Sykkeltur med barn –alt du trenger å vite!

Sykkeltur med barn –alt du trenger å vite!

Har du noen gang vurdert å reise på sykkeltur med barn? Da kan du være glad for at vi i Reismedbarn har funnet denne kule sykkelfamilien. De har vært i Danmark, Norge, Tyskland og til og med, hold deg fast, syklet fra Venezia til Hamar!!

Vi er veldig glade for at Aina og Espen vil dele sine familieerfaringer med oss. De har syklet med barn i alderen null til 12 år, i all slags vær, slitt ut det meste av utstyr, opplevd sol og regn, sludd og vind, men mest av alt har de hatt fantastiske opplevelser fra sykkelsetet.. 

Familien forteller:
Når vi planlegger sykkelferier, er vi ofte på jakt etter mer detaljert informasjon om mulige ruter enn det vi vanligvis finner på nettet og i bøker. Etter vår vurdering er kjennskap til trafikkforhold og topografi, muligheter for å raste, fine attraksjoner, avstander mellom overnattingsmuligheter, butikker, spisesteder - og ikke minst iskiosker - viktige elementer for en vellykket tur med barna. Vi har for eksempel opplevd å sykle i nærmere to mil før vi fikk gjort innkjøp, uten at vi på forhånd var klar over avstandene. Det var ingen god opplevelse. Vår erfaring er at de små klarer bedre enn vi har trodd, men turen må legges opp etter dem og deres tempo - ellers går de lei. Og vi har allitd en backup-plan dersom noe uforutsett skal oppstå.

Les også: Vi sykler Rallarvegen

Baby i sykkelvogn
Vetle var ca 6 måneder da vi begynte å ta han med i sykkelvogna, og han var 7-8 måneder på sin første tur med overnatting i telt. Vi hadde bestilt babysete til Burley'n fra Danske Cyklistforbund, slik at han kunne ligge som i et bilsete. Burley-setet henger i stropper, slik at setet henger i vogna. Det tar av fra risting og støt. Storesøster har greit med plass ved siden av. Dersom man har bare ett barn i sykkelvogn, er det helt sikkert mulig å feste bilsetet i sykkelvogna også. Det opplevdes ikke mer krevende å ha med en baby på sykkeltur, men et par små utfordringer fikk vi erfare. Det verste var da vi opplevde styrtregn på Bornholm. I og med at det er så stor åpning i sykkelvogna, regner det rett inn på babyen når trekket åpnes. Man har gjerne ikke regntøy til små babyer... En annen ting var beskyttelse mot sterk sol. Det løste vi ved å feste en gassklut over nettingen når han sov (og selvfølgelig med sterk solkrem og solbriller). Å sove i telt var helt uproblematisk, men det er ikke alle steder det er like enkelt å legge fra seg en baby som ruller seg avgårde. Vi hadde et "picknickteppe" lett tilgjengelig som vi brettet ut på bakken når dette var mulig, og storesøster passet godt på at ikke lillebror rullet seg utenfor teppet.

Les også: Praktisk info Rallarvegen

Sykling med barna langs bilveier
Vi har sett ulike anbefalinger knyttet til det å sykle med små barn. Både når det gjelder alder på barna og hvordan man bør plassere seg i veibanen. Vi har erfart at det sikreste er å ligge på utsiden av dem - mellom barna og bilene. Da sikrer vi at de ikke plutselig skjener ut i veibanen. Gjennom å ligge litt ut i veibanen, forhindrer vi i tillegg bilister fra å ta risikofylte forbikjøringer tett inntil barna. 

Vi snakker mye til barna om trafikkbildet foran oss og faktorer de må være oppmerksomme på, slik at de lærer seg til å følge med på trafikken når de sykler. Vi har erfart at det er vanskeligere å få barna til å følge med på det som skjer rundt dem, når man sykler bak og roper kommandoer. Da er det også vanskeligere for de små å oppfatte hva vi sier, og vi kommer mer på etterskudd i situasjoner som bør avverges.

 

Krefter og motivasjon
Vi får ofte spørsmål om hvordan vi får barna til å sykle så langt. Da Margit var knapt 8 år og Vetle var 4 1/2, syklet de 32 km på én dag. Sommeren 2010 hadde vi dagsetapper på blant annet 47 og 54 km da vi syklet fra Frederikshavn til Grenaa. Det skal innrømmes at vi innimellom har lurt på om vi drar det litt vel langt, og at det vi driver med er på grensa til barnemishandling. Men når barna kaster fra seg syklene og løper av gårde til lekeplassen så snart vi har ankommet campingplassen for kvelden, er det lite som tyder på at de har gått tom for krefter. Den dagen de hadde syklet 54 km, leide de seg en tomannssykkel og tråkket rundt på campingplassen med!

Nå har barna blitt vant til å være på sykkelturer fra de var veldig små, og de vet knapt om noen annen ferieform. Men selvfølgelig kan de bli slitne og gå lei underveis.

Vi sørger for å ha godt med drikke og reserveproviant, slik at det kan fylles på med energi og væske når det trengs. Det vanker mye is, nesten ubegrenset! Det synes vi de fortjener. På Bornholm er det tett mellom iskiosker, kafeer og butikker, så der går det ikke an å stoppe på hver eneste én, men på Øst-Jylland (Nasjonal sykkelrute nr. 5) er det nesten for langt mellom innkjøpsmulighetene, så der benyttet vi enhver anledning.

Når det butter litt på krefter eller motivasjon, dytter vi dem i ryggen. Det gir oss større framdrift en kort periode, samtidig som små bein får kvile litt. Til nå har vi syklet mest i relativt flatt landskap, og det gir lite hvile for beina selv om vi slipper å klatre tunge motbakker. Flatt åpent landskap kan som kjent by på en del vind, og ungene sykler på små sykler som ruller dårligere enn våre. Derfor fortjener de litt ekstra drahjelp fra tid til annen. Av og til må vi motivere dem litt, og de får veldig mye ros og skryt. Vi forsøker å gi dem følelsen av at de kan være stolte av det de presterer, og ikke minst at vi er stolte av dem. Men vi stopper nesten alltid når de har behov for en liten hvil eller noe å drikke. Det kan være at vi pusher dem litt ekstra når vi skal i gang igjen, men for det meste går det av seg selv. Mens vi sykler, snakker vi mye om det vi ser rundt oss, leser på skilter og fantaserer. Vi forsøker å vekke nyskjerrigheten deres og få dem til å sette pris på naturen og kulturlandskapet rundt seg.

Vi har erfart at vi kan regne med cirka 10 km/t i snittfart - pluss pauser. Vi har også hatt god erfaring med å sykle 2-3 timer på formiddagen (inkl. småpauser), ha en god lunsjpause hvor vi dekker et skikkelig bord, koser oss og slapper av et par timers tid, for så å sykle 2-3 timer igjen. I den lange pausen har vi gjort forskjellige ting; Vi har vært på stranda og badet, vært på museum, kafébesøk, lekeplasser, ruslet i byer etc.

Følg med på www.reismedbarn.no for flere supre tips fra Aina, Espen og barna. Du kan også besøke hjemmesiden/bloggen til familien for flere fantastiske sykkeleventyr 


"Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no 


Les også:

Ut å fly med barn
Tips til flyturen
Små barn på lang tur

 • Reismedbarn Shop
 • Lek Mer
 • Babyshop
 • Barnas beste reiser!
 • Visit Sweden
 • Supersaver
 • Babystore
 • FAMILIEPARKER I EUROPA
 • blue
 • kosthold
 • Pilot
 • Reismedbarn Shop