steder, ikke blir nevnt med et ord..

Når vi spør Caspian (7) om han husker turen til Danmark, svarer han nei, om han husker Edinburgh svarer han nehehei, Men når vi spør om Mallorca, husker han at Lollo og Bernie var der, at vi spiste is og at de lekte sjørøvere. 

Barcelona? Det er under ett år siden vi tilbrakte to uker der, han husker vi var der, men bare at vi badet på stranden, han var seks år og vi var på Tibidabo, bodde på hotell med basseng på taket og traff flere kjente fra Oslo, men dette kom han altså ikke på. Så det er vrient å helt sette fingeren på hva slags opplevelser som fester seg hos de små.


Tibidabo

Hvis man er flink til å snakke med barna og gjerne «hjelpe de litt på vei», ved å legge føringer for samtalen, som for eksempel; Husker du hvordan vi kom oss til Paris? Kjørte vi bil? Tok vi båt? Fløy vi? Skal det i følge Østby hjelpe barna å «feste» minnene bedre.

Så hvorfor fester noe seg og ikke annet? Det hele kan være tilfeldig, og skyldes trolig at vi har en annen fortolkning av verden som voksne enn vi hadde som barn. Det man husker var kanskje mer logisk i en treårings hode enn når man vokser opp.

Hukommelse er en rekonstruksjonsprosess, ikke en direkte speiling av hendelser, når man tenker tilbake ser vi dem i lys av hvordan tingenes tilstand er nå.

Familie, venner og bekjente kan være med på å skape falske minner. Det betyr at et barn kan høre voksne se bilder eller snakke om ting som har skjedd, som man kanskje ikke var med på selv, dette kan feste seg som et falskt minne og med overbevisning om at de selv var med på hendelsen.

Positive og negative opplevelser gjør minnene sterkere enn hverdagslige ting.

En lykkelig barndom med gode opplevelser kan være med på å skape et menneske som «ser lyst på livet» og husker gode ting, fremfor vonde fra barndommen.

Så fortsett å gjøre lystbetonte, barnevennlige ting på ferie, vi lever jo alle i øyeblikket. Gjør vi ikke? 

(*På den annen side kan negative opplevelser og traume i barndommen gi posttraumatisk stresslidelse og skape mye angst og negativt tankemønster.)

 

"Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no

Les også:

Tristan og Nanook's eventyr
Savannen kaller
Svalbard

  • Reismedbarn Shop
  • Visit Sweden
  • apollo
  • Supersaver
  • Trivago
  • FAMILIEPARKER I EUROPA
  • blue
  • kosthold
  • Pilot
  • Reismedbarn Shop