På toppen av Norge

På toppen av Norge

Det er sommer, vi bytter ut badetøy med vintertøy. Vi har latt oss inspirere av et reiseinnlegg på vår egen side og booket sommerens høydepunkt. Vi skal på topptur, ja vi skal bestige Norges høyeste fjell.

Tekst og foto: Charlotte Edøy

Reisefølget er to familier med tre barn og én ungdom. Minstemann er 6 år og i fare for at han skal slå seg vrang halvveis opp fjellryggen, helgarderer vi oss ved å booke en barnevennlig tur. "Galdhøpiggen kids" var selvskreven, vi hadde lest om vennlige breførere i et tempo som kanskje var overkommelig, så valget var enkelt.

For å maksimere turopplevelsen var overnatting i lavvo en selvfølge. To familier i en og samme 8-manns lavvo, med gode venner så går alt! Bilen er fullpakket, mat, snacks og klær for fire årstider.  

Bilturen fra Vestfold til Lom er levelig, selv for de små. Barna lar seg selv begeistre av vakker natur, ja så mye at de fra baksetet filmer og dokumenterer det de ser med hver sin iPad. Vi legger inn et stopp i Lom for å teste om de berømte kanelsnurrene lever opp til sitt rykte og tar et obligatorisk turistfoto foran Lom Stavkirke.

Raubergstulen Turisthytte er neste stopp. Turisthytta ligger ved foten av Galdhøpiggen og er vårt siste mulige overnattingssted før oppmøtested dagen etter. Positivt overrasket ankommer vi det veldig hyggelig tunet med fjellstue, hytter og teltplass. Leirplassen vår for natten er omkranset av det fineste fjelllandskapet, vill formasjon i alle himmelens retninger. 


Leirplassen vår for natten er omkranset av det fineste fjelllandskapet

Morgendagens tursekker blir pakket møysommelig. Turen opp Galdhøpiggen er beregnet å ta 6-9 timer, alt avhengig av tempo og pauser. Vi må kle oss for vinter, tross det er juli. Været skifter fort i fjellet så vi pakker ekstra skift, x-antall lag med fleece, ull og dun pluss en hel dag med rasjonering av mat. Påsmurte polarbrød, drikke, energibarer er blant det vi hadde i sekken.

Det er oppmøte ved morgengry. Vi melder vår ankomst utenfor Juvasshytta. Vi får en rask introduksjon, utdelt seler og tau før turen starter. Vi går tørrskodde første delen av turen, tempoet er raskt. Det er slakk stigning, underlaget er kupert, akkurat der likner området mest på et månelandskap. Bak oss har vi spektakulær utsikt mot sommerskisenteret, Vesljubreen og vannet. Vi har tatt på oss for mye tøy og må ta noen raske stopp for å ta av noen lag.


Den spektakulære utsikten mot sommerskisenteret og Vesljubreen

Tåken legger seg, temperaturen synker, det er våt snø i sikte, vi skal over breen. Vi tar en liten rast og tissepause før vi får utdelt våre plasser i taufølget, vi blir plassert annenhver - voksen og barn. Styggebreen "bærer" navnet sitt, det er en farlig isbre vi skal over, derfor er det ekstremt viktig å gå i følget. Vi må se opp for sprekker og ha god avstand til den foran oss. Turen over breen tar alt fra 40 minutter til én time. I følget må man ha tålmodighet, respektere at du har noen som "henger" foran- og bak deg. Stopper du, så stopper resten. Jevnt tempo er virkelig å anbefale. Halveis over breen letter tåken og vi oppdager at vi er omkranset av spektakulære fjelltopper, dalførerer og isbreer i alle retninger.

Endelig over breen og klare for å ta fatt på siste etappe. Vi løser opp tauet og kan nå gå på egenhånd. Det er bratt og kupert med store steiner opp ryggen. Det er viktig å gå sammen med barna. Barna er så ivrige da de skjønner at de nærmer seg målet at de nærmest løper opp fjellryggen som noen geiter. Med angst for å miste barna av synet, ble det en heseblesende tur for oss voksne halveis løpende etter.

