Småland mot nye høyder

Småland mot nye høyder

Et lite land med eget karamellkokeri, polkagrisfabrikker, en hel filmverden og muligheten til å se alt dette fra lufta. Det er Småland det, men slettes ikke smålig!

Tekst og foto: Marte Østmoe, Helle Andrea Gundersen (9) og venninnen Eivor Unn Torsdatter (10) når uante høyder i Sverige.

– Dette er helt himmelsk! Helle Andrea Gundersen (9) henger over kurven. Over henne svever en luftballong i alle regnbuens farger. Under henne ligger røde, svenske bondegårder små som legoklosser. De hvite matpakkene med surhøy ligner marshmallows. Dette er første gangen Helle besøker Småland i Sverige. At hun de følgende dagene skal bli servert uante mengder pastellfargede minimarshmallows, de lekreste kaker, håndlagede karameller, knasende knekk, hjemmelaget is og flere stenger med polkagriser, nei det aner hun foreløpig ikke noe om…


Nå er hun i svevet og blir like godt kjent med Småland fra oven. 

Gränna i Sverige er et av få steder i Norden som kan tilby ballongferder. 


Å plukke grankongler

Etter at pioneren og eventyreren Salomon August Andrée fra Gränna, forsøkte å nå Nordpolen ved hjelp av en ballong, er hjemstedet hans blitt kjent for nettopp dette: Luftballonger.

Det lille stedet har sin egen ballongklubb som er oppkalt etter han. Mellom 20 og 25 ganger i året er de oppe i lufta. Været spiller en stor rolle her. Det må aldeles ikke være torden. Ikke kastevinder. Ikke regn. – Faktisk er det nesten lettere å arrangere en flyvning om vinteren. Uansett årstid er det tidlig morgener eller sene kvelder som gjelder. Helle burde vært i senga si for lengst 

– Vill du inte plocka kottar, spør piloten Björn Boberg. 

– Kottar, hva for no? 

Helle ser litt mistroisk på den pensjonerte flygeren, men følger pekefingeren hans med blikket og ser at nå subber ballongkurven akkurat over grantoppene. Langt der nede speiler ballongen seg i vannet. Tenk at vi flyr. Vi svever!

Idas sommervise
Astrid Lindgren som er født og oppvokst i Småland, lot seg inspirere av Salomon August Andrée. I en av hennes Pippi filmer har den gale jentungen festet ballongen til sengen sin og til Tommy og Annikas store forundring, flyr venninnen av sted. Akkurat denne scenen er det vanskelig å rekonstruere, men på den nyåpnede filmsenteret Filmbyn, står kulissene klare, utkledningsklærne er framme og kamera går. 

Her kan barna gå ut og inn av kjente roller som de kjenner så godt fra Lindgrens filmer. Det er fritt fram og høyt og lavt. Senteret har det siste innen teknologi, en rekke konkurranser som går på fakta om Astrid Lindgrens produksjoner og dessuten egne små studio hvor du kan synge inn din favorittsang. Få dager etter får du tilsendt lydfilen på epost og kan høre på din egen versjon av Idas sommervise. 

På Filmbyn går vi inn i alle scenen vi kjenner fra Astrid Lindgrens historier. Tenk, replikkene sitter!

Snurr film og vær Pippi for en dag
I cafeen på Filmbyn finner vi Johan Zedig som serverer hjemmelaget is og topper den med knuste sukkertøy fra karamellkokeriet i Mariannelund. 

Litt strøssel er likevel ikke nok. Her må vi oppsøke kildene! Kokeriet er et ekte familieforetak der kokosbollene rulles for hand, og ved hjelp av en sløv kniv porsjoneres  den myke fudgen i passe munnfuller av søt, myk masse. Nam: bringebær, vanilje  og lakrissmak. 

– Min favoritt er cowboykarameller, bedyrer daglig leder Cicci, eller rettere sagt Cicilia Johansson som til lunsj grabber med seg en kjærlighet på pinne med røde og gule striper. 

De fleste gjestene som kommer innom, skal som regel videre til Vimmerby, Astrid Lindgrens verden eller Astrid Lindgrens Näs. 

Cicilia Johansson er andre generasjon godis og karamellkoker på Mariannelund 

Også her selges godteri fra karamellkokeriet i Mariannelund. For Lindgren var snill mot barna. Å være snill, betyr å skrive gode historier og gi dem noe søtt å tygge på.

Bo i Bakkebygrenda
Denne tradisjonen har Therese Axelsson tenkt å føre videre. For et knapt år siden startet hun café, Bed & Breakfast og en liten butikk midt i ingenmannsland, men fremdeles innen 45 minutter fra alle parker og aktiviteter. 

På hennes lille sted er det likevel ikke meningen at du skal gjøre så mye. 

– Mennesker nå for tiden ser ut til å ha et kjempebehov for å komme seg ut på landet, sier hun og kan vise til mer enn hundre kaffegjester hver dag. Ikke bare lokker kaffen. Det går også gjetord om Thereses kaker. Og når ikke de voksne ser det, serverer hun små snapsglass til barna, proppfulle minimarshmallows i pastell. Stedet heter egentlig Bodaskögle, men å bo her er som å delta i en fortelling fra Bakkebygrenda. Her er det uteservering og musikk fra de glade 50-årene, hund, katt og kaniner. 


Helle Andrea og kaninen Stampe blir gode venner på Två röda hus


På overnattingsstedet Två röda hus, er det kaker, café og kaniner! 

 

Klapp en elg

Flere eksotiske dyr finner vi på elgparken i Skullaryd. 

– Tenk å forlate barnet sitt på den måten da, utbryter Helle og synes synd på den lille elgkalven Karls som, straks etter at den ble født, ble forlatt av moren sin. I slike tilfeller er det nærliggende å tro at det er noe feil med kalven, men elgpasser Erik Öster  (23) har siden dag en passet på. Det er langt fra noe galt med Karl. Eller kanskje likevel? For etter få dager tror visst kalven at Erik er den ekte mammaen hans og som en gårdshund følger han alltid hakk i hæl, legger seg til rette på dørmatta og om natta må han følges ut for å tisse. 

Foruten lille Karl, tar Erik vare på 70 krinhjort samt 12 elger. To ganger om dagen kjører han turistene på elgsafari. 

Det er helt dyrisk å besøke Skullaryd! 

Etter å ha lekt grevinner på Hotell Ullinge, må vi bare bade! Södra Wixen ligger klar og fristende. Vi har med shampoo og såpe, men inntrykkene etter turen kan vi ikke vaske vekk. 

Smaken av søtt sitter på tunga lenge etter at vi har kommet hjem. Og når Helle tenker på ballongturen, kiler det fryktelig i magen: – Det var helt himmelsk! 

 

"Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no 

 

Les også:

Geniale apper
Surf's up!
Seychellene, strender som vaniljesukker

 

 

  • Reismedbarn Shop
  • Visit Sweden
  • apollo
  • Supersaver
  • Trivago
  • FAMILIEPARKER I EUROPA
  • blue
  • kosthold
  • Pilot
  • Reismedbarn Shop