Mandelens reise fra blomst til marsipan

Mandelens reise fra blomst til marsipan

Mandelens reise fra blomst til marsipan fugler og egg, blomster og kaniner. Nesten alt kan du lage av marsipan. Hovedingrediensen er mandler. Tenk, de har reist helt fra Sicilia eller Spania, for å ende opp i et påskeegg nær deg.

Tekst: Marte Østmoe Foto: Marte Østmoe, Pals, Gettyimages.

Nam! Underveis i rulling og dekorering er det lov å ta en og annen smakebit. Hvis marsipanen skal dyppes i sjokolade, er det alltid lurt å smake litt på ingrediensen først. De fleste av oss kjøper kanskje en marsipanmasse ferdiglaget fra butikk, men ønsker du virkelig god marsipan, skålder du mandlene selv og finner fram bestemors tradisjonelle kvern, sukker, melis og vann. Du bør også velge dine mandler med omhu. I følge ekspertene er det de bitre, spanske mandlene som gir det beste resultatet.

Tre mandler til askepott
Det er prosentandelen mandler som avgjør smaken på masipanen. Noen mener også at dette er avgjørende for kvaliteten. Jo mer mandler, jo bedre er det. I råmasse er det 50% malte mandler og oppfattes som skikkelig luksus. I følge Norges eneste marsipanprodusent, Pals, har figurmarsipan som vi kjøper på bakerierier ca. 40 % mandler, mens marsipanen som benyttes til overtrekk på kaker gjerne har en mandelprosent på 18 – 30.


Men dessverre kan nok påskemarsipanen som vi kjøper i pose være både 6, 7 og 8 måneder gammel og det er jo ingen tvil, fersk marsipan er også best!


Spiselig pynt: Konditoren Ivar Bakke var medlem i konditorlandslaget  og har vunnet en rekke priser for sin bakekunst. Her med en nydelig påskekylling med marsipanlokk.

Der mandeltrærne blomstrer
Nordmenn spiser over 600 tonn julemarsipan, og under det halve til påske. Marsipan og fest hører liksom sammen, men mye tyder på at har vi ingen anledning til å spise kake, da finner vi på en. Til tross for den varme sommeren 2018, slo marsipankakesalget alle rekorder. Marsipan er dermed ikke bare noe vi mesker oss med i høytiden. Likevel er det ok å ha mandlenes eksotiske reise i mente når vi stapper påskeeggene fulle og deretter smatter på ei høne med sjokoladeovertrekk. På Sicilia for eksempel, der hyller man mandlene hvert eneste år og spiller opp til en hel festival til ære for denne næringsrike nøtta. Flere byer arrangerer mandelfestival, men festen i Agrigento er kanskje den største og mest fargerike. Nå, mens mandeltrærne står på sitt flotteste, med lyserøde og hvite blomster, arrangeres La Sagra del mandorlo. Byens antikke templer fungerer som historiske kulisser til folkedans og prosesjoner. Festen foregår hvert år i perioden 1. – 10. mars og boder og torg bugner av alle de mandelprodukt man kan ønske seg.


Når mandltrærne blomstrer: På Sicilia feires mandelblomstringen med en egen festival.


Ja vi elsker mandler
Sicilianere vet altså å hytte sine mandler, men også andre land har mandler som en næringskilde. USA og da spesielt staten California, er storprodusenter. Etter California, kommer Spania og Italia på andreplass etterfulgt av Midtøsten, mens Tyskland er det landet som importerer mest mandler, da etterfulgt av Nederland og Japan.


Søt konfekt: Ved hjelp av små kakeformer, litt konditorfarge og en klype tålmodighet, lager du ditt eget søte påskegodteri.

I de Nordiske landene peker Norge seg ut som ledende marsipan-nasjon og skal vi tro de ansatte på Pals, er vi ikke bare glade i syltynne marsipanlokk og tykke påskefigurer, vi er også glade i kaker der marsipanmassen er bakt inn i selve deigen. De svenske bollene ”semlor” er på vei til å bli populære også i Norge, og tar vi mazarin, kransekake og mandelstang med i dette regnestykke, kan vi like gjerne kalle oss mandelelskere alle mann.


Falsk og ekte
Riktige marsipankjennere vet forskjell på falsk og ekte. Og hva er forskjellen? Jo, mandler eller ikke mandler selvsagt. Den falske er fin for de mandelalergiske. Det finnes også en tredje variant, nemlig marsipan laget, ikke av mandler, men av aprikoskjerner. Til Pals ankommer det over 100 tonn spanske valenciamandler hvert år. Ja, julen er marsipanens storhetstid, men påsken kommer som en god nummer to. I påskesesongens marsipan tilføres det kanskje litt ekstra gulfarge I tillegg spiller jo formen en viss rolle. Den fineste konfekten former du selv sammen med barna. Fugler og egg, blomster og kaniner. Nesten alt kan du lage av marsipan.

Les også:

Novasol, litt ditt og litt mitt
En natt bak gitteret
Dine rettigheter når flyet blir forsinket


  • Reismedbarn Shop
  • Visit Sweden
  • apollo
  • Supersaver
  • Trivago
  • FAMILIEPARKER I EUROPA
  • blue
  • kosthold
  • Pilot
  • Reismedbarn Shop