Tog til Trondheim

Tog til Trondheim

Gullkroner, høye spir, vitensenter og ville dyr. Tre generasjoner siktet mot Trondheim by. Vi valgte tog.

Tekst og foto: Marte Østmoe, Barnas beste reiser.

– Subway, sier den ene.

– Gondol, sier den andre.

Vi er på vei ned en fjelltopp. Har vandret fra fjære og rett opp. Veien hjem er lengre. Tida går fortere, stegene går kjappere hvis vi bare leker litt underveis. Nå finner vi ord under kategorien ”Transport”. Ikke før etter en drøy liste, flere kilometer, kommer vi på tog.

Tog? Roper vi i kor. Tog! Hvordan kunne vi glemme toget? Selvsagt har vi ikke glemt toget. Fra nå av er det ikke lenger nødvendig med lek. Vi kan snakke tog.

–      På togreiser blir jeg aldri syk, bedyrer den minste.

–      Toget er det beste stedet å snakke sammen, sier jeg.

–      Noen tog har til og med restaurant, svare den eldste og er allerede sulten.

Og så er det gratis nett. Og noen ganger er det natt. Da har de sovekupé.

–      Det er en skam at vi ikke kom på tog, før subway og gondol, mener jeg.

–      Skam, det er en TV-serie, svarer den eldste.

 

Ta tog: Med en togreise som strekker seg mer enn fire – fem timer, får du virkelig føle at vi bor i et langstrakt land. På toget får du ro, muligheter til å snakke – eller bare se og se…  (Foto: NSB)


Fra ord til handling

Det tar ikke mange dagene før vi tar toget. Slik er det med oss. Ideer oppfører seg gjerne som trekkfugler. Først kommer den tøffeste. Deretter kommer det flere. De flokker seg.

Nå er det om å gjøre å ikke la den fly unna før man selv tar plass.

–      Vi har vel egentlig aldri vært i Trondheim? Spør jeg.

–      Nei, svarer barna: – Men var det ikke der de spilte inn Anno da?

–      Joda, og så har vi en av verdens mest berømte kirker der. 

–      Og trøndersodd.

–      Og Rosenborg.

Ved hjelp av noen få taster finner vi også ut at byen har Norges tredje høyeste hus. Det viser seg også å være et hotell. Der vil vi gjerne bo.


Fotballen den er rund:
Å Rosenborg, Å Rosenborg! Vi kjenner sangen og bor på et hotell et steinkast unna. Gode familiepriser her!

Til Dovre faller

Vi reiser en lørdag. Dessverre er det ikke nattog slik vi hadde gledet oss til. På en annen side får vi desto mer ut av utsikten. Og opplevelsen av at Norge er et langt land. Et veldig langt land. Vi setter oss på toget i Larvik 12.30, bytter i Oslo og er i Trondheim nærmere 21.00. Der i mellom kommer Dovre. Fjellovergangen står der fremdeles. Er trofast til Dovre faller. Det vil jo ikke skje. Men er det ikke Ola Diger som sitter på en av høydene? Hans om spiste alt han kom over slik at han til slutt måtte flytte ut. Eller er det kanskje en moskus vi ser?

– Hæ? Nå våkner minsta opp fra Ipad-universet sitt. Moskus? Er ikke de ekstremt store? Farlige også kanskje?

– Jo, kvitterer jeg. Farlige som få!

Nå kommer det også liv i bestefar. Vi plukket han opp i Oslo og har tenkt at han som historiker kan være vår private guide når vi ankommer Nidaros. Men moskus har han ikke særlig peiling på. Google har. Svisj, så har minsta koplet seg opp igjen og kan informere hele kupeen om at joda, det er 250 individer på Dovre og at de er importert fra Grønland. At det ikke gikk ved første forsøk, men at det fra 1931 har gresset moskus her oppe på nesten 2000 meter over havet.

 

Sakte men sikkert

Bestefar lar seg imponere;

–  Hvordan kan du vite alt dette? spør han.

–  Kunnskap, sier den minste og unngår jo da å juge, men legger nå fra seg alskens duppedingser. Bestefar på sin side svarer med å klappe sammen Hoemes tredje bind. Høstfargene farer av sted. Tog ruler!

Vi er tre generasjoner i vårt rette element. Bestefar er av typen som, i likhet med dem som koketterer over at de ikke ser på TV, så ofte han bare klarer, koketterer over det at han ikke kjører bil. Med Fremtiden i sine hender, ble ordet ”billist” et skjellsord på høyden med ”drittsekk”. Hvis han selv, en sjeldent gang, setter seg bak rattet, er han i stor fare for å bli tatt i fartskontroll. Fordi han kjører for sakte.

Det er likevel han som spør først: – Er vi ikke snart framme?

Det er vi jo. Vi har reist en hel dag. Det oppleves som passe langt. Og vi er på et helt nytt sted. En by. Norsk by med en drøss severdigheter.

Til Nidarosdomen har det vandret pilgrimmer i 800 år. De fleste har sikkert fått gnagsår, men siden blitt frelst fra sine synder.

Vi er ikke sikre på om det samme vil skje med oss som velger tog. Men at tog er best til Trondheim. Det er vi helt sikre på.

Moskus i sikte: Med tog over Dovre er det mulig å få øye på moskus! Foto: Sigbjørn Fregen. (NSB)


Trivelige Trondheim

Vitensenteret i Trondheim, reklamerer for seg selv med et sted for a-ha opplevelser.

Det er også et eget program for dem med høstferie, se her.

Nidarosdomen koster det 40 kroner for et barn å besøke, men skal man også innom et av museene er det like greit å kjøpe kombi-billett. Vil man opp i det 68 meter høye tårnet, må det betales 40 kroner til. Se åpningstider her.

Kanskje er det Riksregaliene som er mest interessant for barna her? Kroner og juveler og rikdom som kan få fantasien og eventyrene til å spinne vilt. Utstillingen ligger inne i Erkebiskopgården og rammene rundt er kjent fra TV-Serien Anno.


Liten Pilgrim
: Full omvisning inne på Nidarosdomen er kanskje ikke noe fore de minste, men høyt under taket er det, orgelet har over 2000 piper og glassmaleriene skinner som kaleidoskop!

Pirbadet er nå oppusset og kan by på 1000 kvadratmeter moro.

Lykkens portal: Pikene på broen har ser ut over en av Nordens eldste trehusrekker. Gamle bybro går også under kallenavnet ”Lykkens portal” og joda, det er ikke vanskelig å være lykkelig i Trondheim!

Obs: Her stiger prisene i helgene og avhengig av barnets alder, koster inngangen 60, 115 eller 150 kr, lørdag og søndag.

Med noen ekstra timer er en drøy tre-timers tur til Namsskogan Familiepark verdt et besøk.

Journalist har fått dekt deler av turen (NSB)

"Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no 

 

Les også:

Geniale apper
Surf's up!
Seychellene, strender som vaniljesukker

 

 


  • Reismedbarn Shop
  • Visit Sweden
  • apollo
  • Supersaver
  • Trivago
  • FAMILIEPARKER I EUROPA
  • blue
  • kosthold
  • Pilot
  • Reismedbarn Shop