Surfetur til Stadt

Surfetur til Stadt

En surftrip til Stadt er ikke bare for ungdommer og adrenalinjunkies.

Tekst: Frode Kaafjeld Foto: Harald Løvland Mannheim 

En surftrip til Stadt er ikke bare for ungdommer og adrenalinjunkies. Vi dro på familiecamp til den forblåste halvøya lengst vest i Norge og fant vårt paradis mellom hav og stupbratte fjellsider.

Stadt er for de fleste bare et ord som dukker opp midt i værmeldingen i kombinasjon med "kraftige lavtrykk" og "stiv kuling utsatte steder". Derfor er overraskelsen stor når vi etter å ha snirklet oss ned de siste spaghettisvingene finner en perle som minner mer om Maldivene enn karrig vestlandslandskap. Det vil si: fjellene er her. Det samme er brekende sauer, steingjerder, naust og skjeve gårdsfjøs. Men i enden av den frodige dalen ligger stranden. Den er halvannen kilometer lang og dekket av kritthvit, finkornet sand. Turkist sjøvann bølger seg mot land. Det er her vi skal tilbringe de neste syv dagene.

Hva har vi gjort?
Vi er Alma (11) og faren hennes (47). Et par måneder tidligere hadde vi sittet på nettet og lurt på hvor vi skulle tilbringe den siste uken av sommerferien. Tilfeldighetene førte oss til en hjemmeside som tilbød opplevelser i bølgene på Stadt - også for barn og voksne. Hvorfor ikke? Før vi hadde tenkt oss om var opplegget bestilt.

Nå er vi i tvil om det var så lurt. Noe har gått galt hos arrangøren, så familiecampen minner faretruende om en ungdomscamp. Den for familier var uken før. Så nå er det oss og en broket forsamling unge fra hele landet.

Vi får tildelt et rom med spektakulære surfebilder på veggene og blir enige om å ta det med godt humør. Solen skinner jo, og i morgen bærer det ut i bølgene.


PERFEKT FOR NYBEGYNNERE


Før vi kommer så langt er det teori i daglistua. Fredrik og Fredrik, to av instruktørene, setter oss inn i hvordan bølgene skapes et sted langt ute i Atlanterhavet, og hvordan de oppfører seg når de til slutt treffer grunnene utenfor Hoddevika. Surfing er ikke farlig, men du skal vite hva du gjør. Det er sterke krefter i sving. Det fine med å dra til Stadt på våren, sommeren eller høsten er at bølgene stort sett er snille. Det er perfekt for oss nybegynnere.

En time senere har vi fått på oss våtdrakt og neoprenhansker. Temperaturen i havet er ikke mer en 13 grader. Nede på stranden blir vi kommandert ned på magen med brettet under oss. Vi skal lære de to mest grunnleggende prinsippene for å fange våre første bølger:

- Å padle som ville f for å komme med bølgen.
- Å  sprette opp (poppe) i stående stilling akkurat i det brettet begynner å skyte fart.

PADLE, PADLE, PADLE
Det virker lett på land, men når vi kommer ut i bølgene oppstår problemene. Det vil si; Alma er oppe på brettet før det har gått 10 minutter. Hun er i ekstase. For farens hennes går det tyngre.

– Padle, padle, padle, skriker en av Fredrik-ene. Og vi padler så det knaser i skulderledd og svir i lungene. På skjelvende ben kommer også gamlefar seg opp på brettet og reiser seg like elegant som 1-åringen i bleiereklamen. Endelig kan også han hyle ut sin begeistring sånn som de andre campdeltakerne gjorde for et par timer siden.

– Så du det, Alma?

– Jada, pappa, du er kjempeflink.

BRØDBLINGSER OG VAFLER
Så er det lunsj. – Allerede? undrer Alma. Tiden går fort i bølgene. Brettene parkeres i en gammel, grå låve med påmalte surfemotiver. Våtdraktene skylles og henges opp. Deretter samler alle seg rundt spisebordet til brødblingser og nystekte vafler. Seansen i havet diskuteres. Alle campdeltakerne har kommet seg opp på brettet. Det er vanskelig å forstå før man selv har prøvd, men 4-5 sekunder i oppreist stilling mellom bølgene gir en fantastisk mestringsfølelse.

- Kjempegøy, sier Balder.

- Litt vanskelig å planlegge når du skal reise deg og hvor du skal sette føttene, mener Christine.

