LUND

LUND

Hvis du kunne tenke deg imponerende teknologi, for så å kle deg ut som Emil i Lønbeberget å besøke den berømte snekkerboden hans, så anbefaler vår reisende familie en tur til Sveriges eldste by; Lund

Tekst og foto: Marianne Jonstang Grødem, sponset innlegg

Lund oser av sjarm! Gamle, godt vedlikeholdte bygninger ligger på rekke og rad i de koselige gatene. Domkirken, en storslått katedral fra 1145, er et syn og samme er universitetet. Lund er Sveriges eldste by og ble grunnlagt på 900-tallet. Det er i tillegg en universitetsby som strekker seg helt tilbake til 1660. På torvet myldrer det av liv og man kan kjøpe lokale fristelser som frukt og grønnsaker. Ønsker man å se byen på to hjul, er det sykkelutleie på torvet. Midt i hjertet av Lund ligger Stay at hotel apartements  - et leilighetshotell med romslige, fine rom og med gåavstand til det meste.

RESTAURANT VED
I det ene hjørnet av torvet ligger en gammel teglsteinsbygning  som huser restauranten Ved. Høyden under taket og de svarte, mørklagte vinduene samt vedovnen som er kledd i banket messing midt i rommet setter prikken over i-en i de rustikke og kule lokalene. God service og en innholdsrik meny gjorde dette til et fantastisk lunsjsted for både barn og voksne.

Les også: Høstsverige i Sverige

 

KULTUREN
Sentralt i Lund ligger et imponerende kulturhistorisk museum med et 40-talls hus med gammel kulturhistorie. I hovedbygget er det et museum med arkeologiske funn, noe også barna interesserte seg for – rustninger, sverd, hodeskaller, gullmynter m.m. I bakgården ligger det et stort inngjerdet område med bygninger fra middelalderen og frem til 1930-tallet. Det eldste bygget er tårnet som er fra 1274!

Les også: Helsingborg

I et av husene har ”Emil i Lønneberget” flyttet inn og det er miniatyrkulisser kjent fra Emil-filmene. Barna kan dra på seg Emil-lue og –skjorte eller Ida-nattkjole og leke i ”snekkerbua”, klatre i pipa, klatre ned i og opp av utedoen osv.Bygningene i Kulturen er fra alle klasseskiller og det var spennende å se hvordan familier bodde før i tiden. Det er fine hager, en park og både grusveier og brosteinlagte gater mellom husene. Leker med gammeldags preg var til disposisjon i gatene og både styltene, olabilene og tresverd/skjold var en høydare. Om sommeren er det stadig noen arrangementer for barn i Kulturen.VATTENHALLEN
Vattenhallen er et forskningssenter tilknyttet universitetet i Lund. Det er et artig senter der barna kan eksperimentere og utforske mye forskjellig, bl.a. kroppen, elektrisitet ved hjelp av sykling og vannkraft samt å utforske små gjenstander under mikroskop. Det er en sansevegg der man kan bruke følelsene i hendene, lukten og synet, det er stetoskoper så man kan lytte til hjerteslagene, en CT-lignende trommel barnet kan ligge i og på en skjerm se hvordan kroppen ser ut innvendig osv. Midt i lokalet  er det en halvkule av en kinosal, der det blir vist film fra verdensrommet og hvordan universet, planetene og stjernene dannes og fungerer. En god illustrasjon og godt beskrevet for barn.Barna hadde øyne som klinkekuler da de ble vist vanneksperimentene. Røyken og effekten som den flytende nitrogenen har i seg selv og på gjenstander som ballonger, roser og kokende vann var fascinerende. 

Les også: Malmø

RESTAURANT M.E.A.T.
Ingen ting er som å avslutte en herlig dag i Lund med en saftig biff, barnevennlige burgere, super service og avslappende atmosfære!  Nylig ble steakhouse-restauranten kåret til å servere en av Sveriges beste burgere. Anbefales!

Sponset innhold: Journalist har fått dekket oppholdet av Visit Sweden

 

Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no

 

Les også:

Pakkeliste til teltturen
Reiser ditt barn alene?
Små barn på lang tur
  • Reismedbarn Shop
  • Visit Sweden
  • apollo
  • Supersaver
  • Trivago
  • FAMILIEPARKER I EUROPA
  • blue
  • kosthold
  • Pilot
  • Reismedbarn Shop