Vi sykler Rallarvegen med de små

Vi sykler Rallarvegen med de små

Vi er to voksne og to barn som stiller fra Reismedbarn, barna er 2 og 5 år. I tillegg reiser vi med et vennepar med et barn på 5 år og to gutter på 12.

Skrevet av: Charlotte Edøy

Strekningen sies å være fin å sykle med barn, men før avreise var det vanskelig å finne ut hvilken aldersgruppe barna bør være i, om de helst bør kunne sykle selv, hvordan man overnatter eller hvilken rute som er best, så vi stilte med godt mot, men relativt blanke på erfaring og satset hardt på at vi fikk ta ting som de kom!

Det er August og høysesong for å sykle nettopp denne strekningen. Den strekker seg fra Haugastøl i øst til Flåm i vest og er ca. 8 mil. Man sykler på høyfjellet, forbi mektige Hardangerjøkulen, vakre vann og vidder, Flåmbanen suser forbi, fossefall og vakker natur. Vi har lest oss opp at strekningen mellom Finse og Myrdal er veldig kupert og vanskelig med sykkeltriller og humpete for barn, derfor bestemmer vi oss for strekningen Haugastøl - Finse t/r.

Fredag ettermiddag setter vi nesa i retning Haugastøl. Fullpakket bil og henger med to sykler og to sykkeltraller. Klær for uforutsigbart vær, mat, campingutstyr og andre ”turting”.

Vi velger å gå for to traller slik at vi kan fordele barn og bagasje mellom oss to foreldrene. Man kan leie både sykler og traller på Haugastøl, men vi valgte å ha med eget utstyr da vi ønsket å være fleksible i tilfelle dårlig vær.

Vi ankommer Haugastøl kl 22.00. Heldigvis har reisefølget vårt ankommet før og allerede satt opp camp og tent bål.  

Lørdag morgen starter utfordringen; vi burde vært klare for avreise fra Hugastøl kl. 10.00, men med et reisefølge på 5 barn er det ikke alltid like lett å holde tidsskjema. De krever oppmerksomhet samtidig som vi prøver å pakke både kjapt, plassbesparende og smart. Kl 11.30 er vi klare for avreise, sola skinner og turen begynner bra! Målet for dagen er Haugastøl-Finse, 2,8 mil. Noen vil kalle det en fin ”søndagstur”. De har antakelig syklet uten barn, lavvoer, soveposer, liggeunderlag, proviant og vann bak sykkelen.

Stigningen på de 222 meterne opp til Finse var tyngre enn forventet. Vi er riktignok vant til å trekke pulk vinterstid, men dette var en helt annen utfordring og mye tyngre.

Vi var baktunge, syklene steiler i oppoverbakkene da vi reiser oss for å trå og det går tregt.... Veiene er overraskende dårlige, vi fikk konstatert at de var dårligere i år enn ellers. Hjulene graver seg ned i spor og i tillegg er det mye biltrafikk denne dagen, jaktlag, jernbaneverket, private biler, da blir det raskt en del ekstra stopp for å vike.

Heldigvis klager ikke barna.

Vi passerer beitende sauer, høye fjell, smeltevann, koselige tun, gårder, hyggelige mennesker og medsyklister, men vi får ikke så mye tid til å nyte det, vi er rett og slett litt for slitne og presset på tid.

Når vi endelig ser Hardangergjøkulen nærmer vi oss målet sakte men sikkert og rundt siste sving, skimter vi Finse. Endelig er det slutt på oppoverbakkene. For en salighet på jord.

Klokken har blitt 17.30 og vi må slå leir før det blir mørkt. Campområdet ligger på den andre siden av et Finsevatnet. Noe som betyr at vi må komme oss over en bro. En tykk strek i regninga er at vi ikke får med oss sykkeltraller over, fordi broen er for smal. Litt oppgitte bestemmer vi oss for å ta en tur til Finsehytta for litt mat før vi bestemmer oss for hvordan vi skal tilbringe natten.

Finsehytta huser mange reiseglade mennesker som alle deler kjærligheten for norsk natur. Alle tasser rundt i sokker, de sure skoene blir man pent nødt til å ta av seg i gangen.

Mat serveres ikke før 21.00 så vi må ty til egen proviant ute. Vi sjekker om vi kunne ha flaks og at de har et ledig familierom, men det er bare plass til oss på sovesal. Litt ambisiøst å få 20 andre til å sove i samme rom som morgenfuglene våre. Så vi ender med å sykle et lite stykke tilbake hvor vi kan slå leir istedenfor å begi oss ut på turen over vannet uten trallene våre.

Camp for natten blir 5 km fra Finse, en fin plass for lavvo, hvor vi fikk selskap av jaktlaget til Lars Sponheim.

Søndag morgen våkner vi litt støle, men overraskende lite såre i baken! Vi er veldig klare for å ta fatt på hjemturen. Endelig får vi opplevd det Rallarvegen har å by på. Vi bader i smeltevann, vi får tid til å hilse på sauene som beiter. Vi opplever fantastisk natur, vi begir oss ut på en liten hengebrotur, plukker blåbær, tar nok et badestopp. Og vi får endelig føle på kroppen hvorfor Rallarvegen er så populær!

Alt rundt oss er sprakende vakkert, når bakkene plutselig går nedover i stedet for oppover, glemt er steilende sykler og dårlige veier fra dagen før, dette vil gjør vi gjerne igjen, nå som vi er noen erfaringer rikere! Les om: praktisk info her

Pakketips:

- leatherman

- pumpe

- lappesaker

- setepolstring/sykkelbukse

- førstehjelpsutstyr

- myggspray

- compeed

- hjelm

- Soveposer

- liggeunderlag

- lavo

- primus

- vindtøy, inkludert luer og hansker

- regntøy

- ulltøy

- ekstra skift

 

Turmat:

- tenk minst mulig emballasje.

- mat som ikke må holdes kjølig

- Forslag til middag:

         - tortillas med ost og skinke pakket inn folie.

         - hermetikkboks med lapskaus

- 1 ferdigoppskåret brød

- 1 tubeost

- 1 syltetøy på flaske.

- ublandet saft på 2 små flasker, vann får vi til fjells.

- noen små boks cola som vi kan styrke oss på.

- frukt.

- rett i koppen suppe og nudler

- Ellas fruktsmoothies til barna som er enkel og næringsrik -nødproviant

- turnøtter og ellers litt snacks.

 

"Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no 

 

Les også:
Isbrevandring
Opplev Norge med tog
Den norske fjellheimen


  • Reismedbarn Shop
  • Visit Sweden
  • apollo
  • Supersaver
  • Trivago
  • FAMILIEPARKER I EUROPA
  • blue
  • kosthold
  • Pilot
  • Reismedbarn Shop