Kast loss med barn om bord

Kast loss med barn om bord

Drømmer du om å seile med barna? Her finner du våre beste seiltips til hvordan turen blir trygg, praktisk og ikke minst; morsom.

Skrevet av: Reismedbarn.no

Hvordan forberede barna på reise
God planlegging er halve turen, turen må legges opp slik at det taes hensyn til barna. La barna delta aktivt under planlegging hjemme. Barna føler seg viktige når de får være med på å bestemme hva man skal ta seg til på tur. De kan for eksempel være med på å planlegge reiseruten, hvilke severdigheter man skal se, butikker som skal besøkes og aktiviteter som skal testes. Husk at de små som oftest ikke setter pris på de samme tingene som oss voksne. Barn i ulike aldre vil dessuten gjøre forskjellige ting og orker ikke like mye. Er barnet i tenårene med på planleggingen, sitter det litt lengre inne å ”klage” hvis noe ikke står til forventningene.

Les også: Redningsvest for bilstoler


Hvordan legge opp reiseruten 
Sett dere ned rundt ett oversiktskart og se på alternative ruter med pilotbøker, reisebeskrivelser etc. Unngå for lange seilstrekk. Legg opp 2 alternative ruter uavhengig av hvor mange uker seilasen er. Skulle været forandre seg like før turen starter, er det lurt å ha en alternativ rute på lur. Utleiere har gode ruteforslag. Husk å legge opp ruten slik at det blir så behagelig seiling som mulig. Unngå også ruter som gir mye kryssing.

Hvordan engasjere barna ombord
Barna bør delta aktivt ombord, både under seilasen og ved avgang/ankomst. La dem få ansvar for hver sin fender ved fortøyning. Unngå for lange strekk, det er viktig med pauser.

Legg dere på svai i en bukt, nyt en deilig lunsj med badepause som innebærer snorkling og stuping fra baugen. Gå på en spennende oppdagelsesferd på øya som har en natur som er alt annet enn hva du er vant til her i Norge. Husk! Hvis alle forlater båten, vær sikker på at det er sikker ankring.

Er seilbåten deres utstyrt med en gummibåt, ta den opp på dekk, fyll den med vann. Den fungerer ypperlig som et badebaseng under en rolig seilas hvor kun storseilet er oppe eller hvis båten går for motor. Gi barna et fiskesnøre og en hov, det er spennende med nye fiskearter, bruk brødbiter som agn, fisken yrer rundt kroken. Er man ekstra heldig, kanskje man får en blekksprut i hoven. 


Les også: Beskytt barna i varmen

Lær barna å snorkle, de vil oppdage en ny verden. Utstyr barna med ordentlige masker kjøpt i en dykkerforetning. Unngå billig utgaver da de kan være farlige på grunn av lengden på snorkelen. 
For de litt eldre barna er det gøy å henge etter båten ved bruk av sikkerhetsseler og vest. Husk det må være stille vann og sakte fart. En voksen person bør sitte i jollen ved siden av, tenk alltid sikkerhet.
Gi barna én oppgave på turen; ta med en tom notatbok. La dem skrive en dagbok, hvor de forteller om sine daglige opplevelser fra reisen. For de litt mindre barna, holder det med en illustrasjon for dagen. Dette gir barna en fin pause fra solen samtidig som det er et utrolig fint minne å ha fra en uforglemmelig tur.

Det kan være bekymringsfult med en liten en ombord som skal løpe rundt på dekk alene eller stressende nok om ikke mor må holde i stroppen til enhver tid. Lag en sikkerhetsline, bruk gjerne et tau, montér det slik at det går fra akterut og frem mot baugen. Dette gir en fin løpeline, fest barnets sikkerhetssele i denne. 


Hvordan pakker man til en slik tur
Tenk smart, pakk for all del ikke i kofferter, en koffert har ikke noe i en båt å gjøre. Bager og sekker er også mye lettere å stue bort. 
Det er fornuftig å ta med egne vester hjemmenifra, selv om seilselskapene skal ha godkjent utstyr er det lurt å være på den sikre siden. Sjekk om utleier kan utstyre båten med sikkerhetsnett hvis ikke burde det være med i bagasjen. Dette koster ikke mye og tar liten plass, kjøp det antall meter som tilsvarer båtlengden.

Bruk av sikkerhetsseler på dekk generelt og under seilas fungerer utmerket, sjekk om båten du skal leie er utstyrt med dette. Uansett vær sikker på at det er nok til alle ombord og at det størrelsene er i samsvar med deres alder og vekt.

Forbered deg det værste, pakk en velutstyrt førstehjelpspakke. Paracetamol, plaster, væskeerstatningspulver og antibakterielle servietter er alltid lurt å ha med. 
Når man skal feriere i en båt er det lurt å ha noen sjøsyketabletter eller Seaband (http://www.seaband.no) som vi anbefaler for barn. Det er også lurt med et utvidet reiseapotek, se her.
 
Sol og varme
Solen er sterk i sydligere strøk, men husk at den er enda sterkere på vannet. Bruk høy solfaktor og oppsøk skyggen. De fleste båter er utstyrt med solseil, bruk det og ta gode pauser fra solen. Ta med uv-klær som beskytter barna, hel- eller todelt drakt og en hatt kan beskytte den lille kroppen. Solbriller er også viktig, ikke glem at det er lett å miste ting i vannet, solbriller med snor er lurt. Husk solhatt, en caps man kan dynke i vann kan også gjøre båtlivet litt svalere og mer behagelig for alle aldre.

Pass på at barna får i seg nok væske, dette gjelder egentlig for alle aldre. Det er lurt å kjøpe halvlitere med rent vann og fryse de ned iløpet av natten. Da har man kaldt, fristende vann hele dagen. Man kan og fylle saft eller juice i rene flasker og fryse ned disse hvis det skulle bli kjedelig med kun vann på ferie, selv om vann absolutt er anbefalt. Unngå isbiter på restauranter, da reduserer du faren for den typiske turistdiareéne.

Dersom du ammer så er mye gjort. Har den minste nylig blitt introdusert for vann, er det lurt å ha med en tåteflaske med kokt vann til enhver tid. Noen dråper av gangen holder lenge. Et fruktnett med en saftig melonbit i er deilig, melon inneholder mye veske... men husk å bruke smekke, fruktsafter er ikke alltid det enkleste å få vekk.

Tegn på dehydrering/overoppheting kan være:

Redusert mengde urin.
Stående hudfolder. Om huden trekkes sammen på maven eller på underarmen, blir hudfolden stående ved dehydrering.
Tørre slimhinner i munnen.
Et matt preg over øynene.
Småbarn som blir dehydrert blir tiltagende slappere. Når barnet slutter å bevege seg litt for å leke innimellom, men bare ligger i ro hele tida, kan dehydreringen være kommet så langt at lege bør kontaktes og innleggelse på barneavdeling kan være aktuelt.

 

 

 

"Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no

 

  • Reismedbarn Shop
  • Visit Sweden
  • apollo
  • Supersaver
  • Trivago
  • FAMILIEPARKER I EUROPA
  • blue
  • kosthold
  • Pilot
  • Reismedbarn Shop