Langsomt ferieliv på Fyn

Langsomt ferieliv på Fyn

Nytt hjem og nye opplevelser for helgen. Slott, sykkel og feriehus fra Dansommer i vente.

Skrevet av: Reismedbarn.no - Opphold er sponset -

Vi gleder oss til å senke skuldrene, nyte fri og hverandre over en langhelg i Danmark. Vi reiser med god venner som har jevnaldrende barn. Bostedet vårt for helgen er booket og bestilt igjennom Dansommer, et feriehus helt nord på Fyn, Hasmark Strand.

Det er enkelt å reise med bil til Danmark. Flere reiseglade nordmenn har tydelig valgt samme feriemål for helgen - Superspeed er fullstappet. Etter en rask overfart har vi en 3 timers biltur i vente. Langstrakte veier gjør bilturen til en hyggelig opplevelse. To adresser er plottet inn på Gps’n, nøkkelavhenting og «final destination».

FERIEHUS
Huset vi har leid for helgen er et moderne og delikat hus, nært beliggende til vannet og ifølge VisitFyn skal området ha Fyn’s beste badestrender. Vi har egen hage, hvor hageleker og grillen står klar. Barna har nok av boltringsplass og yrer av glede over å skulle tilbringe en langhelg sammen med gode venner i ett og samme hus. Gleden over å sove på samme rom, våkne opp sammen og dele alle opplevelser er stort. Vel innlosjert, pulsen fra hverdagslivet senkes, roen har inntatt oss. Friheten til å kunne tilberede felles måltider, smøre egen niste og faktisk kunne ha litt voksentid sammen etter at barna er lagt er et stort pluss ved å feriere slik.


Nok av innerom og uterom, barna finner seg godt til rette og nyter hvert øyeblikk.


Litt ipad på morningen må til, ellers er den stort sett glemt.

På Fyn står opplevelsene i kø, men vi har få dager og må være selektive i våre valg av aktiviteter. Vi vet at Fyn er særlig kjent for tre ting: slott, sykkelstier og vakker natur. Vi har alle et felles ønske; en rolig helg med hyggelige opplevelser for både barn og voksne.

Et slottsbesøk kan kanskje virke litt fornemt og sært for barn, men for små utforskende sjeler som oppdager nye ting hver dag, kan et slottsbesøk gi uttallige utfordringer for fantasier og lærdom. Blant Fyn’s slott står opplevelsene i kø, unike på hvert sitt område. Vi velger oss et slott, et barnevennlig ett.

EGESKOV
Sør på Fyn finnes Egeskov slott. Et glansbilde av et pressebilde overbeviser oss om at et besøk hit må inn på agendaen. En vakker, opparbeidet park, labyrinter og prisvinnende hage er en opplevelse i seg selv. Hekkene her er høye, ja vel over 8 meter, det er frodig og grønt. Påfugler i all sin prakt, duftende urter, årstidens blomster, deilige slikkerier, stillhet og ro, ja stemningen her er til å ta å føle på.


Det er så fint, kunne gjerne hatt én uke her;)

Her er det mulighet for å ta en piknik i den engelske park, nyt medbragt eller forhåndsbestille en piknikkurv med italienske spesialiteter fra den lokale restauranten Café Jomfru Rigborg.

Av aktiviteter for barn finns det mange og litt uorginale ting å gjøre, vi fikk to storfavoritter.

Tree top walking
I lekeskogen finnes det flere opplevelser som er like gøyalt for alle aldersgrupper. Er du lite redd for høyder er tretoppvandringen en morsom opplevelse for hele familien. 10-15 meter over bakken kan du vandre fra tre til tre på en 100 meters lang sti av hengebroer. Mellom trærne kan du nyte utsikten fra plattformene samtidig som du kan høre på fuglekvitter fra fuglelokkere. Spennende, litt skummelt, men mest av alt gøy!

Høyt der oppe....


Litt gelé i beina, men ellers veldig spennende!


Piet Hein’s labyrint
En ting som virkelig setter retningssansen på prøve er en opplevelse danskene virkelig er gode på, labyrinter. På Egeskov - det levende slott finnes verdens største labyrint, av sin art vel å merke. Originialen var designet av multikunstneren Piet Hein. Det tar i gjennomsnitt 15 minutter å finne frem til midten. Labyrinten er et gammelt universelt motiv, som er gjort ganske konkret på Egeskov. Labyrinten er som livet, et sted hvor du kan gå deg vill. Men som livet, handler det også om å konsentrere seg og å ha fokus. Det er gøyalt og utfordrer unge og voksne sinn

De minste må lede an!

En hel dag på Egeskov er verdt besøket. Barna er like fascinerte over stedet som oss voksne, det er en ekstremt rolig og behagelig stemning her inne. Det føles som om tiden står litt stille.

Noen nyter bolcher, mens andre diskuterer farge på tunga.

