Ufrivillig gjemsel!

Ufrivillig gjemsel!

Det skal ikke mer enn noen sekunders uoppmerksomhet til, så ser de små sitt snitt til å stikke på eventyr på egen hånd. Da skal det ikke mange minuttene til før panikken melder seg.

Skrevet av: Reismedbarn.no

Og ofte er det ikke de små som rammes av panikk først. Du har kanskje kjent følelsen? Du skulle bare knyte skolissen og i det du reiser deg, er eventyreren borte. Først forholder du deg rolig, men etterhvert som sekunder blir minutter øker pulsen, blikket flakker og du griper etter første og beste person som ser ut som potensielt letemannskap.

Les også: Dyreparken

Etter hvert som barna blir litt større og klarer seg forholdsvis greit, tar det gjerne litt flere minutter før panikken melder seg. Men, den dukker opp selv om poden både kan gjøre seg forstått og har pugget telefonnummeret ditt.
Vi oppdaget nemlig noe svært interessant ved forrige besøk i Tusenfryd. Er du 7 og 9 år og kommer bort fra reisefølget ditt, så bryr du deg ikke. Ikke det grann, ikke det spøtt. Man gir rett og slett blanke. Man er på eventyr med et hav av ukjørte karuseller og andre festligheter for sine føtter. Dét er skummelt for mamma det. Og pappa.

 - Etter et kvarter forsto vi at stedet vi hadde bestemt å møtes ved om vi kom bort fra hverandre ikke kom til å bli tatt i bruk. Etter tjue minutter hadde vi spredt oss i tre retninger, etter tjuefem minutter grep mor tak i en uniformert person og halvskrek; hva gjør vi når vi har mistet to barn?
Mens vi sto der med litt for høy puls og skingrende stemme, kom to små gutter slentrene som om ingenting var hendt. De hadde sagt til skulle til Cowboybyen, det var de bombesikre på at de hadde sagt fra om. Ferdig med den saken.

Dette fikk oss til å undre på hvilke tiltak de store parkene setter igang dersom barn blir borte.

Les også: Legoland vs. Djurs sommerland


David Williams HMS ansvarlig i Dyreparken i Kristiansand, er svært overbevisende og helt klar på at de har retningslinjer som fungerer om slikt skulle skje.
I Dyreparken kan man gå inn i hvilken som helst butikk å si fra dersom du har vært så uheldig å «miste» et barn. De ansatte i butikken ringer en meldetelefon med all info om hvor barnet sist ble sett, hva det har på seg, navn og alder. De ansatte går straks i gang med å hjelpe til å lete, foreldrene blir bedt om å vente på et sted, slik at man ikke mister møtepunkt.Vi bruker både sykler og beina når vi leter.
Dersom vi ikke finner barnet innen 15-20 minutter, setter vi inn flere folk i søket. Går det mer enn en time henter vi beredskapsvakt og etter halvannen til to timer, avhenigig av barnets alder, tilkaller vi politi.

Det er sjeldent noe problem med at barn forsvinner og alle våre ansatte lærer seg å håndtere bortkomne barn som en del av opplæringen sin. Alle i uniform har sin egen «bibel» i lommen, der alt av rutiner, regler og viktige telefonnummer står. Det er selvsagt forskjellig måte å håndtere en toåring som stabber rundt alene, kontra en på ti og det er oftest foreldrene som er mest redde. Barn som har surret seg vekk fra foreldrene dukker som regel opp i en kiosk der de ansatte mest sannsynlig får med seg at barnet ser bortkomment ut, og melder fra.

Det har ikke vært noen alvorlige hendelser de siste årene i Dyreparken med bortkomne unger og vi er svært sikre på at vi er klare til å håndtere de situasjoner som måtte dukke opp.Lekemester Håkon i Kongeparken i Stavanger
, svarer at vi kaller det «Bortkomne foreldre», ikke bortkomne barn, og vi har et eget sted i parken der bortkomne foreldre blir plassert, sier han med et glimt i øyet.

Dersom det oppstår en situasjon med en bortkommen forelder, risikovurderer vi det hele. Det er særlig aldersgruppe som er viktig i en en sånn vurdering. Vi ber om beskrivelse av barnet, klær, høyde, alder og navn og sender ut all informasjon på samband til de ansatte. Vi har eventyrere ved alle attraksjoner som holder utkikk og plukker raskt ut rette vedkomne. Det finnes kun en inngang og en utgang i Kongeparken og selv om vi ikke stenger disse ved en slik situasjon, vil en gjestevert passe på slik at ingen med rett beskrivelse forlater parken. Vi har erfaring med at barn opp til fire år gråter når de oppdager at mamma eller pappa er borte, og er dermed forholdsvis enkle å fange opp av de ansatte. Er de litt eldre er de ofte «på eventyr» og er blide og fornøyde. Vår anbefaling er at du kommer deg til «Rådhuset» og der får du all hjelp du kan få. Alle ansatte er lært opp til å takle slike situasjoner og tar i bruk Segway for å komme seg raskt rundt på leteaksjon. Så uansett hvem du huker tak i, som er i uniform, skal kunne rutinene.


Det er viktig for Kongeparken å ha gode system på dette, fordi vi har «snillere» attraksjoner enn andre parker og har derfor et yngre publikum som krever rask unnsetning. Det er ikke så vanlig at en tiåring forsvinner i Gråtassland, Barnas Brannstasjon eller Sjokoladefabrikken, forklarer lekemesteren.

Erik Andersen, markedssjef i Tusenfryd oppfordrer gjestene til å forebygge slike situasjoner. Det er viktig at gjestene avtaler et møtested på starten av dagen. Vi har et oppropsanlegg der vi kan rope opp barna, og dersom det er barna som tar kontakt med noen av de ansatte, blir de tatt til gjesteservice. Vi har mange i parken som er utstyrt med walkie talkier, så hvis noen blir borte sendes det ut beskrivelse av barnet til alle på sambandet. Det er egen vaktavdeling som vil gå ut å lete, i tillegg er det 40-50 ledere på jobb som vil være med i letingen. Andersen sier at barna alltid dukker kjapt opp, at hele parken er gjerdet inn og at de ved utgangen blir orientert dersom noen er savnet. Det viktigste er at foreldre og barn har avtalt møtested på forhånd.
Det er 750 ansatte hver sommer, hvorav halvparten cirka er nye hvert år. Det er mye å lære seg og mye å tenke på de første dagene på jobb, men alle nye har en leder å forholde seg til. Når badeanlegget åpner er det 3-4 badevakter tilstede hele tiden som alle har opplæring i førstehjelp og livreddende førstehjelp.

Vi erfarte at vi traff på en svært ung ansatt som ikke ante hva hun skulle ta seg til da vi hadde vår «siutasjon» i Tusenfryd, men det skal sies at det var tidlig i sesongen og kanskje hun hadde sin aller første arbeidsdag.
Det endte uansett bra, noe alle parkene vi har snakket med sier er det som heldigvis er normalen.

 

"Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no

 

Les også:

Familieparker i Norge
Store byer med små barn
Ferie fra barnemunn

  • Reismedbarn Shop
  • Visit Sweden
  • apollo
  • Supersaver
  • Trivago
  • FAMILIEPARKER I EUROPA
  • blue
  • kosthold
  • Pilot
  • Reismedbarn Shop