Jeg reiser alene

Jeg reiser alene

Tog, buss eller fly. Når er barnet gammelt nok til å reise alene? Hvilke hensyn skal tas?

Tekst: Marte Østmoe Foto: Marte Østmoe & NSB 

– Det går litt over stokk og stein noen ganger! Dette bekrefter Kirstine Schjelderup. Hun jobber som familieterapaut og psykoterapaut ved Familievernkontoret i søndre Vestfold i Sandefjord. Kirstine har snakket med mange barn som farter mellom skilte foreldre. Andre barn sendes på ferie til besteforeldre eller slektninger. Mange reiser alene. 

– Flere barn blir satt alene på tog, buss eller fly uten selv å ville det, forteller familieterapauten. Årsaken til denne løsningen kan være mange. Kanskje er det praktisk?

 I tilfeller der mor og far er skilt og bor langt i fra hverandre kan en slik reise kanskje være en nødvendighet med tanke på samvær.

LES OGSÅ: BARN SOM FLYR ALENE 

I de færreste tilfellene har barnet valgt å reise alene, men føler at de er nødt. 

– Noen barn gruer seg også til å komme fram, forteller Schjelderup, – Om det er aldri så artig å reise med fly, tog eller buss, kan denne vegringen bidra til at barna føler seg syke. 

Andre barn gruer seg både til selve reisa og til det å komme fram. Atter andre barn kan glede seg over både reisa og reisemålet. 

Er du trygg nok? 

– Spør barnet, og hør hva det selv vil, råder Kirstine Schjelderup, men mener bestemt at barnet bør være 6 år, eller helst eldre, før han eller hun bør settes aleine i et sete. 

– Kanskje er det tryggest på fly, resonerer Schjelderup, – Her er det ingen retrettmulighet og umulig å gå av på feil stasjon. 

Når det gjelder å reise aleine med tog, er familieterapauten mer skeptisk. Her kan det skje mye uforutsett, mener hun. Folk tar kanskje kontakt med barnet, intensjonen er kanskje god, men kan bidra til at barnet avlededes og glemmer å gå av. Menneskene som tar kontakt er kanskje ikke heller alltid til å stole på. Schjelderup kjenner flere barn som er for høflige til å bytte sete, men blir sittende å prate med mennesker de ikke kjenner. Eller i verste fall blir plaget av fulle folk. 

Kommunikasjonsrådgiver i NSB Gina Scholz bekrefter at NSB ikke opererer med nedre aldersgrense for barn som reiser alene og understreker at foreldrene har et ekstra ansvar når barn skal på reise. 

– Om barn er skikket eller ikke, er det opp til foreldrene å avgjøre, påpeker hun. MODEN NOK: Kommunikasjonsrådgiver i NSB Gina Scholz ønsker ikke at barn under 12 legger ut på lengre reiser alene, men poengterer at alle barn er ulike. 

– Det er svært viktig at foreldrene vurderer barnas modenhet, da det er individuelle forskjeller.


Øve øve, jevnt og trutt

Barneombudet anbefaler ikke at barn under 12 år reiser alene med tog på lengre strekninger. NSB støtter denne anbefalingen, spesielt på lengre turer og hvis turen krever togbytte. Scholz forteller at NSBs ombordpersonale dessverre ikke har anledning til å ta seg av barn som reiser alene. 

– NSBs ansatte har ikke noen lovpålagt plikt til å ta spesielt vare på ditt barn under reisen, presiserer Gina Scholz og anbefaler derfor at barna lærer seg gode reiserutiner. På den måten kan de, når de blir litt eldre, klare seg bedre alene. 

– Det er lurt at en voksen reiser med barnet de første gangene, sier Scholz. 

– Når man har øvd en del på dette, kan både barna som reiser alene, føle seg trygge, det samme kan foreldrene som står igjen på perrongen. 

 De samme retningslinjene gjelder overfart med ferger og båt. Når barnet, igjen og igjen, har gjennomført den samme reisen sammen med en voksen, er de en dag kanskje, men bare kanskje, klare til å reise alene. 

Uansett anbefaler Schjelderup at en av foreldrene kommer barnet i møte. 

Må foreldre sette barnet sitt på tog eller buss, vil Schjelderup anbefale buss. Foreldrene må da ha en klar avtale med sjåføren og barnet må få sitte helt foran slik at sjåføren ikke har sjans til å glemme oppdraget sitt. 
LYTT TIL BARNET, oppfordrer Kirstine Schjelderup. Hun jobber som familieterapaut og psykoterapaut ved Familievernkontoret i søndre Vestfold i Sandefjord og har snakket med mange barn som gruer seg til å reise alene. Noen gruer seg også til å komme fram. 


Hvem har nytte av reisen? 

Før det avgjøres at barnet skal reise fra A til B på egen hånd, mener Schjelderup at barnet må høres. Han eller hennes meninger må tas med i betraktningen og hele situasjonen analyseres nøye. Hvilke hensyn skal veie tyngst? Hvem har det største behovet for at barnet reiser? Er det de voksnes ønske? Er det barnet selv? Under planleggingen er det viktig å ha i mente at dette å reise aleine ikke er en lek, eller en artig ferie. Kanskje er de store nok til å greie det, men reisegleden kan forvitre med tanken på at de ikke selv har bestemt verken reisemåte eller reisemål. 

– For barnet kan det være en påkjenning å ikke kunne velge, sier Kirstine Schjelderup

HVEM ER MARTE ØSTMOE:

 

 

Allerede da Marte Østmoe var fem, visste hun hva hun ville gjøre da hun ble stor. Hun ville skrive og reise. Eller i motsatt rekkefølge. For hva skulle hun skrive om hvis hun ikke reiste? Så da ble det slik. Marte reiste og hun skrev. Og etter å ha jobbet som journalist i 17 år, har hun nå både fått ett og to barn. Reiser gjør hun fortsatt, men hun reiser ikke fra barna. Hun reiser med barna. I dag er hun frilansskribent, forlagsredaktør og drifter reisebloggen www.barnasbestereiser.no
 
Visjonen er å komme verden i møte
Verdiene er sterkt samhold og åpent sinn.
Hos Reismedbarn deler hun noen av sine erfaringer og artikler. Vi er glad for at Marte vil dele med oss og anbefaler deg samtidig å titte innom bloggen hennes for mer reiseinspirasjon.

 

"Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no 

Les også:

Livet i pulk
Pulkvett
På ski for aller første gang

  • Reismedbarn Shop
  • Visit Sweden
  • apollo
  • Supersaver
  • Trivago
  • FAMILIEPARKER I EUROPA
  • blue
  • kosthold
  • Pilot
  • Reismedbarn Shop