Living la pura vida

Living la pura vida

Han begynte å surfe da han var 3 år, nå er han 9 og bor i bølgeparadiset Playa Hermosa i Costa Rica. Norsk-argentinske Noah er guttungen som lever de fleste surferes våte drøm. Ikke fryser han i luggen når han duck-diver heller. Bli kjent med Noah, familien og livet i strandkanten. Og ikke minst – få litt inspirasjon som kanskje får deg til å rive deg løs fra armlenet og følge drømmen om surf, sand og sol på nesa. Living la pura vida!

Tekst og foto: Henrik Bydal/Surf Norge
Saken er først publisert på surf-norge.no

Noah Gabriel Storhaug Arce og familien våkner av fuglekvitter ved soloppgang. De går til sengs noen timer etter at solen har gått ned. Og når fuglekvitteret stilner hen, da sover den lille familien søtt under stjernene. I løpet av dagen har han fått i seg en tidlig frokost, fersk frukt, vært på skolen, spilt fotball, gjort lekser, syklet, lekt i bassenget, hoppet trampoline eller lekt med naboene. Av og til går familien opp på fjellet og ser på solnedgangen. Også surfer han, selvfølgelig. Så ofte han kan.

– Jeg begynte å surfe da jeg var 3 år gammel, forteller Noah. -Det var i Playa Jaco. Jeg fikk mitt første surfebrett til 3-årsdagen. Det var et funboard jeg fikk av besteforeldrene mine. Jeg pleier å surfe med pappa, han er surfeinstruktør, men av og til surfer jeg med venner. Ellers svømmer jeg, spiller fotball, Playstation og leker med venner, sier han videre.

Det er en helt vanlig gutt med et helt vanlig liv vi har fått kontakt med. Helt vanlig til å være i Costa Rica, vel å merke. For oss nordboere som er vant til et liv i neopren, kan dette livet virket fjernt. Nærmest som en drøm.

Fra Bergensk styrtregn til tropisk regn
Den lille familien består av far Matias fra Argentina, mor Roselinn fra Bergen, storebror Noah og lillesøster Lucia. Det var en hverdag og et liv med sand mellom tærne som lokket dem hit. Livet er best når det leves på stranden, sier de. Og strender har Costa Rica Nok av. Men hvordan ender man opp her i vannkanten blant palmer, dovendyr og evig swell?

– Mamma backpacket i Costa Rica og forelsket seg i landet. Det tropiske klimaet var litt annerledes enn regnet i Bergen. Pappa reiste i Costa Rica for å finne bølger. Han hadde sett filmen Endless Summer. Mens de var ute og reiste, møtte de hverandre i Puerto Escondido i Mexico. Men Costa Rica er det stedet de har til felles. Midt mellom Norge og Argentina, der bor vi.

De to søsknene går på en internasjonal Montesorri-skole, far er surfeinstruktør og mor jobber som fotograf og grafisk designer. Pura Vida er et uttrykk som brukes i Costa rica. Det betyr å leve det rene livet og om å nyte det i rolig tempo. Det handler om å være fri og leve livet til det fulle, helt uten anger. Men at hverdagslivet finnes også her, legger de ikke skjul på. Jobb, skole, lekser og plikter er ikke til å komme unna. Selv ikke i et surfeparadis som dette, med bølger for alle nivåer.

– Om sommeren (desember – april) surfer jeg i Playa Hermosa, da er det passe bølger for meg her. Om vinteren surfer jeg i Playa Jaco. Det er varmt og gode bølger overalt, egentlig. Den største bølgen jeg har surfet er 3-4 fot, på en strand som heter Esterillos Este, det er bare 10 minutter fra der jeg bor. Det kuleste med å surfe er å surfe backside, forresten. Da føles det ut som om jeg surfer superraskt, svarer Noah når vi spør ham om hvor han pleier å surfe.

Costa Rica som reisemål er et lite, vakkert og lett land å reise rundt i, blir vi fortalt. Familievennlig er det også, for de som har lyst til å ta med seg familien på et lite eventyr. Familien Storhaug Arce har mange områder å tipse oss om.

– Guanacaste byr på hvite strender og offshore vind, og det er noe å gjøre for alle i hele familien. St. Teresa er litt mer alternativ, men har nydelige strender og bølger. Playa Hermosa er kjent for de beste bølgene. Faktisk ble VM i surfing holdt her for noen år siden. På den karibiske siden er Salsa Brava verdt å sjekke ut, et reef-break. Ellers er det masse god mat, fersk frukt, et rikt dyreliv og vulkaner og regnskog man bare må få med seg, sier de.

– Og mango, skyter Noah inn. – Verdens beste mango. Jeg elsker å spise mango.

 

Norge er kaldt, men magisk

Selv om de til daglig surfer i boardshorts, har både Noah og Matias testet livet som surfer i tjukk neopren. Det var en morsom opplevelse, men en smule kaldt når man ikke er vant til det.

– Vi har surfet i Hoddevika. Et magisk sted mellom fjellene. Vi vil gjerne tilbake dit, men helst om sommeren, da er det litt varmere. Jeg har veldig lyst til å surfe på Jæren også. Det var kult å surfe i Norge, men det var litt kaldt og uvant å surfe med våtdrakt, sier Noah.

LES MER OM HODDEVIKA HER: SURFETUR TIL STADT

De bor i Playa Hermosa, men føler seg likevel norske. 17. mai feires i hovedstaden San Jose, og de elsker leverpostei, pinnekjøtt og Stratos. Likevel har drømmen om Costa Rica overskygget trangen etter ett A4-liv. Hva er deres beste råd til de som sitter hjemme i Norge og ruger på en drøm?

– Gjør det. Ikke vent til neste år eller til du er ferdig med et eller annet. Vi mennesker er flinke til å lage grunner for å ikke gjøre ting. Ikke vær redd, selv om alle er redd for det ukjente. Som regel er det ingenting å frykte. Vi vil bare si at dere burde gå for det. Planlegg, lei ut leiligheten, ta permisjon fra jobben og prøv et år. Det er den eneste måten å finne ut om det var det riktige, hvis det ikke var det, så bare reis hjem igjen. Det er ingen andre enn deg selv som kan gjøre drømmen din til virkelighet, avslutter Roselinn og Matias.

Trenger du noen flere gode grunner til å stikke til Costa Rica nå? Vi tror nok ikke det, men her er likevel Noah sin personlige toppliste over hva som gjør Costa Rica så bra som det er.

Det er varmt hele året.

Jeg kan sykle til stranden.

Jeg trenger ikke å bruke mye klær.

Det er bølger overalt.

Mangotrær. Jeg elsker å spise mango.

Det er mange dyr her. Apekatter, tucaner, uguaner.

Du trenger ikke å bruke sko.

Ønsker du inspirasjon til andre surfeeventyr bør dere sjekke ut nettstedet til surf-norge.no eller Facebooksiden deres.

"Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no 

 

Les også:

 Geniale apper
Surf's up!
Seychellene, strender som vaniljesukker

 

 


  • Reismedbarn Shop
  • Visit Sweden
  • apollo
  • Supersaver
  • Trivago
  • FAMILIEPARKER I EUROPA
  • blue
  • kosthold
  • Pilot
  • Reismedbarn Shop