Opplev Gotland på langs

Opplev Gotland på langs

Er du en av dem som syns at forsommeren fortjener naturopplevelser utenom det vanlige? Vi reiser sør-øst i Sverige, nærmere bestemt Gotland og ønsker med dette å dele øyas uendelige tilbud av spektakulære opplevelser for hele familien.

Skrevet av: Charlotte Edøy Foto: Charlotte Edøy og Visit Sweden

Til tross for at Gotland kun er 120 kilometer på langs, blir man målløs på øya.
Hver eneste del av øya har sin sjarm og særpreg, enestående natur og et velholdt vakkert kulturlandskap. Hvordan du kan oppleve det beste Gotland har å by på, kan du lese om under.

Vi er ikke de eneste som har oppdaget Gotlands skjønnhet. Mange svensker har funnet sitt andre hjem her og årlig kommer det nesten 750 000 besøkende til øya.
Til og med Pippi Langstrømpe fant veien til ferieøya, da de i sin tid spilte inn de legendariske filmene om den rampete rødhåringen.


Foto: Reismedbarn, vakkert lanskap

VISBY

Visby, som er Gotlands eneste by er på Unescos Verdensarveliste og ligger vakkert til, omgitt av en tre kilometer lang mur. Her er det minimalt med bilkjøring, så desto mer sjarm og stemning. Det er nettopp i Visby filmene vi nevnte over ble spilt inn, så her kan man jo lete etter kjente landemerker fra filmen?

Les også:Historiske Visby


I Visby kan man bo bra på Strand Hotel Visby. Dette er et 4 stjerners hotell med innendørs basseng sentralt beliggende i den indre delen av Visby. God mat finner du på Amarillo.
Her kan du nyte deilige småretter inspirert av det internasjonale kjøkkenet.

TOFTA
Gotlenderne er utrolig flinke til å tilrettelegge ting for barnefamilier. Uansett hvor hvor man befinner seg så har de tenkt på det lille ekstra for at barna skal ha det bra. Leva Kungslador, er en oase rett sør for Visby. Stedet er absolutt verdt et besøk, tilbring en hel dag her, gjør det til en utflukt eller stopp innom hvis dere kjører forbi. Her kan du la barna løpe fritt i en nydelig bakhage blant drivhus, kafébord, husker og grønnsakshager. Hele tunet er en lekeplass for barn, fri lek i eplehagen eller den naturlige lekeplassen som er trukket tilbake under eiketrærne. La barna teste ut sine kunstneriske ferdigheter i kunst- og fairtrade butikken. Nyt et herlig måltid fra deres økologisk kjøkken. Basert på kun naturlige- og kortreiste råvarer tryller Mattias Palmqvist (deres kjøkkensjef) frem de deiligste retter. I deres stenovnsbakeri tilbrederes franske surdeigsbrød), rugbrød, «gotlandslimpa» kaker og bakverk.


Foto: Reismedbarn, Leva Kunstlador

Glem for all del å ikke ta turen innom gårsdbutikken, hvor Kristoffer som står på den andre siden av disken, sørger for ypperlig service. Her selges økologiske produkter til en overraskende god pris. Her kan du få tak i alt fra syltetøy, krydderier, müsli, te, krutonger, hygieneprodukter, vaskemidler mm.

Les også: Lek og burger i Burgsvik

TOFTA STRAND
En av Sveriges beste badestrender finner du  på Tofta, faktisk én av verdens 50 beste strender ifølge det irske «Independent», Tofta strand er ideell for barn i alle aldre, best er den nordligste dele av stranden, ønsker du mer liv bør dere trekke sørover.
Stranden har noen fantastiske sanddyner, nyt frisk luft, myk sand og fantastisk natur. Om badetemperaturene ikke skulle friste, er det allikevel verdt et besøk, om ikke annet for å kjende havluften ruske i håret.


