Sterk sol møter ung hud

Sterk sol møter ung hud

Kjenn så deilig sola varmer! Og så sjarmerende det er når barna får fregner og farge i kinnene! Solkrem eller ikke solkrem? Hva sier ekspertene?

Tekst: Marte Østmoe, Foto: Privat og Reismedbarn 

Lys og sol gjør oss glade. Det er naturlig å møte vårsola med et stort smil, men eksperter ber oss også om å være forsiktige. Nora Vo Nyseth (40) er utdannet sykepleier, med videreutdanning om nettopp huden. Hun understreker at huden er vårt største organ og at vi som foreldre må opptre som gode forbilder, pleie og beskytte både vår egen, og barnas hud. Nora har jobbet  med hud i over 13 år, behandlet mennesker med dårlig hud, sår hud, skadet hud.

– Det er lettere å forebygge, enn å reparere, presiserer sykepleieren og ber oss foreldre å tenke på dette før vi sender barna våre ut i sola.

Brun eller brent
Vi kaller det solbrenthet, men sykepleier Nora mener det er viktig å understreke forskjellen mellom hud som er brent av sol og hud som er brent av menneskeskapte kilder. – Begge deler kan gi huden sår, sier hun, men ettervirkningene er likevel forskjellige. – I begge tilfeller behandler vi det skadede området, huden heles og kan se bra ut etter behandlingen. Skaden som skyldes berøring av eksempelvis en varm stekeplate, eller varmtvann, vil bli bra igjen uten store senkomplikasjoner, mer alvorlig er det om huden er brent av solstråler. Nora forklarer det slik: – Huden kan se bra ut men UV-solstråler kan gjøre skade og endre på DNA. Ødeleggelsene oppdages kanskje ikke med det samme men huden «husker» skadene. Det å bli solbrent som barn kan derfor øke risikoen for å få hudkreft som voksen.

Les også: En pause fra solen med Reima

Tynn hud, sterke stråler
– Husk at barna har tynnere hud enn voksne, og blir lettere brent, sier Nora som råder oss til å ikke kle av barna med det samme det blir varmt, men i stedet skifte til tynnere klær som samtidig dekker. Dessuten er det bra å ha solkremen lett tilgjengelig. Men på markedet finnes det flust av merker. Hvilken type skal vi velge? Nora Vo Nyseth, anbefaler å lese oss opp på nyere målinger og tester. I 2017 utførte eksempelvis forbrukerrådet en større undersøkelse av solkremer spesielt egnet for barn. Her ble kun åtte av 45 kremer klarert. Forbrukerrådet testet ut om kremen var miljøskadelig, allergifremkallende eller hormonforstyrrende.

Bevar korallene, men beskytt barna
Forskning viser også at flere typer solkrem ødelegger verdens flotteste maritime miljø og dreper korallene i havet. Sjekk derfor kremens innholdsfortegnelse og unngå kremer som inneholder kjemikaliene Oxybenzone og Oxinoxate.

3500 av dagens solkremer inneholder disse kjemikaliene og på Hawaii har man laget en egen lov som forbyr disse stoffene. Men bruker vi ikke solkrem, kan dette også gå galt.

Vær derfor obs og velg krem med omhu.

I fjor kåret nettsiden Best i test, en svensk solkrem som krem nummer en.

Produktet fikk høyt skår ikke bare fordi den var sterkt beskyttende, men også fordi den var lett å smøre ut og dessuten gunstig i pris. Men er ikke solkrem like farlig og kreftfremkallende som sola selv, spør noen foreldre. Nei, mener Nora: – I Norge blir hudkremer og all annen kosmetikk kontrollert av mattilsynet, sier hun. –  Vi har strenge krav om både innhold og ingredienser og et godt fungerende kontrollorgan, forsikrer hun. Ferske undersøkelser viser likevel at en rekke solkremer ikke holder det de lover, men Nora mener at dette primært gjelder grad av beskyttelse, altså hvilken faktor produktet er merket med. Nora legger til at vi også med solkrem på huden vil ta opp de lenge etterlengtede D-vitaminet. På en annen side er det bare noen minutter i sola som skal til for å dekke behovet for D-Vitamin. – Det er viktig å vite at også kosthold hjelper oss her, sier sykepleieren: – Sola er ikke vår eneste kilden til vitamin D.

