Topptur med barn

Topptur med barn

Hvor gamle bør barna være før man utfordrer dem litt ekstra med ski på beina. Og hva trenger man før man legger ut på de stadig mer populære toppturene?

Tekst og foto: Reismedbarn.no

Du har kanskje hørt ordet randonee, men er kanskje ikke helt klar over hva det er? Ordet er fransk og betyr «å gå på fjelltur», enkelt og greit. For mange høres ordet flott og avansert ut, men om man tenker på at dette er det franskmennene rett og slett kaller en fjelltur, så kanskje det ikke er like skummelt å prøve seg på en litt annerledes skitur.Før Randonee gjorde sitt inntog i Norge for ca 15 år siden, brukte fjellglade folk flest, vanlige fjellski for å komme seg til litt mer utilgjengelige topper enn de skiheisene fører til, men med Randonee blir turen både enklere og tryggere å tråkke opp.Pål Sandvid er fysioterapeut og friluftsentusiast. Han har stått ski så lenge han kan huske og det var aldri noen tvil om at guttene hans skulle være med på aktiviteter da han ble pappa. Sønnene som nå er 14 og 17 begynte å stå slalom da de var rundt 3 år gamle. De er dermed habile skikjørere begge to, i så stor grad at pappa mente de var klare for topptur da de var 13 og 15.

Les også: Galdhøpiggen, helt topp med barn.

Det er litt mer å tenke på når man skal gå toppturer, både med og uten barn. Ekstra sikkerhetsutstyr kreves alltid og det er sesonger som er langt tryggere enn andre når det kommer til skredfare. Faktisk så er det ikke før fra påske og helt frem til tidlig i juni som regnes som den beste tiden å gå toppturer.

Det viktigste foruten rett utstyr, er å følge med på skredfaremeldinger og orientering i forhold til skredfarlige områder. Når man i tillegg har med barn, bør man starte forsiktig og ikke støte de høyeste toppene før de er trygge og komfortable. Pass på at turene opp ikke er så høye og bratte, men la det orientere seg rundt at det er en fjelltur, mer som en langrennstur uten å følge spor. Mange tenker at utstyret er tungt og at det er vanskelig å bevege seg smidig med slalomutstyr, men det er her randonee er essensielt.

Randoneeutstyr er vesentlig lettere enn normalt alpinutstyr, men fungere også godt til normal, alpin kjøring. I utlandet brukes randonee som alternativ til fjellskigåing. Det finnes ingen «regler» på hva som kalles topptur, så ikke vær redd for å heller legge lista litt lavere de første gangene.

I de fleste skianlegg finnes det gode alternativer for å ta heisen opp, sette på feller og for egen maskin gå litt vekk fra de preparerte løypene, slik at man kan prøve seg på løssnø-kjøring. Å benytte seg av heis et stykke, vil det selvsagt spare litt på kreftene, enn om man begir seg ut på en lengre tur utenom skianlegg.

Utstyr:
Hjelm
Briller
Ski med randonee binding (kan leies)
Teleskop staver (kan leies)
Feller (kan leies)
Sikkerhetsutstyr
Skredsøkere
Spader (helst metall)
Skredsøkestenger
Evt ryggplate (beskyttelse mot fall mot stein)

Det kreves grunnleggende, gode skikunnskaper og bruk av medbrakt sikkerhetsutstyr.


Det mest essensielle

Topptur for første gang?


Hemsedal
 - byr på heiser som tar deg høyt opp, men gir deg allikevel muligheten til å gå kortere eller lengre turer til topper borte fra løypene, men mulighet for å kjøre tilbake til løypene slik at man kan benytte heis flere ganger.

Gaustatoppen, Rjukan
- forholdsvis enkelt og slakt fjellområde. Her kan man bl.a benytte Gaustabanen for å spare krefter.

Utlandet?
Hva med å prøve ut «The Haute Route Chamonix-Zermatt» Her går man fra hytte til hytte i ca en uke i spektakulære naturområder, med nedkjøringer som ikke er alt for utfordrende. Er du god på ski er dette kjent for å være mer en «tur», enn rå kjøring i stupbratte heng. Her anbefales det å booke tur med en guide.

Viderekommen?
Sunnmørsalpene skal være noe av det vakreste man kan oppleve på ski. Men her skal man være svært erfaren og barna bør ha gått over til «unge voksne».

Lofoten er i samme kategori som Sunnmørsalpene, men dette er også toppturer for viderekomne.

"Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no 

Les også:

Sove blant løver i Kalahari
Nordlyssafari
Sov under stjernene

 • Reismedbarn Shop
 • Lek Mer
 • Babyshop
 • Barnas beste reiser!
 • Visit Sweden
 • Supersaver
 • Babystore
 • FAMILIEPARKER I EUROPA
 • blue
 • kosthold
 • Pilot
 • Reismedbarn Shop