Reise med barn - i magen

Reise med barn - i magen

Hva sier ekspertene om å legge ut på reise med barn i magen?

Skrevet av: Reis Med Barn

Du skal bli mamma, kanskje for første gang, kanskje andre eller tredje. Uansett er livet i magen de ni månedene det er der førsteprioritiet i samtlige av livets små og store valg. Så hva sier ekspertene om å legge ut på reise med barn i magen?


Vi i Reis Med Barn har god erfaring med å reise som gravid, her i Praha med gode venner.

Hva er dine tanker om å reise når man er gravid?

- Som jordmor forholder vi oss til veiledende retningslinjer. Rådene må i tillegg  tilpasses den enkelte gravides helsesituasjon.

Det er viktig med en god reiseforsikring som dekker eventuelle sykehusopphold og hjemtransport.

Flyturen
Vi konsentrerer oss i hovedsak om reiser som innebærer flyvninger.De forskjellige flyselskapene har forskjellige regler for hvor lenge de vil reise med gravide og de fleste selskaper krever helseattest fra lege eller jordmor som bekrefter at den gravide er frisk og at det ikke er stor risiko  for tidlig fødsel. Den gravide får lett ødemer/hevelser i kroppen. Det er anbefalt å bruke støttestrømper under reisen. Det er også anbefalt at den gravide går litt (i midtgangen).

Mat
Vanlige kostråd for gravide  gjelder også utenfor Norden og ellers  i utlandet hvor faren for å smittes av toksoplasmose øker.  Kjøtt,  fisk og kylling skal være godt stekt eller kokt. Det er anbefalt å holde seg borte fra myke oster (upasteuriserte melkeprodukter generelt), og spis kokte grønnsaker fremfor salater. Det er anbefalt å kjøpe vann og unngå springvann og isbiter. Det er heller ikke anbefalt å spise fløteis fordi dette kan være smeltet og fryst igjen flere ganger.

Det var ikke lett å motstå fristelsen av alle de franske ostene når vi besøkte Marseille som gravid :)

Hygiene
Den gravide bør være nøye med håndvask. Den gravide bør unngå kontakt med katter og katteavføring. Dette er fordi katter er hovedvert for toksoplasmoseparasitten. Blir man smittet med toksoplasmose mens man er gravid, kan smitten overføres til fosteret og føre til lette til alvorlige skader, alvorlighetsgraden avhenger når i svangerskapet mor blir smittet.

Varme
Babyen i magen kan ikke si fra om den blir overopphetet, den blir varm når mor blir det. Det er derfor lurt at den gravide er mye i skyggen og kjøler seg ofte ned. Les mer om å reise med små barn til varme strøk her. Gravide utsetter seg for en viss risiko ved å reise til tropiske strøk og særlig under primitive forhold. En særlig risiko er malariaområder, dette frarådes om det ikke er helt nødvendig!

Smittefare
Som regel bør vaksinasjon av gravide unngås, dette gjelder særlig levende vaksine som gulfeber- og rubellavaksine. )(Rubella er ”røde hunder”). Hvis reisen innebærer stor smitterisiko vil vaksinen oftest innebære mindre risiko for mor og foster enn sykdommen det vaksineres mot. Eventuell vaksinasjon av gravide bør ikke gjøres i svangerskapets første trimester (12 uker). Det er viktig å forebygge mage- og tarminfeksjoner fordi diaré kan gi for tidlige rier. Dette gjør man ved å unngå springvann, isbiter, ukokte/ustekte matvarer, se an spisestedene, bruk rikelig med antibac og vask alltid hendene etter toalettbesøk!

New York er kanskje ikke det værste stedet å reise til når man er gravid og har "cravings". Nyter her deilige cupcakes fra Magnolia Bakery...

Ta forhåndsreglene på alvor, så ønsker vi deg og det lille mirakelet på innsiden god tur!

Ps! Mesteparten av opplysningene er hentet fra Folkehelseinstituttet. Utenlandsreiser og smittevern.

"Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no

LES OGSÅ:
Hils høst velkommen
Svev høyt i det blå
Slik holder du barna frisk i ferien

Har du vært ute å reist med barn i magen? Del gjerne med oss:

  • Reismedbarn Shop
  • Visit Sweden
  • apollo
  • Supersaver
  • Trivago
  • FAMILIEPARKER I EUROPA
  • blue
  • kosthold
  • Pilot
  • Reismedbarn Shop