Kan du be den ungen din holde kjeft?

Kan du be den ungen din holde kjeft?

For ikke lenge siden var vi i Reismedbarn vitne til noe vi fant svært ubehagelig. Ombord i en flyvning som skulle vare i rett under tre timer opplevde vi at en mann i «sin beste alder», mistet besinnelsen over at et barn var urolig og lagde litt lyd.

Skrevet av: Reismedbarn.no foto: Illutstrasjon

Som foreldre kjente vi raskt igjen et rastløst barn, kanskje med litt lite søvn eller litt lavt blodsukker. Noe som fører til litt «knuging» i flysetet, sutrete stemme og små rop når det blir tilbudt det vi som foreldre prøver å tilby for å roe ned situasjonen. De aller fleste foreldre vil ikke at barna skal være til bry eller sjenanse for andre, og i dette tilfellet så vi veldig godt at både mor og far iherdig prøvde å lokke oppmerksomheten til barnet bort fra negativ oppførsel.

Les også: Barn som reiser alene

Men noen ganger vil en 3-åring bare ikke høre, noe som skjedde på denne flyturen. Jo mer foreldrene prøvde å lokke med «se på knappene», «se på den store skyen» og «vil du ha litt mat», var ikke barnet interessert i å sitte stille i det hele tatt.

Dette er en situasjon de fleste foreldre som har reist med små barn har opplevd, - og veldig mange frykter at «trøbbel» skal oppstå når turer planlegges. Ikke nødvendigvis for at det er slitsomt for oss å hanskes med egne, slitsomme barn, men for å være en «belastning» for andre reisende. Noe denne familien definitivt fikk føle.
Etter 40 minutter med det mange vil kalle «mas», fikk mannen i setet foran familien nok. Han snur seg, sprutrød i ansiktet og nærmest skriker «kan du be den ungen din holde kjeft»!

En ubehagelig stillhet oppsto i setene rundt hendelsen og foreldrene som allerede var svette i pannen fordi de ikke klart å roe barnet sitt, så rundt seg med unnskyldende øyne mens de prøvde å forklare mannen at de «har prøvd alt».
Dette hjalp ikke det døyt på mannen som skrek, han fortsatte med «om dere ikke kan kontrollere barnet deres, burde dere kanskje bli hjemme»?

Les også: Tips til flyturen

Det underligste for vår del, var ikke den ubehagelige utageringen til mannen, men at ingen rundt reagerte. Ingen tok parti, hverken med familien eller med mannen. Så vi ble sittende å tenke på spørsmålet som så ofte dukker opp i pressen når ferier nærmer seg; bør det finnes barnefrie fly? Vi mener bestemt at folk må tåle at når mange mennesker reiser sammen så blir det nødvendigvis ikke zen-stemning hele veien fra Norge til Hellas og at det må være greit. Men hadde den sinte mannen kunnet velge, er vi ganske sikre på at han hadde takket ja til et barnefritt fly. Terskelen for å takle andre barns sutring og surmuling er helt klart lavere enn for våre egne, men noen timer må man da klare å bite i seg litt lyd? Ta med ørepropper eller be om å få bytte sete?

Vi har spurt flere flyselskap om det er mulig å plassere f.eks barnefamiliene samlet foran eller bak i flyet, men det er vanskelig pga vektfordeling. Så vi sitter fortsatt som noen spørsmålstegn; vil vi ha barnefrie fly hvis vi ikke reiser med barn selv?

Hva syns du?

 

 

"Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no 

 

Les også:

Store byer med små barn
Geniale apper
En flyvertinnes tips til småbarnsfamilier


 

 

  • Reismedbarn Shop
  • Visit Sweden
  • apollo
  • Supersaver
  • Trivago
  • FAMILIEPARKER I EUROPA
  • blue
  • kosthold
  • Pilot
  • Reismedbarn Shop