 


Den viktige huden:
Nora Vo Nyseth (40) er utdannet sykepleier, med videreutdanning om nettopp huden.  på Høyskolen og ved Senzieakademiet. – Huden er kroppens største organ, sier Nora og minner oss om at det er bedre å ta forhåndsregler og være forsiktig, enn det er å reparere huden etter at skaden har skjedd.

Fra blek til brun
Å få farge og bli brun er i vår tid et tegn på at du er sunn og frisk. Nora Vo Nyseth minner oss om at det ikke alltid har vært slik:

– Før i tiden var det status å ha lys hud, sier hun og viser til en tid da lys hud vitnet om inneaktiviteter og lite utearbeid. Det var med andre ord finere å være blek enn solbrun. I dag er det gjerne motsatt. – Brun hud har blitt en mote og det ser ut til at du har mye fritid, er mye ute og har det bra, forteller Nora, men minner om at pigmentene vi har i huden ikke er for å bli penere, men at det er naturens egen måte å beskytte oss mot sola.

– Huden vår er smart som danner denne forsvarsmekanismen, forteller Nora og forklarer dette videre: – En mørkhudet person som er født og oppvokst i land som har mer sol trenger denne beskyttelsen mer, hos dem med lys hud vil det ta lengre tid enn hos de med mørkere hudtype.

Les også: Beskytt barna i varmen

Eksperten presiserer at det ikke går an å fremskynde denne prosessen ved overdreven soling. Gjør vi det er det stor sjans for solskader og i verste fall celleforandringer på DNA-nivå. Det er her vårt ansvar som foreldre kommer inn. Ønsker vi ikke at barna skal slite med vanskelig hud i voksen alder, må vi passe på! For selv om vi ønsker blide, brune barn, er vi mest ansvarlige når vi beskytter barna, lar dem leke i skyggen, kler dem i tynne behagelige klær og er rause med solkremen.


Brent barn: I følge sykepleier Nora Vo Nyseth er brannskader forårsaket UV-stråler langt mer farlig enn vanlige brannsår. Begge skadene leges, men hud som er brent av sola vil kunne ”huske” opplevelsen og i ettertid utvikle hudkreft.

 

NORA VO NYSETH BESTE SOLVETTREGLER:  

 1. Spebarn fra 0-6 mnd skal ikke utsettes for direkte sol.
 2. Bruk solfaktor med UVA +UVB og helst vannfast. Hyppig påføringer er likeså viktig som høy faktor!
 3. Når vårvarmen kommer bør barnet kles i tynne klær som dekker, men ikke varmer
 4. Når sola er sterkest midt på dagen, - hold barna mest i skyggen
 5. Er du på høyfjellet eller på sjøen må barnet beskyttes ekstra. Vær også spesielt forsiktig hvis barnet oppholder seg nær overflater som reflekterer UV-stråler. Slike overflater kan være: Sand, snø og vann og betong.
 6. La barn få være barn, leke og kose seg ute. Det er de voksenes ansvar å være et godt forbilde for barna.

Les også:
Best-i-test kontrollen av solkrem 2018, samt Forbrukerrådets testing av solkremer for barn i 2017. Testene tar for seg faktorer som: Pris, produktets beskyttelse, miljøprofil, om kremen kan virke allergifremkallende og eller er hormonforstyrrende.

 

"Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no 

 

Les også:

 

Reisehelse
Å pakke til solreiser
Slik holder du barna friske i ferien

 

 

 • Reismedbarn Shop
 • Visit Sweden
 • apollo
 • Supersaver
 • Trivago
 • FAMILIEPARKER I EUROPA
 • blue
 • kosthold
 • Pilot
 • Reismedbarn Shop