Marrakech

Marrakech

I Marrakech velger vi å bo på et fantastisk hotell. Lar barna få svømme og kose seg. Ha aircondition på rommet. Bli oppvartet. Slippe å vaske og rydde etter oss.

Tekst og foto: Stina Krinolina 

Stina Krinolina jobber med språklæringsspill for barn, for tiden jobber hun med et prosjekt som skal vise barn at verden ikke er farlig og at også de som ikke kommer fra samme sted som oss også er personer med drømmer, ideer og familier. I den forbindelse legger Stina, hennes mann og deres to barn ut på reise for å se verden i barneperspektiv. Her følger del 5 av deres etappe, Marokko.

Les starten av reisen her. 

Verdenen utenfor hotellet er ganske annerledes. En vegg av varme slår mot oss med en gang vi forlater oasen rundt de store svømmebassengene i hageanlegget, og entrer parkeringsplassen utenfor.

Djemaa el Fna er vår første destinasjon. Første gang vi kom hit var på den varmeste timen på dagen, dagen etter ramadan var stedet forholdsvis tomt. På kvelden var stedet overfylt, vrimlende av aktivitet og mennesker. For mye av det gode for nordmenn på tur, spesielt i forhold til at barna var med. Ingen mulighet for å slappe av og la seg rive med. Jeg bar Lilja fra vi dro fra bilen, rundt omkring på plassen og helt til vi var tilbake i bilen to timer senere. Et bortkommet barn i denne folkemengden... Tør ikke engang tenke på det.

Les også: Organiasert kaos; Marokko

Vi ble "overfalt" av slangetemmere og apetemmere som insisterte på at vi skulle avfotograferes med dyrene, og disse fikk god hjelp av ungene som var skamløst uredde og enormt interesserte, spesielt i slangene.

Tips 1: Avtal pris på forhånd! Her gis det ikke ved dørene, og her snakker vi prutere i verdensklasse.
Tips 2: Ta det rolig, vis og forvent respekt. Se folk i øynene om du har tenkt å gjøre en handel. Gå om du ikke er interessert.
Tips 3: Mange vil ha din oppmerksomhet, du kan ikke gi den til alle. Hold pulsen nede og ta deg tid til å se på det som interesserer deg.
Tips 4: Hold ungene under konstant oppsikt. Vit hvor de er hvert sekund.
Tips 5: Sørg for at du spiser og drikker på steder hvor det er rent.


Selv får jeg viklet en slange om halsen før jeg får sukk for meg. Jeg syns ikke det er like stas som ungene. En apekatt klatrer opp på meg og tisser på armen min. Den samme apa får et godt tak i håret til Lilja og drar skikkelig til.Her får du ferskpresset appelsinjuice for i underkant av fire kroner. Tagine, couscous, kofte, grillet kjøtt, pastilla og annen tradisjonell mat for en femtilapp fra mobile boder. Vi velger å besøke mer etablerte restauranter med tilgang til rent vann for å spise og betaler rundt 20 kroner ekstra per person for dette.

Les også: Gatelangs i Barcelona

Ét sted føler vi oss spesielt komfortable; Café Zaza i en av gatene rundt plassen serverer hjemmelaget, tradisjonell marokkansk mat. Stemingen er avslappet, servitørene snakker engelsk og fransk, og bord, servise, bestikk og toalett er rene.Det er i Marrakech vi ser den største sosiale nøden. En mor med to små gutter kommer bort til oss og spør om vi kan kjøpe juice til dem. Far er syk, mor må ta med ungene ut og tigge for å greie å betale husleie. Handikappede, gamle, mentalt syke, barn uten foreldre. Det er mange hender. I noen områder ser det ut til at det er normalen å be om penger fra utlendinger.Medinaen er mangfoldig og fargerik. Verden er gjennomsiktig. Luften er full. Lukten av urin og avføring blafrer forbi. Lukten av stekt mat, krydder, mennesker, røkelse, varm asfalt, dyr, fuktighet, varme.

Kvinner innhyllet i tekstil, ikke en gang øynene er synlige. Menn i tradisjonelle klær, ungdommer kledd som ungdommene hjemme.Ungene koser seg stort sett, leker med hverandre, opplever omgivelsene uten forutinntatthet, skremmes til forsiktighet i forhold til trafikk og "skumle mennesker" og liker fortsatt slangene og svømmebassenget aller best. Den siste dagen i Marrakech går temperaturen opp til 47 grader, og det blir rett og slett ubehagelig å oppholde seg ute.

Vi bestemmer oss for å ta turen opp i fjellene.

 

Stina Krinolina hadriasworld.com

"Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no

 

Les også:

Gjør bilturen til en lek
Tips til flyturen
Små barn på lang tur


  • Reismedbarn Shop
  • Visit Sweden
  • apollo
  • Supersaver
  • Trivago
  • FAMILIEPARKER I EUROPA
  • blue
  • kosthold
  • Pilot
  • Reismedbarn Shop