Vinterbyen Östersund

Vinterbyen Östersund

Ikke hver dag man får testet ut skiskyting, isbading, alpint og snøscooter. Alt på et og samme sted, Östersund det er byen sin det!

Tekst og foto: Charlotte Edøy

To mammaer har bestemt seg for å finne ut mer om hva Sverige har å by på av vinteraktiviteter. Med på tur har vi våre to eldste, begge er 8 år. Vi har en aktiv helg i vente.

Vi ankommer Værnes flyplass en regnfull morgen, vi skal kjøre 26 mil. Vi plukker opp leiebilen, stapper den full med bagasje. Bagasjen rommer klær for all slags vær og aktiviteter. Vi kjører østover i retning Sverige. Regn blir til snø, det laver ned filler, det blir hvitt. Byen vi har peilet inn på Gps’en heter Östersund, Östersund skal være byen for de som elsker vinteren. Vi skal tilbringe en langhelg i byen og teste ut deres aktiviteter.

Östersund
Östersund er en by i Jämtlands län i Sverige. Östersund har egen flyplass så man kan fly direkte hit med mellomlanding i Stockholm eller så er det fin bilvei fra Trondheim tvers igjennom alpintbyen Åre.

CLARION HOTEL GRAND
Sentralt beliggende finner vi raskt og enkelt frem til Clarion Hotel Grand Östersund som skal huse oss for helgen. Vi parkerer i bakgården og barna yrer av fryd over at vi endelig er fremme. De elsker hotell og alt som følger med et hotellopphold. Det er en lun og varm atmosfære som møter oss når vi entrer hotellet, fint design i lobbyen og restaurantavdeligen som tydelige innbyr til en sosial og hyggelig møteplass for tilreisende og Östersundere.


"Östersund har mye å by på"

 

VINTERBADET
Det er -7 ute og vi skal bade i en av sveriges største innsjøer, Storsjön. Storsjön er for vår del kanskje mest kjent for sagnet om sjømonsteret. Det er bekmørkt ute, men vi lar oss ikke lure av denslags.

Vinterbadet består av noe som kan minne om et lite båthus. Innendørs finner vi garderober, en relaxavdeling og badstue. Utendørs har de to vedfyrte badestamper og en trapp som leder ned til et hull i isen… 

Vi får utdelt håndklær og badekåper, går inn i våre garderober, skifter og gjør oss klare for en frisk opplevelse. Det er tydelig at badet er populært, de andre gjestene er høflige og gir oss plass. Obs. Det er lurt å booke på forhånd.

LES OGSÅ: EN HEL DAG PÅ SCOOTER

Vi kryper ned i tønnene og nyter utsikten over den opplyste Gustavbergsbacken på Frösön mens vi lader opp til isbadet. Barna er utålmodige, de hadde gledet seg lenge til isbadet. Tror ikke de helt hadde forstått konseptet, noe de avslørte da de lurte på om de kunne ha med seg svømmeføtter. Vi har fått varme i kroppen og er klare for utfordringen, vi hutret ned trappene mot det oppskjærte ishullet i Storsjön. Det ble en rask, kald, men forfriskende fornøyelse. Fornøyde og overraskende gode og varme i kroppen, vender vi "hjem".


Kald, men forfriskende fornøyelse. 

Storsjön
Storsjön er en innsjø i Jämtland med et areal på 464 kvadratkilometer og er Sveriges femte største innsjø. Storsjön beskrives som en oase i villmarken da den er omkranset av høye fjell i vest og store skogsområder i øst. Storsjön er isbelagt store deler av vinteren, når isen er tykk nok ploges 50 meter brede isveier som knytter bygdene på hver side sammen.


FUN DINING
Vi avslutter en lang dag med middag på hotellet. Kitchen & Table er Clarion hotellene sitt nye restaurantkonsept, skapt av kjendiskokken Marcus Samuelsson som er bosatt i New York. Her tilbyr de "fun dining" istedenfor "fine dining”. Noe som passer oss utmerket etter en aktiv dag. I en avslappet atmosfære nyter vi et herlig måltid. Barna er begeistret, endelig en meny hvor de har fokusert på barnas matopplevelser. 

ÖSTERSUND SKISKYTERARENA
Vi våkner opp til nysnø og minusgrader, spiser en god og mettende hotellfrokost, og kler oss godt. Værvarselet lover sol i løpet av formiddagen, og det er en frisk og tørr vinterluft som møter oss ute. Vi kjører noen minutter fra hotell og bykjerne, opp til Östersund skistadion.