Foto: Reismedbarn, glade barn

I Tofta bor dere bra på familievennlige Toftagården og i restaurant Toftagården kan dere nyte  et herlig måltid, kreert av en prisbelønt kokk og basert på øyas egne råvarer.

Les også: Bo enkelt, men bra på Gotland

 


Foto: Reismedbarn, lokale designbutikker med de fantastiske hagene.

LOKALE BUTIKKER
På Gotland finnes det et hav av spennende loppiser og lokale brukt-, kunst og designbutikker. Er du interresert i dette så lover vi deg at lommeboken får bein å gå på, det finnes på hvert hjørne. Her finnes gårdsloppis, bruksloppis, vinylloppis, keramikklbutikker, snikkerier og lokale gårdsbutikker som selger blant annet noe av det øya kanskje er mest kjent for gotlands lammeskinn.

DJUPVIK
Djupvik som ligger lenger sør på Gotland er verdt et stopp. Djupvik ligger midt i Naturresrvatet som tilhører Ekstakysten, langs hele kysten finner man gamle varder, stående steiner og andre graver. Selve Djupvik består av renoverte fiskeboder som kan dateres helt tilbake til 1800-tallet, et nydelig sted. En moderne kontrast til denne historiske idyllen er Djupvik Hotel, et hotell i særklasse og svært moderne. Å nyte solnedgangen her er helt eventyrlig.

Lenger  Nord på øya, blir det plutselig lenger mellom alle husene, gårdsbutikkene og lokalbutikkene, men det er like fantastisk natur som på resten av øya. Ihre og Rute er nydelige sommerdestinasjoner, men vi anbefaler å ta turen litt videre til Fårø.


Foto: Reismedbarn, målløse opplevelser året rundt

FÅRØ
Fårø er en veldig spesiell øy nordøst på Gotland. Det er nok de frittstående steinklippene også kalt Rauker* som lokker de fleste besøkende hit. Legger du ruten din om Steinkysten så får du med deg flere av de kjente Raukene. Digerhuvud naturreservat på vestre Fårø er sveriges største raukområde. Her finnes hundrevis av raukar, alt på en 3,5 km kystlinje. De høyeste raukerne på Digerhuvud er 8 meter. Her er det tilrettelagt for piknik i det fri, grillplasser til fri disposisjon så pakk gjerne en piknikkurv.

Forutenom raukene så har kalksteinen satt preg på strendene her i området, her er det kalksteinstrender så langt øyet kan se. I kontrastfylte omgivelser finner man Helgumannen fiskeläge nesten som en kulisse, øde beliggende på en steinstrand -et helt fantastisk syn.  Veldig spesielt og veldig godt bevarte.


Foto: Reismedbarn, Helgumannen fiskeläge


Foto: Visit Sweden, Rauker*

FAKTA RAUKER:
En rauk er en bratt frittstående steinklippe eller et fjell, ofte betegnet som et restfjell, formet av erosjon; et geologisk fenomen som kan oppstå når relativt mykere bergarter på en kyst eroderer. kilde: wikipedia.no

SUDERSAND
Når du allikvel er på Fårø bør du og besøke Sudersand. Om sommeren er stranden svært populær for folk i alle aldre. Badetemperaturene er visst ikke så værst heller, spesielt når det blåser fra sør. Sommer eller høst, stranden her er fantastisk året rundt, her er det turgåring og rekreasjon for kropp og sjel som gjelder.

Man kan komme seg til Gotland hele året. I sommermånedene flyr Norwegian dirkete og SAS flyr hele året. Men man kan og benytte båt om man vil besøke den sagnomsuste øya utenom høysesong. Vi ble bergtatt av stort sett alle steder vi besøkte og anbefaler øya på det varmeste.

 

Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no

 

Les også:

Saft suse
Historiske Visby
Små barn på lang tur

 


  • Reismedbarn Shop
  • Visit Sweden
  • apollo
  • Supersaver
  • Trivago
  • FAMILIEPARKER I EUROPA
  • blue
  • kosthold
  • Pilot
  • Reismedbarn Shop