De løper fortsatt, nærmest krabber i slaps på alle fire, siste del. Vi skimter steinhytta som ligger der på toppen, innpakket i tåke. Endelig har vi nådd målet, vi greide det!  Vi gisper etter luft og jubler, "vi er på toppen av Norge". Fy søren vi er så stolte, stolte av å ha så flinke barn, stolte av å få være en del av denne flotte nasjonen og stolte av at vi har en så fantastiske natur!!! 

Tre kvarter får vi på toppen, tre kvarter til å beundre den majestetiske utsikten (hvis tåka letter) og til å skifte og til å fylle på med mer energi. Turisthytta er full, her står man nærmest og spiser, skifter der man sitter, nyter egen matpakke eller dyr pølse og velfortjent cola fra kiosken. Egen søppel må man huske å ta med seg ned igjen. 

Turen ned er virkelig en opptur, endelig får man løftet hodet, tåka letter og Jotunheimen ligger der under oss. Vi får som fortjent, utsikten og godværet som vi har ventet på.  Vi går i kø og treffer store brefølger på vei opp. Minstemann er i lykkerus, han får gå foran med føreren vår og får lede an over breen tilbake. Det er reine påskestemningen. Vel over og vi får endelig tid til å la inntrykkene synke inn. Vi tar farvel med resten av følget, og rusler siste etappe tilbake i eget eget tempo. Vi føler oss lette og ruset på opplevelser, dette var gøy, gøy for alle aldre. Dette må vi gjøre igjen!


En liten rast og tissepause før vi får utdelt våre plasser i taufølget


Det er bratt og kupert med store steiner opp ryggen


Tåka letter og Jotunheimen ligger der under oss


Minstemann er i lykkerus, han får gå foran med breføreren vår


Reisefølget og gode venner


Vi soler oss i glansen av Galdhøpiggen

Galdhøpiggen Kids:
Galdhøpiggen Kids er en av mange turer Jotunheimen Arrangement har å tilby. Deres dyktige førere viser folket hva Jotunheimen har å by på. Deres guider har stor kompetanse og erfaring innen fjellsport og sikkerhet. De setter sikkerhet og turopplevelse høyt, da de vil at deltakerne skal sitte igjen med en positiv opplevelse etter turen.  

Galdhøpiggen kids arrangerer taulag som er barnevennlige. Her går du i 15 mannstau, noe som gjør det enklere å regulere tempoet etter gruppens behov.

Taulaget som ikke har et ubegrenset antall deltakere gir større fleksibilitet som du garantert vil sette stor pris på! Barnefamilier har fortrinnsrett til turen. Du kan også melde deg på som voksen, men turen går på barnas premisser. Vær tidlig ute med å booke tur, turene er veldig populære og det blir raskt fult.

 

Tips til bekledning:

Ta med esktra skift, du blir våt på vei opp og må skifte til innerste lag når du er på toppen. Det er derfor lurt å pakke følgende:

 • ullundertøy  + ekstra skift i sekken
 • god turbukse + ekstra skift til barna 
 • ullegenser
 • fleece
 • tynn dunjakke
 • vindjakke
 • ullsokker + ekstra skift 
 • gode fjellsko 
 • gamasjer 
 • solbriller
 • solkrem
 • votter
 • lue

Husk å impregner fottøy.

"Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no 

 

Les også:
Vi sykler Rallarvegen
Surf's up!
Seychellene, strender som vaniljesukker

 

 
 • Reismedbarn Shop
 • Visit Sweden
 • apollo
 • Supersaver
 • Trivago
 • FAMILIEPARKER I EUROPA
 • blue
 • kosthold
 • Pilot
 • Reismedbarn Shop