USKREVNE REGLER
Snart er vi klare for dagens andre økt. De to innstruktørene er hele tiden i vannet sammen med oss og sprer entusiasme og gode råd. De passer på at vi ikke ligger for tett og at vi følger de uskrevne reglene som gjelder for hvem som har førsteretten til den neste bølgen.  Det er greit å ha dette klart for seg hvis du senere skulle ligge i "lineup-en" sammen med 20-30 andre surfere som er ute etter akkurat den samme bølgen som deg.

YOGA PÅ LÅVEN
Sånn fortsetter uken - to surføkter om dagen og innimellom dem fotball på stranden, balansering på slakkline og turer i det vakre kystlandskapet. Været veksler fra sol og sommer, via regn og tåke til friske kulingkast - ofte i løpet av samme dag. Men hva gjør vel det når man kan bli med på yoga i en låve nede ved stranden, spille kort med de andre campdeltakerne eller bare kle seg godt og legge ut på oppdagelsesferd.

SURFEMAMMA
Da vil du garantert støte noen fascinerende karrakterer. Anne Lerfald er en av dem. Den utflyttede hedmarkingen leier ut rom til surfere i det rare huset sitt og går bare under navnet Surfemamma.

– Roen du finner i Hoddevik er unik. Du trenger ikke gjøre noe annet en å nyte naturen i full drag, i vann og på land, sier hun og gir Pavel en skive nybakt brød og en god klem. Den tsjekkiske surfeinnstruktøren er, sånn som så mange andre, bare innom og hilser på.

– Er du her også, sier han begeistret når han oppdager Alma i sofaen.

– Du har vært veldig flink i dag. Du er en ekte surfer, skryter han så både far og datter rødmer av stolthet.TÅREVÅTT FARVEL

– Jeg vil ikke hjem, sier Alma bestemt da det til slutt er tid for å sette kursen over fjellet til Østlandet igjen. – Jeg vil surfe mer. Jeg vil ikke dra fra Pavel, Alexandra, Frida og de andre insisterer hun med tårer i øynene.

I løpet en uke i våtdrakt har både far og datter fått nye venner. Hektet på surfing har vi også blitt selv om det har gått med noen never med Ibux for å dempe smerter i ledd og muskler hos familiens overhode.

Konklusjonen er at en surfcamp er en glimrende familieaktivitet. Det er sosialt, morsomt og en fin måte for små og store å gjøre noe sammen - hvis man trives i havet og har sans for den tilbakelente surfkulturen.

Brett og våtdrakt er inkludert i opplegget. Det samme er instruksjon.

Resten er opp til deg.

FAMILIEVENNLIG

– Vi har mange familier innom her i løpet av en sesong, sier Lars Forberg, leder for Lapoint Surfcamp på Stadt.

 

– Flere kommer tilbake år etter år. Det har nok mye med stedet er å gjøre. Stadt er magisk med sin spesielle natur og laidbacke stemning.  Å komme i gang med surfingen er heller ikke så vanskelig. Vi har familier med barn helt ned i 5-6 årsalderen hvor alle mestrer brettet etter noen dager med trening. Utstyret vi bruker er tilpasset nybegynnere med lange, stabile brett - såkalte longboards.  Det kan være tøffe forhold her, men da finner vi et trygt sted å holde på. Sikkerheten kommer alltid først.

Forberg forteller at familier som er på camp hos Lapoint på Stadt som regel blir samlet i et eget hus. Etter en uke med surfing og sosialt samvær blir det en sammensveiset gjeng som drar hjem med mange gode minner både fra bølgene og fra hyggelige øyeblikk med de andre campdeltakerne.

FAMILIECAMP PÅ STADT

Passer for alle med grei fysikk og som ikke har vannskrekk 

Da er leie av utstyr (brett og våtdrakt) og instruksjon inkludert 

Overnatting er også med i prisen

Mat fikser man selv


HODDEVIK

Den mest kjente surfspoten på Stadt i Sogn og Fjordane

Reisetid med bil er cirka 8 timer fra Oslo og 6 timer fra Bergen

Fine nybegynnerforhold vår, sommer og tidlig høst 

Surfingen foregår utenfor en halvannen kilometer lang finkornet sandstrand

Flere steder tilbyr overnatting, kurs og utstyrsutleie

Hoddevik har verken mobildekning eller butikker


"Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no

 

Les også:

Kule hoteller i København
Biltur, tivoli og fine Axel hotel Guldsmeden
Små barn på lang tur

 
 

  • Reismedbarn Shop
  • Visit Sweden
  • apollo
  • Supersaver
  • Trivago
  • FAMILIEPARKER I EUROPA
  • blue
  • kosthold
  • Pilot
  • Reismedbarn Shop