Nordlyssafari

Nordlyssafari

Vilt, vakkert og vidunderlig! Har du noen gang vært så heldig og sett himmelen flamme opp i nordlys? Det kan være så fantastisk og så vakkert at man tror man har kommet til et oppdiktet sted.

Skrevet av: Reismedbarn Foto: Marcela Cardenas

"Aurora Borealis", som er det internasjonale navnet på nordlys, betyr "morgenrøden i nord". Nordlyset kommer fra en sone høyt over jordoverflaten, og kan sees om natten i de polare strøk.

Sola sender ut en strøm av elektrisk ladde partikler (elektroner, protoner og heliumkjerner). Denne strømmen kalles solvind. Nordlys forekommer aldri i høyder under 80 kilometer og sjelden over 500 kilometer. Gjennomsnittet for nordlys med maksimal intensitet er 110-200 kilometer; dette varierer fra form til form (www.nordnorsk.vitensenter.no)

Man vet aldri når nordlyset dukker opp, men om du befinner deg, eller bor mot nord i julen, kan du jo være på alerten, klar til å pakke spente barn i bilen og jakte på det magiske lyset?


Foto: Frank Andreassen

Annonse: Finn overnatting i Tromsø her.

Om du befinner deg i nærheten av Tromsø, kan du ta kontakt med Arctic Guide Service, de er nemlig alltid klare til å ta med nordlyslengtende folk ut på tur. De tar deg ut i den svarte vinternatta på ekte nordlysjakt. 

Hvor er lyset best?

Det er det samme lyset som kan ses fra Nordkapp til Lofoten, man ser det bare fra forskjellige vinkler, i denne strekningen er det ingen plasser som har mer nordlys enn andre. Dette er fordi Nordlyset ligger på ca 100 kilometers høyde.


Foto: Marcela Cardenas

Det som spiller størst rolle i jakten på nordlyset er været. Dersom det er tåke lurer den flammende himmelen seg bort. Arctic Guide Service har lang erfaring, de følger nøye med på værmeldingen og i og med at topografien rundt Tromsø er så variert, kan det være stjerneklart på en side av et fjell og snødriv på den andre. Det er dermed mulig å finne lyset ved å kjøre relativt korte strekninger. AGS har et godt kontaktnett over hele Tromsøområdet og får raskt opplysning dersom nordlyset dukker opp et sted.

Når regnbygene ligger tunge over hele området, hender det likevel at nordlyset erter over de fjerne fjelltoppene ved grensen mot Finland.

Når snøbygene kommer og går over Tromsø, skaper aurora grønt gjenskinn på den stille, kalde Storfjorden. I en tett snøstorm kan man være heldig og se nordlyset over klippeøya Håja helt ytterst ved havet. I kaldt, klart vær holder det lenge å kjøre en knapp halvtime for å se nordlyset leke over den imponerende tinderekka i Ersfjorden.   Nordlyset er aldri det samme, og selv nordlysguidene blir av og til fullstendig overveldet av opplevelsen.

Dersom du aldri har opplevd nordlyset anbefaler vi på det sterkeste å være parat til safari med barna. Det er så uvirkelig vakkert at selv de minste vil få et minne for livet.

Les mer om Arctic Guide Service og opplevelser i Nord Norge her: www.nordnorge.no

 

"Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no

 

Les også:

Kanefart
Opplev julen over hele Europa
Christmas London langweekend

 

 


  • Reismedbarn Shop
  • Visit Sweden
  • apollo
  • Supersaver
  • Trivago
  • FAMILIEPARKER I EUROPA
  • blue
  • kosthold
  • Pilot
  • Reismedbarn Shop