Kokkekurs for barn

Kokkekurs for barn

Etter mange år med familiære utflukter og aktiviteter der hele familien har vært fornøyde, er vi de første til å innrømme at å plutselig skulle finne på ting som tilfredsstiller både en tenåring og en niåring, kan være utfordrende.

Tekst og foto: Reismedbarn.no

Så ved en ren tilfeldighet, snublet mor over et tilbud på Facebook umulig å motstå. Sentralen, en av Oslos beste restauranter, tilbød kurs for barn 8-13 år kommende søndag. Pris; gratis. For godt til å være sant? Neida, påmelding gikk smertefritt og da det ble flagget hjemme at guttene skulle på kokkekurs sammen på søndag, ble det utrolig nok godt mottatt.


Sentralen åpnet sine dører for ett år siden, og er langt fra «bare» en restaurant. Dette er et samlingssted for scene og verksted for kultur, med flere rom til forskjellige aktiviteter, et levende kulturtilbud for både voksne og barn. Når vi dukker opp til kurset vi har meldt oss på, vrimler det av barn på trehjulssykler og, rullende på lekematter, musikk og foreldre som nyter lunsj i Sentralens café. Utover dagen ruller det inn små og store med instrumenter og vi skjønner raskt at dette lett kan bli et nytt favorittsted å tilbringe søndagene. Men, denne søndagen er avsatt til kokkelering. I alt 15 heldige barn i alderen åtte til tretten år, har fått plass til å leke seg på kjøkkenet med noen av landets beste kokker i to timer, for så å servere foreldrene maten de har tilberedt.

Stemningen er påfallende god mens Kokk Mats André Hansen forklarer «lærlingene» sine dagens meny, hvor mange gjester de venter og hvilke stasjoner de forskjellige skal stå på. De oppmøtte foreldrene gaper alle som en, når de ser hva du unge, håpefulle skal få bryne seg på. Utbening av kylling, mangosaus, satay, vafler med sjalottløk..? Vannet i munnen øker, men det samme gjør bekymringen om at denne tre-retters herligheten av en middag skal bli litt i det vanskeligste sjiktet for de små kokkespirene. Mats tar det hele med stoisk ro og plasserer hvert barn foran hver sin skjærefjøl med hver sin (svært skarpe) kniv.
Vi fremmøtte voksne finner tonen og isteden for å forlate barna for to timers «voksentid», blir vi imponert stående å se på hvordan barna interessert følger med når Mats viser hvordan man parterer en hel kylling før han leverer ut en hel til hvert barn.
Følger nøye med sin læremester

Lang historie kort, barna kutter og skjærer, skviser og hakker, rører og steker. Ikke en krangel, ikke en eneste som «ikke gidder» eller ikke gjør det som blir sagt. Det er på grensen til rørende å se 15 fremmede barn skape noe sammen uten noe form for trøbbel, så all honnør til de to kokkene Mats og Eirik, som begge følger rolig med på det barna foretar seg. Hjelper der det trengs og legger til rette for en super opplevelse.
For ikke å snakke om for oss foreldre. Ved å vippse 50kr pr hode, får vi servert, hold deg fast;

Kyllingspyd satay med paprika og peanøttsaus
Hjertesalat med mangodressing, toastede sesamfrø og vårløk

Avokado chunky med lime, olivenolje og koriander

Vafler med sjalottløk og revet cheddar

Softis med sjokoladesaus og hakket non-stop

Vi er knallimponerte. Ikke er Sentralen mat bare hyllet av restaurantanmeldere over hele fjøla, de «tuller» ikke når det kommer til barn og matlaging heller. Vi gir måltidet terningkast 5 og opplegget en soleklar sekser, om slikt skal deles ut. Vi håper bare vi er raske nok til å melde på når neste kurs legges ut.
Og ikke minst, vi oppfordrer restauranter over hele landet om å se til Sentralen og det fantastiske opplegget de sto for i tre herlige timer en søndag formiddag.  


Et voilà!

Følg Sentralen på Facebook, så gjelder det å være førstemann til mølla neste gang.

 

"Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no 

Les også:

Sove blant løver i Kalahari
Nordlyssafari
Sov under stjernene

 • Reismedbarn Shop
 • Lek Mer
 • Babyshop
 • Barnas beste reiser!
 • Visit Sweden
 • Supersaver
 • Babystore
 • FAMILIEPARKER I EUROPA
 • blue
 • kosthold
 • Pilot
 • Reismedbarn Shop