Vi har bare én planet -bry deg!

Vi har bare én planet -bry deg!

Er du flinkt til å rydde etter deg på tur? Visste du at vi, som har jordkloden til låns, hvert eneste år sørger for at 8 millioner tonn søppel ender opp i havet. Dette er umåtelig trist, ikke bare hvordan mennesker sørger for å forsøple, det går og hardt utover livet i havet, fugl og fisk.

Tekst og foto: Reismedbarn.no

La oss sette fokus på hvordan du og jeg kan gjøre en forskjell, det er ikke så vanskelig; Ta med søppelet ditt hjem, og gjør en god gjerning ved ta med deg noe mer tilbake. Så mye søppel som blir skylt i land langs vår langstrakte kystlinje blir dessverre ikke borte av seg selv. Søppelet er skadelig for miljøet. Plast for eksempel, brytes ikke ned slik organisk materiale gjør. Plastbitene inneholder miljøgifter og blir dessverre spist av både fugl og fisk. 

Hva kan vi gjøre?
Først og fremst, ikke kaste søppel ute i naturen og husk det er viktig å være et godt forbilde ovenfor barna, kast søppel i søppelkassa! Finnes det ikke søppeldunker i nærheten, eller de som er satt ut har «rent over», ta med søpla hjem. Det er alltid lurt å ha med en ekstra pose til søppel, i tilfelle man ikke finner et egnet sted å kaste fra seg.

Gjør turen til noe mer enn en lek, gjør noe meningsfylt!
Engasjer dere, plukk søppel og sitt igjen med god samvittighet etter en fin tur ute i vår flotte natur. Mange barn er godt vant med å plukke søppel når de er på tur i barnehagene rundt omkring i Norge. Ruskenaksjonen har vært en tradisjon i mange år. Aksjonen setter fokus på å holde naturen vår ren og pen og er gjennomført av tusenvis av elever opp gjennom årene. 8. mai er årets Ruskenaksjon. Snakk med barna om fordelene ved å engasjere seg.

Dagens helter
Vi i Reismedbarn hadde en øy-ryddedag for et par helger siden og oppfordringen kom faktisk fra barna selv. Dette er noe de tydelig har hatt fokus på i barnehagen. Det var så utrolig fint å se hvordan barna tok initiativet og det hele startet med en oppdagelsesferd på øya hvor de samlet plast og søppel. Alt skulle med, om det så var en taustump som satt fast under en stein, så gav de seg ikke med det første. Det var så godt å se deres engasjement og vi voksne kunne ikke annet enn å bli med på jakten. Vi samlet flere sekker med søppel og det ble faktisk en spennende jakt. Hvem fant flest ispopor-biter? Hvem fant den snodigste dingsen, eller den fineste fargen på det som var igjen av en plastbit?


Maren 6 år, syntes denne var blå og fin

Tenk hvis alle var like engasjerte, tenk hvis alle kunne ta med seg det de kom over! Hvis hver enkelt av oss bidrar til å rydde søppel og øker vår bevissthet rundt hvordan vi kan leve mer bærekraftig, bidrar vi til et felles løft for å møte og bekjempe våre felles klima -og miljøutfordringer.


Ivrige strandryddere


TIPS:
Gjør det hele til en lek, lag en konkurranse, hvem klarer å samle mest søppel? Hvem klarer å fylle en pose eller hva med en søppelsekk? Hvem finner den underligste tingen? Kanskje det dukker opp en skatt? Det er ikke så mye som skal til for å engasjere de små.

La rydding bli en del av hverdagen
Og gjør det gjerne til en vane, hvis alle plukker med seg litt hver gang de er ute, ja det bidrar til mye det! Om barna er større, og man virkelig vil gjøre det til en skattejakt, kan man og investere i en metalldetektor. Selvsagt med avtale om at man må ta med søppel man finner mens man leter etter ekte skatter.


To fornøyde strandryddere med dagens fangst

Det finnes faktisk ingen unnskyldning
Bor du langs kysten, kan du bli med på strandrydde-dagen, Norges kollektive ryddedugnad. Organisasjonen Hold Norge Rent arrangerer strandrydde-aksjon som foregår uken 2. – 7. mai.  Sjekk nettsiden deres for å finne ut om noe skjer i ditt nærmiljø, hvis ikke kan du opprette en ryddeaksjon i ditt nærmiljø. Se mer her.

Her kan man følge med hvor mye søppel som er samlet inn hittil i år, hvor mange frivillige som har registrert seg. Ønsker du å melde fra om et forsøplet område? Et slikt område kan når som helst gjøres om til en ryddeaksjon av hvem som helst, kanskje ekstra gøy for de litt eldre skolebarna. Husk å gi masse skryt, i våre dager med høyt forbruk og en evig strøm av gaver og ønsker som går i oppfyllelse selv uten spesielle anledninger, er skryt og anerkjennelse den beste følelsen vi kan gi barna våre.

Fakta:
Mye av søppelet er plast, og den kan inneholde miljøfarlige stoffer som bisfenol A  og ftalater. Bisfenol A finnes i mye hardplast. Dette er allergifremkallende, hormonforstyrrende og giftig for vannlevende skapninger. Ftalater brukes i mange myke plastprodukter.

Kilde: Svanemerket.no Rusken.no

God tur!

 

Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no

 

Les også:

Ting vi liker
Reiser ditt barn alene?
Små barn på lang tur

 

 

  • Reismedbarn Shop
  • Visit Sweden
  • apollo
  • Supersaver
  • Trivago
  • FAMILIEPARKER I EUROPA
  • blue
  • kosthold
  • Pilot
  • Reismedbarn Shop