Pakke, pakke, pakke

Pakke, pakke, pakke

Du skal reise på tur med barna. Billettene er bestilt, og avreisedagen nærmer seg. Det er i grunnen «bare» pakkingen av reisevesken som gjenstår.

Tekst og foto: Anette K. Haldorsen

For de litt større barna, er det stort sett praktiske klær og underholdning til reisen som gjelder. Men, for de aller minste globetrotterne kan bagasjen by på hodebry for nybakte foreldre.

Her er et par generelle tips når du skal pakke til de aller minste.

På reisen:

Drikke
Dersom barnet er så lite at det bruker morsmelkerstatning, er de ferdigblandede NAN-boksene geniale. Disse kan også drikkes kalde. Men, husk å ha med deg store nok flasker, slik at hele boksen får plass i flaska, og du slipper søl. Ellers er pulver greit, men porsjoner ut på forhånd. Mål opp direkte i flasken, slik at det bare er å slå over vann.

Drikker barnet saft eller juice, bruk gjerne de minste flaskene. Ha heller med to små – enn en stor. Da er du mindre «sårbar» om en flaske skulle trille under setet foran. Ha også med ekstra, rene flasker, dersom en blir stående så lenge at drikken blir sur. (det er ikke så lett å vaske opp på fly)

Mat
For barn som er store nok til fast føde, så kan litt spennende snacks være redningen på lange flyturer. Ta med noe barnet liker, men som samtidig er minst mulig grisete.
Kjeksposer etc har en tendens til å sprekke, så husk å helle alt på egnede plastbokser. Her gjelder samme tommelfingerregel som ved drikke; heller flere små bokser, slik at det ikke blir helt krise om en boks skulle gå i gulvet.

Doble brødskiver med godt pålegg, rosinesker, fruktbeger, bokstavkjeks, litt søt, tørr frokostblanding og riskaker er alle ting som kan være med på å redde turen. 


Stell og skift
Bleier, våtservietter og ekstra skift er selvfølgelig et must. Lag ferdige «stellepakker» i små avfallsposer, og legg disse lett tilgjengelig, for eksempel i lomma på stolryggen foran. På den måten slipper du å rote rundt etter mange ting når krisen er ute. I en avfallspose putter du bleie, våtservietter, lotion og evt en ren body. Brukt bleie/våt body kan du senere legge i avfallsposen. Lag gjerne flere slike «stellepakker»; avhengig av hvor langt du skal reise.

 

Leker og underholdning
Ha med noen nye, spennende leker. Men, husk for all del skolissa! Når en leke triller ned under setet foran, er det veldig greit å kunne heise den opp igjen med en snor som er bundet rundt ditt, eller barnets håndledd. Det gjelder også smokker, kosekluter etter yndlingsbamsen.

De litt større barna kan ha mye moro med gratis-apper på Ipad eller telefon. Men, det finnes også «spill» som kan underholde de minste. Blant annet har lekeprodusenten Fisher Price utviklet spill og gratis opplevelsesbrett som kan underholde barn ned til 9/10 måneder.

 

Annet:

 • Fly og flyplasser er ofte kalde og åpne. De minste bør ha på seg en tynn lue inne, da aircondition lett kan gi øreverk. Det er også lurt å la barnet reise i tynt ulltøy, da dette tørker raskere om uhellet skulle være ute.
 • Et teppe eller tykt skjerf kan lage en fin «sovehule» for de minste barna. I flysetet stikker selene opp, i tillegg til at setet gjerne er i «nedoverbakke»:
 • En liten pute kan være nyttig for den forelderen som blir sittende med barnet i fanget, eller hvis mor skal amme underveis. Da får du «bygget opp» under din egen arm (armlenet på flyseter er skarpt og ubehagelig!), og vekten av et sovende barn blir straks mye lettere.
 • Et tynt sjal kan være perfekt hvis barnet skal sove, eller om du skal amme uforstyrret. Dette kan du enkelt knyte til et «telt», enten du sitter i flysetet, en cafestol, eller om barnet skal sove og vil ha mørke.
 • Sjekk om du får lov å ha vogna helt frem til gaten. Hvis ikke er bæreseler et must!

 

Hva pakker du i?

 • Pakk i en praktisk sekk! Trendy vesker får bli en annen gang, det er veldig greit å ha (hånd)bagasjen på ryggen – og begge hendene fri.
 • Dersom dere er så heldige at dere reiser to voksne, er det lurt at den ene har alt til barnet i sin håndbagasje, mens den andre organiserer reisedokumenter og «voksenting». Med klare roller før og under reisen, reduserer man faren for at noe blir glemt.
 • Det er en fordel om dere pakker slik at èn person kan frakte alt av bagasje. (For eksempel en stor trillekoffert med en bag oppå) Vogn og baby er gjerne en håndfull i seg selv, så den «ledige» personen bør være i stand til å frakte resten på egenhånd.
 • De voksne kan med hell reise i behagelig klær, gjerne med mange lommer. Det blir litt kaving og bæring med en liten på slep! I tillegg er det ofte store avstander og mye gåing på flyplassene.

Ellers:

 • Hvor mye du trenger av bleier og barnemat, avhenger selvfølgelig av stedet du skal til. Bleier i utlandet kan inneholde andre stoffer enn de her hjemme, så vær obs dersom du har et barn med sart hud. Det kan også være greit å ha med seg noe barnemat, for eksempel en pakke grøtpulver. Da vet du at du har mat barnet garantert tåler, dersom minstemann skulle bli rammet av «feriemage».
 • Porsjonspakker med bio-tex er praktisk når det er langt til neste vaskemaskin.
 • Ekstra tåteflasker/tutekopp kan være greit hvis minstemann ikke drikker av vanlig glass.
 • Solkrem til den minste kan være tryggest å kjøpe i Norge.
 • Enkelte hoteller/cruiseskip krever badebleier til de minste. Dette er også greit å ha med fra Norge. (Men – du trenger ikke så mange. Disse kan tørkes – og brukes om igjen dersom de er rene)

Men viktigst: rolige, godt forberedte foreldre gir blide og harmoniske barn. Prøv å tenke gjennom mest mulig scenarioer på forhånd, slik at du slipper å bruke ferien på å stresse rundt etter noe du har glemt. Husk – det meste ordner seg! 

 

"Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no

 
Les også:
http://www.reismedbarn.no/experiences/action/detail/c/0/e/139/t/lang-ferie-i-thailand-hua-hin
http://www.reismedbarn.no/beskytt.barna.i.varmen
http://www.reismedbarn.no/svev.hoyt.i.det.bla


Har du noen gode pakketips, del gjerne med oss under:

 • Reismedbarn Shop
 • Visit Sweden
 • apollo
 • Supersaver
 • Trivago
 • FAMILIEPARKER I EUROPA
 • blue
 • kosthold
 • Pilot
 • Reismedbarn Shop