Sykkeltur, telt og barn

Sykkeltur, telt og barn

Her kommer det flere uvurderlige tips fra Aina og Espen. Sykkelekspertene som har hatt med seg barn i alle aldre på sykkeltur, i innland og utland.

Overnatting
Vi har alltid med oss telt på lengre turer. Det ene er det økonomiske aspektet, men minst like viktig er fleksibiliteten det gir oss å ha med telt. Man opplever aldri at det er fullt på campingplassene når man kommer med sykler, telt og små barn. Selv om telting i utmark ikke er tillat i alle land, f.eks Danmark, vil jeg tro at mange danske gårdeiere ville tillate en familie med slitne barn å sette opp et telt i utkanten av gården. Vi varierer mellom å overnatte i telt på campingplass, vandrerhjem og hotell. Barna synes det er stas med campingplasser hvor det er lekeplass, svømmebasseng og mange andre barn, men synes også det er godt å sovne i en nyoppredd seng etter flere netter i sovepose. Vi har hatt med oss et 12 kg tungt 6-mannstelt på flere sykkelturer, da 3-mannsteltet fra HelSport ble for trangt for to voksne, en tenåring og to små. Det store teltet kan være tungt å dra på, men har sine fordeler. Med to innertelt får tenåringen sitt eget "rom" og litt privatliv, og det er greit med plass til å sitte inne og spise i regnvær. Nå har vi anskaffet oss nytt telt (HelSport Gimle 4). Det veier ca 5 kg og har store åpninger i begge sider.

Les også: Praktisk info Rallarvegen

Alltid en plan B
Vi bruker mye tid på å planlegge sykkelturene våre. For å være ærlig, så er planlegging av turer en favoritthobby på mørke vinterkvelder. Vi skaffer oss kart, og vi googler. Vi finner mye informasjon og inspirasjon på nettet. Vi liker å ta ting som det kommer, men samtidig er det lurt å ha en liten plan for hvor langt man skal sykle pr dag, slik at dagsetappene passer med overnattingsmuligheter. Det er også viktig å planlegge i forhold til muligheter for å gjøre innkjøp underveis. Vi snakker mye om hvilket utstyr vi og ungene bør ha, og hvordan det vil være lurt å pakke. Når vi sykler med såpass små barn på egne sykler, som vi har gjort de siste tre-fire årene, er det viktig å ha en "plan B".

Les også: Sykkeltur med barn, alt du trenger å vite!

Da vi syklet på Nord-Jylland sommeren 2009, var Vetle 4 1/2 år og syklet på en 16" sykkel. Selv om han hadde syklet strekninger på 15-20 km før ferieturen, kunne vi ikke være sikre på at han skulle klare de planlagte dagsetappene. Vi pakket derfor bagasje i barnehengeren (Burley d'Lite), slik at det ville være mulig å lempe ut bagasjen, putte Vetle i sykkelvogna og sykle fram til campingplassen med han i hengeren. De planlagte dagsetappene var ikke lengre enn at det å sykle tilbake for å hente bagasjen og barnesykkelen, ville være omtrent som en middels treningstur for en av oss voksne. Andre turer vi har tatt, har reserveplanen vært at den ene av oss tar bussen tilbake og henter bilen dersom turen skulle bli for ambisiøs (f. eks. Klarälvsbanan 2007 og Øst-Jylland 2010). I forbindelse med Berlin-København sommeren 2011, tok vi høyde for å kunne benytte oss av kollektivtransport dersom turen ble for krevende, eller det noe uforutsett skulle hende. Det går greit å ta sykler med på tog eller buss, men det krever en del planlegging når man skal pakke. Det må blant annet være enkelt å lempe bagasjen av sykkelvognene, slik at disse kan flatpakkes. Vi forsøker å ta med barna på planleggingen, i det minste slik at de får følelsen av at de har vært med på å planlegge. Foreløpig har de vært litt for små til å forholde seg til kart og veibeskrivelser, men de er veldig engasjert i utstyrsinnkjøp etc. Barna blir ikke nødvendigvis involvert i hvilke reserveplaner vi har. Vi tenker at de yter mer om de ikke ser at det finnes andre muligheter enn å sykle til vi kommer fram. Det har foreløpig ikke bydd på problemer, og vi har ennå ikke tatt i bruk nødplanene våre.

Les også: Vi sykler Rallarvegen

Trening
Vi voksne sykler en del, men trener nok ikke tilstrekkelig systematisk til å kunne påberope oss å være veldig godt trent. Men vi sykler en del med barna fra snøen forsvinner til vi reiser på sykkelferie. Vi bruker sykkel til og fra jobb og skole i det daglige. I helgene forsøker vi å få til noen lengre turer, men vi varierer også med kortere turer stisykling i nærområdet. Sykling skal være lystbetont, og barna får selvfølgelig lov til å prioritere andre ting i helgene også. Lengden på helgeturene økes etter hvert, slik at vi har forsøkt oss på distanser opp imot planlagte dagsetapper før ferien starter.  Vi prøver å motivere til allsidig sykling; terrengsykling, delta i barneritt og testing av grenser i skaterampen.

Følg med på www.reismedbarn.no for flere supre tips fra Aina, Espen og barna. Du kan også besøke hjemmesiden/bloggen til familien for flere fantastiske sykkeleventyr 

"Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no 


Les også:

Ut å fly med barn
Tips til flyturen
Små barn på lang tur

 • Reismedbarn Shop
 • Lek Mer
 • Babyshop
 • Barnas beste reiser!
 • Visit Sweden
 • Supersaver
 • Babystore
 • FAMILIEPARKER I EUROPA
 • blue
 • kosthold
 • Pilot
 • Reismedbarn Shop