Klatring med barn

Klatring med barn

Det er aldri for sent med en ny pasjon i livet, tenkte mor og bestilte seg en time på Klatreverket i Oslo. Og ikke før karabinkroken var festet på selen, var hun hektet -bokstavelig talt.

Tekst og foto: Reismedbarn.no

Etter timer i veggen med en trygg instruktør på gulvet var skjelvende armer et faktum, men det samme var smilet som nesten gikk rundt. Det å bruke alt av tanker på hvor man skal sette foten neste gang, eller kjenne på hvor sterk man føler seg i det man tror man kommer til å falle 10 meter, men klarer å klamre seg fast er helt magisk.

Og så lenge man har en man stoler på som sikrer seg godt hele veien, er det ikke så skummelt når man tilslutt glipper, men blir gyngende i selen aldri mer enn rundt 40 cm fra der man glapp. Også er det rapelleringen da. Når man har kommet seg til målet og skal ned igjen, er det premie nok å ta tak i tauet, slippe taket i veggen, sparke fra og la seg føre trygt ned til gulvet kun ved hjelp av et tau (som ved første øyekast kan se veldig tynt ut..), en sele og en krok.

Mor tenkte at dette må være perfekt for minstemann i huset som ikke helt klarer å finne «sin idrett». Han har vært innom turn, friidrett, hip hop og basket, men har aldri funnet seg helt til rette i noe av det. En egenrådig fyr, som velger sin helt egne retning, og det må han jo få lov til. Da han hørte om mammas opplevelser i veggen ble han straks giret på å prøve. Så som en test, tok vi han med på Vulkan i Oslo, der de har en liten «buldregang» for barn. Buldring er en form for klatring uten tau, gjerne på store steiner eller kunstige formasjoner laget for å se ut som store steiner. Buldring er en egen «gren» innen klatresporten, men blir også ofte brukt som trening hos tradisjonelle klatrere. Innen buldring, er det ytelse og bevegelse som er i fokus, og i og med at man klatrer uten tau, buldrer man aldri mer en noen få meter over bakken. For å hindre skader i et evt fall, bruker man såkalte «crash pads», som demper fallet. (Wikipedia)


Første tur i sele. Føles det trygt?


Caspian (9) ble begeistret, akkurat som mamma, etter å ha prøvd seg i buldreveggen. Så nok en gang spurte vi en erfaren klatrer om han kunne være med å hjelpe, og tok turen til Klatreverket.

Time på time ble benyttet i alt fra buldrerom for barn, vanlig klatrevegg (ca 12 m) og barneklatrevegg (ca 8 m) og gliset på minstemann var rett og slett ubetalelig da han nådde toppen av barneveggen. Til tross for at mamma sikret, ikke den trygge instruktøren. Dette må jeg rett og slett si var en fantastisk aktivitet å gjøre med sammen med barn. Det er fysisk krevende, man må kjempe litt med høydeskrekken og man må tenke smart for å nå toppen. Det er og et morsomt samspill mellom den som klatrer og den som sikrer. Hvor den på bakken kan hjelpe med å se løsninger den i veggen ikke ser.


Klassebamsen fikk være med i barnebuldrerommet

Dette er en aktivitet man kan holde på med både inne og ute, men vi anbefaler på det sterkeste å ta et kurs på et klatresenter før man prøver seg ute. Man MÅ ha sikkerehetsklarering for å kunne sikre. Dersom man tar Brattkort, kan man sikre med både topptau (tau som henger fra ovenfor klatrestedet) og led-klatring, der den som klatrer selv huker seg på «leden», som er satt med karabinkroker opp veggen. Dersom man bare ønsker å sikre barnet sitt i topptau, kan man ta topptaukort. Målet med dette kurset er fokus på potensielle farer som er forbundet med klatring og gi grunnlag for å sikre sikkert på innendørs topptauklatring.

Mange av klatresenterene rundt i landet tilbyr kvelder med topptaukurs, som gjerne tar 4-5 timer. Man må ikke klatre selv, men det er selvsagt en fordel hvis man ønsker å dele opplevelsen med barna. Husk at om du selv har topptaukort, må du ha med en kamerat med samme sikkerhetsbakgrunn. Barn under 13 år skal ikke sikre.


Klassebamsen fikk være med mamma i den største veggen og! Nesten helt til topps

Vi er helt hektet. På vinterstid er det innendørs klatring og buldring som gjelder, men når våren kommer gleder vi oss til å prøve urban buldring (klatring på f.eks bymurer, i parker etc, ryktet sier at det finnes en travers på nesten 400 meter rundt Akershus festning..) buldring ute i naturen -man trenger jo bare en stor stein. Også skal vi prøve oss på litt utendørs topptauklatring og. Hvem vet, kanskje det er han på 9 som slår mamma på vei til toppen om kort tid.

Under finner du en liste over  flere klatresentere rundt om i Norge:


http://www.klatreverket.no (Torshov, Oslo)

http://www.kolsaas.no  (Vulkan, Oslo)

 

"Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no 

 

Les også:

Best for babyen på spansk
Turen går videre til Madrid og Malaga
Mil etter mil rundt Milano

 

 

  • Reismedbarn Shop
  • Visit Sweden
  • apollo
  • Supersaver
  • Trivago
  • FAMILIEPARKER I EUROPA
  • blue
  • kosthold
  • Pilot
  • Reismedbarn Shop