SYKKEL FOR EN DAG
Det er ikke for uten grunn at Fyn har de flotteste syklelområdene i Danmark. Store deler øya består av skog og et vakkert naturlandskap som er det absolutt beste utgangspunktet for en sykkeltur. På Fyn er det tilrettelagt ikke mindre enn 1200 km med skiltede sykkelruter rundt omkring på øya som gir både store og små syklister muligheten til en unik sykkelopplevelse. Her varierer det mellom slakke strekninger langs kysten, kuperte landeveier, skog, idylliske landsbygder og tettsteder. Bare i Odense som forøvrig er øyas største by finnes det mer enn 400 km med sykkelstier. Vi har selv aldri syklet i Danmark så dette vil vi alle prøve. Vi leier oss sykler, 100 kroner dagen per sykkel, hjelmer har vi med selv.


Heia Danmark!

Vi velger oss en rute som går langs kysten, fri for trafikkerte gater slik at vi kan la barna sykle bekymringsfritt. Vi har valgt en overkommelig rute. Enebærodden er vårt mål for dagen. Enebærodden ligger på en halvøy som skiller Odensefjorden fra Kattegat. Destinasjonen lokker med fine sandstrender hvor det også er gode muligheter for fiske. Fyn skal være et populært sted for fiske og med små fiskeentusiaster i reisefølget må dette selvsagt prøves. Vi treffer mange lokale fiskere hvor alle har hatt ørret på sluken.Vi sykler gjennom snirklete smågater, feriehusene ligger tett i tett. Et obligstorisk stopp på den lokale iskrembaren må iberegnes. Det er flatt og barnas sykkeltempo er det ingen ting å si på. Det som sinker oss er alt det spennende der er å se på langs veien, men hva gjør vel det? Tid har vi nok av idag. Vi er i feriemodus og har inntatt slaraffenlivet på Fyn.


EUROPAS STØRSTE BISONFARM
På bygda i Danmark er det utrolig frodig og sjarmerende og spesielt når rapsåkrene er brennende gule. Ikke mindre sjarmerende er det på Morud som ligger en liten kjøretur fra Odense By. Ditlevsdal Bison Farm kaller de seg – Europas største bisonfarm med drøye 400 amerikanske bisonokser. Disse dyrene er fantastiske, akkurat som i de gamle wester’n filmene, enorme og fascinerende.

Hver fredag arrangeres det guidet tur hvor det er mulig å virkelig komme tett på. I autentiske omgivelser, fraktes alle ut på “prærien” i traktor og vogn for å se dyrene på nært hold. Turen tar 45 minutter og for all del, vær tidlig ute og book på forhånd.Det er ikke for uten grunn at Danmark er et flott land å sykle i.

For vår del var de guidede turene fullbooket, men vi tok turen allikevel. Dyrene kan man fortsatt se, på avstand. Gården og området rundt er et utrolig idyllisk sted, her finnes det en del utendørsaktiviteter som hinderløype i skogen, et super koselig gårdstun, gårdsbutikk med utsalg av bisonkjøtt og egen restaurant.
Av andre opplevelser på Fyn som er verdt å nevne:

ODENSE BY
Odense er Danmarks tredje største by, byen er utrolig trivelig, med hyggelige gågater, deilige restauranter og barnevennlige opplevelser.

Verdt å besøke:
- Brandts passage 
- Burger Anarchy
- HC Andersens hus
- Fyrtårnet

ODENSE ZOO
Odense ZOO er kåret til Europas beste zoo i sin kategori. Her finner du dyr fra hele verden. Her finnes blant annet Europas største fuglebur, hvor man kan komme veldig nært på de frittflyvende fuglene. Sjekk ut program og årets nyheter her.

BRIDGEWALK I MIDDELFART
Hadde vi hatt litt eldre barn så hadde dette vært en aktivitet som hadde stått høyt på ønskelisten. Danskene er så utrolig flinke til å utnytte det de har. Her kan du faktisk vandre over Lillebælt. Broen som knytter fastland og Fyn sammen, 60 meter over bakken kan dere vandre over jernbaneskinnene, det ser helt utrolig kult ut. Tilrettelagt for hele familien, men krever en minimumshøyde på 1,40m

Danmark er et vakkert land og Fyn har nok en gang overbevist oss. En avslappende helg er over, nøkler vel overlevert. Det er fantasisk at noe så eksotisk og avslappende er så deilig nært og enkelt tilgjengelig. Feriehuset og Novasol er snart klare til å ta imot nye gjester, ja, det deilig å være norsk i Danmark.

Fakta Dansommer:
Dansommer er en av Danmarks ledende og første formidlere av kvalitets- og luksusferiehus. Med sine 50 000 ferieboliger fordelt på 28 europeiske land, er over 3000 av disse å finne i Danmark. Sjekk ut https://www.dansommer.no/ da vel!

 

Les også:

Novasol, litt ditt og litt mitt
En natt bak gitteret
Dine rettigheter når flyet blir forsinket

 • Reismedbarn Shop
 • Lek Mer
 • Babyshop
 • Barnas beste reiser!
 • Visit Sweden
 • Supersaver
 • Babystore
 • FAMILIEPARKER I EUROPA
 • blue
 • kosthold
 • Pilot
 • Reismedbarn Shop