Östersund Arena
Östersund Arena er en konkurransearena med høy internasjonal standard.VM skiskyting har blitt arrangert på skistadion i 2008, anlegget har også blitt utnevnt til å være vert for VM i skiskyting 2019. Fra stadion går det 8 mil preparerte langrennsløyper.

Vi møter opp inne i Intersportbutikken som ligger rett ved siden av stadion, der får man leie støvler, ski og staver. Nede på standplass treffer vi Leif som skal gi oss en innføring i selve skytingen.

Ingen av oss har testet ut skiskyting tidligere, og både mammaer og barn er spente på om dette er noe vi kommer til å få til.

Først får vi forklart hvordan vi skal ligge på bakken med skiene på, for oppnå en stabil stilling.

Barna får utdelt et gevær som er litt mindre og lettere for dem å håndtere.


Konsentrasjon og presisjon 

De forstår raskt prinsippet om hvordan vi skal fokusere gjennom hullsiktet, så er det bare å fyre løs. Vi får alle sammen noen prøverunder, og overraskende nok får vi alle sammen flere treff på blink. Mestringsfølelsen stiger når de treffer blink etter blink, og til og med så får en av barna en fulltrefferrunde.

Vi får utdelt startnummer og gjør oss klare for en mor/barn stafett.
Barna er ivrige og får testet både konkurranseinstinkt og konsentrasjon.
Det blir noen korte strafferunder pr. bom.


Ingen tvil om hvem som gikk av med seieren.

Vi avslutter med noen ekstra skyterunder da dette virkelig falt i smak. Mammaene får også testet ut stående skyting, men merker raskt at dette var litt mer krevende. 

Vi avslutter aktiviteten med lunsj høyt oppe i 9. ende etasje på Arctura Restaurang & Skybar eller "termosen" om du vil, den rommer faktisk 26 millioner liter vann. Vi nyter en fenomenal utsikt over hele Østersund og Storsjøn, og ser rett over til slalombakkene som er neste aktivitet på programmet.


Utsikten fra Arctura 

ALPINT
Østersund er i utgangspunktet ikke en alpinby, men et vinterparadis må og ha noen utforbakker, Gudtavsbergsbacken og Ladängen heter disse. Med tre heiser og fire nedfarter kan du oppleve vakker solnedgang mens du nyter de fine nypreparerte løypene. Ladäng' -bakken er populær med sine hopp og rails, men er også fin selv om du kanskje ikke er en våghals. Gustavsbergsbacken som vender mot vinterparken har også to nedfarter, én barnebakke med eget trekk og en mer utfordrende. Ladängen var helt klar vår favoritt.


Barnevennlig i Ladängen 

Barna fikk skiopplæring, en pedagogisk og veldig engasjert Sofie i Aktivut.no tok barna med i barnebakken og begynte skiopplæringen der. Alltid lurt å la barna lære grunnleggende teknikk, de fleste står som regel bare rett ned. Med lek og moro i bakken engasjerte hun de to 8-åringene til å mestre ulike teknikker. Mestring gir
pågangsmot!

 

Scooter

Det er lørdag morgen og vi er klare for en ny dag med helt nye aktiviteter. Östersund skal sees fra scooter, en dagstur med diverse utflukter til flere barne- og familievennlige opplevelser i Östersund. Les mer om turen her.  Scooterturen arrangeres av goforit.se og som flere andre aktører for vinteraktiviteter holder de til i Vinterparken som ligger i hjertet av Östersund.

Dagen avsluttes i det Östersund kanskje er mest kjent for -Vinterparken. Følg vår reise videre og bli kjent med alt av hva vinterparken deres har å by på, her på Reismedbarn.no

Vinterparken

Etter endt scootertur, tilbringes resten av dagen i Vinterparken. Mammaene finner seg en solstol, barna leier skøyter og tester banene, leker i borgen, sklir, aker, denne gangen ingen regi. Vinterparken er en unik arena for vintersportsaktiviteter som vi aldri har sett maken til. Les mer om vinterparken her.

Vinterparken og Östersund er virkelig verdt et besøk, og bor du i Trøndelagsområdet er det ekstra lett å komme seg hit.  


Sponset innhold: Journalist har fått dekket oppholdet av Visit Sweden. 

 

"Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no 

Les også:

Livet i pulk
Pulkvett
På ski for aller første gang

 

 • Reismedbarn Shop
 • Lek Mer
 • Babyshop
 • Barnas beste reiser!
 • Visit Sweden
 • Supersaver
 • Babystore
 • FAMILIEPARKER I EUROPA
 • blue
 • kosthold
 • Pilot
 • Reismedbarn Shop