Skiglede for liten og stor!

Skiglede for liten og stor!

Selv om Kong Vinter lar vente på seg flere steder i landet, meldes det om fine forhold til fjells og i de største alpinanleggene.

Skrevet av: Reismedbarn.no

Er dette din første vinter der du skal ha ski på barneben? Det kan være en utfordring, så vær beredt, som de sier i Speideren. Hvis du ønsker at ski og slalomturer skal bli en del av familielivet fremover er det viktigste i starten å fokusere på positive opplevelser, fremfor hurtig fremgang. Dette kan fint fremmes ved å forberede barna, snik med en liten, søt ”premie” i sekken og forsøk å ikke stresse for mye.

Lag på lag, støvler, staver, hjelmer og smøring kan være en utfordring for både store og små, så ta små skritt og smil, selv om pulsen begynner å øke midt i alle allværsklærne.

Når vi er inne på temaet; klær er viktig, så nevnte lag på lag er å foretrekke, da kan man enklest regulere antall plagg etter hvor varmt eller kaldt barnet er. Begynn med ull, deretter fleece og tilslutt vind –og vanntett. Det anbefales å droppe de tykkeste dunjakkene på skitur, både fordi de fort kan bli for varme, men også fordi de lett blir våte og tunge. Man kommer ikke unna at det blir en del knall og fall de første gangene man prøver seg med ski på bena, så dropp dunen, ha med et par ekstra votter i sekken og fest tøyet der det er mulig, slik at det ikke blir åpninger for snøen å trenge inn i. Skistøvler er kalde så bytt gjerne ut sålene med et par ullsåler, de isolerer godt mot kulden.

Det finnes utalllige meninger om hvor lange ski barna bør ha, men langrennski bør som hovedregel være like lange som barnet de første årene. Frem til 4-års alderen er det helt greit å bruke smørefrie ski, men de små er, som oss voksne, best på ski smurt etter forholdene.

Det sies at det de fleste barn kan starte med alle typer skiaktivieter den vinteren de blir to år. Også her er det viktig at mamma og pappa tenker opplevelse foran mestring. Det sier seg selv at det ikke blir lange turer over skog og hei med så små barn. Langrennstrening gir god balanse og det er å foretrekke at barna kan grunnleggende langrennsteknikk før de begynner med slalom eller snowboard.

Annonse: Finn overnatting til fjells her.

Man kommer seg ikke særlig langt uten å bruke fiskebein i oppoverbakkene, vær oppmerksom på at dette er tungt arbeid for små ankler, så ta gjerne et pust i bakken på toppen av kollen før dere lærer plogingen på vei nedover igjen. Hyppige pauser med applaus for innsatsen og litt hygge gjør skiopplevelsen til noe barna ser frem til neste gang! 

Har man fortsatt barn i pulk, kan du lese om litt nyttig pulkvett her.

Når dere skal i gang med slalom eller snowboard er det viktig at dere opprettholder langrenn ved siden av, på grunn av den gode balansen vi har nevnt over. Om barnet virker interessert, kan man også her starte når barnet er 2-3 år gammelt. Skiene bør være litt kortere enn barnet og staver er bare i veien i starten.

 

Begynn i en alpinbakke for barn, den er ofte slakk og ikke så lang. Dermed ser den overkommelig ut for småtten som skal sette utfor for første gang. Det er også t-krok eller tallerken, ikke stolheis, som kan være litt skumlere.  De første turene i heisen kan du gjerne stå med barnet mellom bena, men det er viktig at du så tidlig som mulig lar barnet lære å stå alene. Vi i Reismedbarn har erfart at jo flere turer du står sammen med barnet, dess vanskeligere er det å få dem til å prøve alene –det er jo så trygt i pappas armer.

La barnet selv bestemme når han eller hun er klar for å prøve de større bakkene, men ikke la de sette utfor brattere bakker enn at de kan stå selv. La de ta den tiden de trenger, et barn som blir ”jaget” opp i de store bakkene mister kanskje interessen.

Vær beredt på at barnet kan bli engstelig på sine første turer, det er viktig at du som forelder føler deg god nok på ski til at du klarer å ha barnet mellom egne ski for å komme trygt ned. Er du ikke det, kan det være lurt å melde seg på skikurs – de store alpinanleggene arrangerer kurs for folk i alle aldre.

Husk hjelm, briller og en god dose tålmodighet.

 

Lykke til!

 

"Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no

 

Les også:

Kanefart
Nordlyssafari
Skisteder i Norge

 


  • Reismedbarn Shop
  • Visit Sweden
  • apollo
  • Supersaver
  • Trivago
  • FAMILIEPARKER I EUROPA
  • blue
  • kosthold
  • Pilot
  • Reismedbarn Shop