Spør ernæringsfysiologen

Spør ernæringsfysiologen

Vår ernæringsspesialist heter Anette Skarpaas. Hun er klinisk ernæringsfysiolog, og jobber på Atlantis Medisinske Høgskole og som selvstendig næringsdrivende. Hun har to jenter på ett og tre år. Primært jobber hun med vektreduksjon, men har også stor interesse for barneernæring.

Ernæringsfysiolog Anette Skarpaas

Vi her i Reis med barn, er så heldige å ha hennes ekspertise tilgjengelig, så lurer du på noe er det bare å spørre!

Torild N K lurer på dette:

Hva er beste reiseproviant for en på snart fem måneder og en på snart tre år på bil/buss eller flytur?

Anette svarer:

Planlegg og kjøp inn dagen før reisen. Tenk godt gjennom hvor mange måltider barna trenger på reisen. Reisen går veldig mye bedre om barn (og voksne) unngår sult og lavt blodsukker... Hva er enkelt, hva liker barnet og hva metter over tid?

Hva et barn liker, er jo veldig individuelt. En på fem måneder får som regel en del melk. Hvis du gir morsmelkerstatning, er et godt tips å ta med flasker ferdig med pulver i, slik at du slipper å vaske flasker og måle opp pulver på reisen. Ha med litt ulike bokser eller glass med babymat som barnet liker. Dersom barnet er glad i smoothie og fruktpure, så er det noe som kan være lurt å ha i bakhånd.

Barnet på tre bør ha ordentlig mat, og mat som tidsfordriv. Den mest klassiske feilen mange småbarnsforeldre gjør, er å gi feks kjeks fra starten av en reise. Dette er ugunstig på mange måter, blodsukkeret får topper og dupper og barna kan få lite lyst på grovbrødskiven etter å ha fått smaken på kjeks. Det er ikke ulovlig med kjeks, men tenk litt på når du bruker det, og om det er nødvendig. De største måltidene bør inneholde fiber, protein og fett. Beregn inn at noe mat mistes eller kastes. Ha med ulike små bokser, slik at barnet selv kan velge. Eksempler på gode matvarer er grovt brød med ulike favorittpålegg, fiskekake, oppskåret frukt og grønnsaker, bær, smoothie, kjøtt/fisk, tørket frukt, porsjonspakninger med pålegg, knekkebrød og havregrøt som det er bare å tilsette varmt vann. Brødskivene bør være grove og du kan gjerne bruke litt fett (margarin, majones, avokado) på brødskiven, da varer metthetsfølelsen lenger. Bruk gjerne plastfolie for å skille de ulike matvarene. Epler med kanel er gode etter flere timer, om du legger en stram plastfolie rundt.

Planlegging er det viktigste!

 

"Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no

  • Reismedbarn Shop
  • Visit Sweden
  • apollo
  • Supersaver
  • Trivago
  • FAMILIEPARKER I EUROPA
  • blue
  • kosthold
  • Pilot
  • Reismedbarn Shop